Доступність посилання

ТОП новини

Російські письменники: «за» і «проти» Євромайдану


Москва – Письменники Росії звернулися до письменників і народу України з відкритим листом у зв’язку з подіями в Києві та інших містах країни. Цікаво, що письменник Едуард Лимонов, дитинство і молоді роки якого пройшли в Харкові, виступив із цілком протилежною точкою зору на те, що відбувається зараз в Україні.

«Ми, російські літератори, звертаємося до наших українських колег та до всіх громадян України, хто хоче бачити її демократичною країною, відкритою для людей різних поглядів і різних культур. Ми, як і ви, відчуваємо себе частиною єдиної європейської цивілізації і політичні сили, які прагнуть відторгнути нас із вами від неї, викликають у нас той же гнів, що й у вас», – йдеться у відкритому листі російських письменників, опублікованому на сайті Colta.ru.

Серед тих, хто підписав звернення, відомі поети, публіцисти, письменники, перекладачі, літературні критики – Лев Рубінштейн, Олена Фанайлова, Олександр Архангельський, Марія Ремізова, Олександр Самарцев.

Поет есеїст і перекладач Тетяна Щербина в інтерв’ю Радіо Свобода пояснила, чому вважала важливим поставити свій підпис під листом.

Є такий постімперський синдром. Він залишився у багатьох, і в Росії, і в інших республіках, які стали окремими державами
Тетяна Щербина
«Є такий постімперський синдром. Він залишився у багатьох, і в Росії, і в інших республіках, які стали окремими державами. Що стосується Росії, потрібно замислитись над таким питанням. У Росії багато грошей, нафти, газу, вона в кращому економічному становищі, ніж багато колишніх республік Радянського Союзу і навіть країн Варшавського блоку колишнього. Тобто по ідеї, до Росії всі повинні прагнути. Але від неї всі втікають, стрімголов», – зауважила Тетяна Щербина.

Лимонов проти євроінтеграції

Лист російських літераторів не залишився непоміченим у Росії. Едуард Лимонов, який себе нині вважає вже й не письменником, а політиком, оскільки, як він зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода, вже майже два десятки років займається політикою. У своєму блозі Лимонов написав: «Відбуваються масові акції протесту в Києві – по суті антиросійський рух, що суперечить російським інтересам». Це ж він сказав і відповідаючи на питання Радіо Свобода.

Україна не потрібна Європейському союзу, а просто, щоб досадити Росії і російським інтересам. Виключно через це
Едуард Лимонов
«Ось ці радикали зі Західної України відводять інтерес від Росії. Це сходиться з інтересами Європейського союзу, якому Україна теж, загалом, не потрібна. Вони не знають, що з нею робити. У них немає грошей, щоб допомогти Україні. Сам Європейський союз тріщить по швах. А тут ще Україна з сорока п’ятьма мільйонами. Вона не потрібна насправді Європейському союзу, а просто, щоб досадити Росії і російським інтересам. Виключно через це», – сказав Лимонов.

Українських колег словом підтримують і грузинські літератори. У листі ПЕН- центру Грузії, зокрема, йдеться: «Разом з вами ми сприймаємо себе як частину багатонаціональної європейської культури і цивілізації, й висловлюємо глибоку повагу до вашого вибору. Ми стоїмо разом з вами в цей вирішальний момент, сподіваючись, що участь усіх і кожного українця в процесах буде мати вплив і принесе мир і зміни в Україні».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG