Доступність посилання

ТОП новини

Влада не легітимна, допоки не покарає винних за побиття людей – Порошенко


«Вони хочуть нас залякати «Беркутом» – Порошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:22:31 0:00

«Вони хочуть нас залякати «Беркутом» – Порошенко

Київ – Генпрокуратура має відео, де видно, що грейдер під адміністрацією президента й провокаторів привезли зазделегідь, стверджує Петро Порошенко. На думку народного депутата, уряд Азарова є нелегітимним, бо втратив довіру через побиття «беркутом» мирних учасників акції на Майдані.

– Пане Порошенко, запитань на сторінці Радіо Свобода і програми «Ми разом» у Facebook до Вас багато. Як Ви оцінюєте те, що сталося на вулиці Банковій? Звідки взявся грейдер? В інтернеті вже зявилася версія про те, що це Ви пригнали цей трактор під адміністрацію президента, щоб попіаритися?

Я надав відео МВС і Генпрокуратурі й звернувся з відповідною заявою, щоб мені, як народному депутату, дали відповідь
– Влада наразі вигадує будь-які версії. Як тільки я побачив подібні версії на «тролевих» ресурсах, одразу ж надав відео МВС і Генеральній прокуратурі й звернувся з відповідною заявою, щоб мені як народному депутату, який разом з багатьма нашими однодумцями, тисячами киян, брав участь у процесі, щоб не допустити провокації, дали відповідь.

Ми бачили, яку ганебну й дуже небезпечну роль мав виконати цей, як кажуть жінки, трактор з лопатою і, як кажуть чоловіки, грейдер. Що було насправді? Більше 700 тисяч людей, найбільший марш у Європі вийшов на вулиці Києва. І при цьому ці люди вели себе толерантно, виважено й свідомо.

Що відбувається в інших країнах, коли проходять такі марші? На 1 травня чи з інших соціальних приводів. Це стихійне лихо:закриваються вітрини магазинів, автомати подачі банківської готівки і люди готуються як до якогось жаху.

– Майдан 2004 року показав, що Україна інша.

Вони хотіли залякати всіх, щоб кожен боявся і тричі подумав «а чи виходити мені туди, бо мене можуть там побити?»
– І Україна інша, й українці інші. Прийшли люди з дітьми, з родинами, усміхнені, з надзвичайно щирими привітаннями, з піснями. І це була акція не лише як перша акція за підписання Угоди про асоціацію, а це була акція протесту проти брутального свавілля, яке відбулося під час «кровавої суботи», коли наших дітей, наших дівчат «Беркут» по-звірячому вночі бив ногами.

Яка була мета цього? Мета не знести намети, бо з цим би й міліція чи підрозділ внутрішніх військ справився. Ні, вони хотіли залякати всіх, щоб кожен боявся і тричі подумав: «А чи виходити мені туди, бо мене можуть там побити?». Україна і Київ показали, по-перше, що вони нікого не бояться, по-друге, що їх не залякати, по-третє, вони самі залякають і «Беркут», і злочинців і всіх, хто проти людей.

– Я змушена Вас перервати. Емоції, звісно, переповнюють, але мушу повторити запитання про цей грейдер. Ви знаєте, звідки він узявся?

Більше сотні журналістів зняли два процеси. Процес перший – як за дві години до демонстрації, у двір АП заїхали 6 автобусів, які привезли у межах 120-150 осіб, які зробили брутальну картинку кровавої бійні
– На щастя, там працювали більше сотні журналістів, які зняли два надзвичайно цікавих процеси. Процес перший – як за дві години до демонстрації, у двір адміністрації президента заїхали 6 автобусів, які привезли десь 120-150 осіб, які абсолютно комфортно, закривши обличчя масками, озброївшись сокирами, ножами, молотками, петардами і всім, що необхідно для того, щоб зробити брутальну картинку кровавої бійні. Потім показати її по всіх світових каналах для того, щоб виправдати жорстокість «Беркуту» в суботу.

От якою була головна мета: «Ми так діяли в суботу, щоб подивитися, хто ж нам протистояв». Бо пояснення «Беркуту» по подіях, які відбулися в суботу, були такі, що волосся стає дибки: «Ці молоді хлопці й дівчата, діти, кидалися зеленим горошком, і ми тому застосували проти них таку силу».

Кийками, б'ючи по головах дівчат до крові, наздоганяючи їх, за 400-500 метрів уже від майдану Незалежності. І потім, коли ці діти вже сховалися у храмі Божому, у монастирі зачинилися за воротами, щоб захистити своє життя від свавілля «Беркуту».

Технологія на Банковій дуже нагадує ситуацію у травні цього року, коли урочисто, у супроводі провокаторів, через усі міліцейські кордони у центрі Києва під час акції «Повстань Україно» з’явилася БРДМ і потім «тітушки» побили журналістів.

– Влада каже, що він не знає, хто такі «тітушки» …

Я звернувся до генпрокурора, продемонстрував відео, як його туди завозили, продемонстрував номери телефонів, які були зазначені на цьому грейдері
– Я думаю, що сьогоднішні події, які відбуваються в Києві примусять усіх можновладців, вивчити, хто такі «тітушки», зробити все можливе, щоб вони більше в країні не з'являлися, щоб в Україні було безпечно.

Про грейдер. Третього грудня я звернувся до генерального прокурора, продемонстрував відео, як його туди завозили, продемонстрував номери телефонів, які були зазначені на цьому грейдері, тобто, кому він належить. Показав кадри, як на вантажівку, під охороною міліції, кран завантажив цей грейдер і вивіз його.

Я вимагаю, щоб мені, не просто як народному депутату, як громадянину України, який разом з тисячами людей, ризикуючи здоров'ям, захищав країну від цих провокацій, щоб нам дали інформацію про те, хто володіє цим грейдером, як він туди потрапив, який його номер, де він є зараз.

Без цього ніщо нас не задовольнить. Коли зараз у Шевченківському суді намагаються кинути за грати п’ятьох хлопців, провина яких абсолютно не доказана, у той же час як міліція захищала «тітушок» від народного гніву, даючи їм утекти, а після цього лупцювала журналістів, то у кого ще є сумніви, на чиєму боці влада?!

– Люди запитують, чому Ви пішли під той трактор і під те каміння? Як Ви дізналися про те, що щось відбувається на Банковій? Чому лідери опозиції повели сьогодні людей до пустої Адміністрації президента, а не до Шевченківського суду, де під суд потрапили люди, які не кидали каміння у співробітників правоохоронних органів?

– Як тільки почався мітинг, мені надали слово третім чи четвертим, після урочистого початку і напутніх слів блаженнійшого Гузара. Він сказав, що доброта і любов переможе зло і ненависть. І настрій Майданів є підтвердженням цього.

Поки на Майдані виступали, ці «тітушки», їхні керівники й замовники були переконані, що з Майдану ніхто не піде. І дійсно, ми були в оточенні сотень тисяч людей, і щоб вийти звідти, треба було багато часу.

– Вам хтось сказав?

– Мені повідомив мій син, а йому сказали його колеги, що це провокація. Яка саме провокація, я не знав, але я розумів, що там не було нікого з народних депутатів, і я попередив хлопців, щоб вони лишалися, а я піду туди. Тобто, ми втрьох: я, мій помічник і мій син. Ми поспішили вулицею Інститутською і побачили, коли вийшли на вулицю Банкову, що там стоїть кордон хлопців, які були одягнуті в чорне, стояли з прапорами ВО «Свобода» і чомусь демонстративно зверталися російською мовою до мене із запитанням, куди я йду.

Зупинити чи перешкодити вони не посміли, бо разом зі мною ще йшло багато людей з Майдану. І це були люди, які прийшли на Майдан, щоб підтримати євроінтеграцію й вимагати відставки уряду за побиття активістів на Майдані.. Це були дівчата, літні люди, кияни й ті, хто приїхали підтримати акцію. Вони просто не очікували побачити те, що побачили.

Вони побачили грейдер. Коли я теж побачив грейдер, то зрозумів, що це справді провокація й це треба негайно зупинити. Я заліз на цей грейдер, бо розумів, що є небезпека того, що цим грейдером можуть робити штурм і я не виключаю, що внаслідок того могли загинути й працівники правоохоронних органів.

– Судячи з повідомлень, правоохоронці таки постраждали.

Мета провокації на Банковій – виправдати агресію влади щодо мирних демонстрантів
– Так, на жаль. Але я маю тверду інформацію, що метою цього заходу було продемонструвати світу й Україні – якими нелюдами є учасники акції протесту у Києвіяким нелюдам міліція вимушена протистояти. Мета провокації на Банковій – виправдати агресію влади щодо мирних демонстрантів.

Ми намагалися не дати їм такого шансу. Ми разом з людьми намагалися відтіснити «тітушок» у лівий фланг, оточили цей грейдер, зупинили його.

– Вам погрожували, у Вас кидали камінням?

– Це все видно на відео, і каміння кидали, і ножем штрикнули людину, яка стояла поруч, мого сина.

– Поранення серйозні?

Міліція дала провокаторам утекти і після цього силова акція була вжита виключно до мирної акції: журналістів та людей з Мадану
– Ні, на щастя, лише куртку порізали. Але цілком очевидно, що там були професійні провокатори, бо коли я почав знімати на відео тих, хто кидав каміння, то вони одразу, завчено впали на землю і їх одразу закрили, щоб не вдалося зафільмувати. На щастя зняли, але всі вони були у масках.

І хоч вони мали прикидатися ультранаціоналістами, усі «кричалки» у них були російською й з усього видно, що вони під охороною міліції.

Правоохоронці, які захищали адміністрацію президента, мали діяти так, як їм належить – вихоплювати тих, хто атакує, й нейтралізувати їх, затягуючи всередину. «Вихоплюєш людину, яка тебе атакує, заганяєш за лави «Беркуту» і в такий спосіб їх знедіюєш», – це стандартна схема дій.

Натомість міліція дала провокаторам утекти і після цього силова акція була вжита виключно до мирної акції: журналістів та людей з Майдану.

Я маю понад 55 звернень журналістів, які постраждали лише на вулиці Банковій. Я був у генерального прокурора, передав йому своє депутатське звернення, перелік прізвищ, і я беру це під свій особистий контроль, щоб ті, хто застосував силу до хлопців, жінок і журналістів, були притягнуті до відповідальності.

– Друге запитання з мережі Facebook стосується того, чому 3 грудня повели людей до адміністрації президента, у якій не було президента, бо він полетів у Китай, а не повели під Шевченківський суд, де судять нещадно побитих «Беркутом девятьох затриманих на Банковій? Затримані стверджують, що з ними дуже жорстоко поводилися, били вже після затримання, тримали кілька годин на морозі.

– Я розцінюю ці запитання щодо затриманих як звернення до мене й відреагую. А щодо того, чому ходили, то на жаль, я не брав участь у координаційних нарадах щодо того кому, куди і як ходити. Я не можу це прокоментувати і я думаю, що це мають робити ті, хто ухвалює рішення.

– Я думаю, що Ви не захочете відповідати, але цитую людей на сторінці Facebook, які кажуть, обурені діями влади, скаржаться, що не бачать логіки у діях нинішніх лідерів опозиції. Вони запитують Вас: що робити далі? Ви маєте план, пане Порошенко?

Ми маємо два виходи з ситуації, що склалася. Як і народ, так і влада. Це демократичний і силовий виходи
– По-перше, не впадати у відчай. По-друге, координувати всі свої дії для того, аби Майдан діяв скоординовано. По-третє, не давати ненависті захопити своє серце. По-четверте, ми маємо два виходи з ситуації, що склалася. Причому два виходи має як і народ, так і влада. Це демократичний і силовий виходи.

Демократичний вихід полягає у наступному: якщо проти народу був вчинений злочин на Майдані, то винні мають бути покарані, а уряд має піти у відставку. Причому влада може пояснювати: «...чекайте, нас обрали. У нас є обраний парламент, він формував уряд, уряд ухвалив рішення припинити процес євроінтеграції, пройде час, ви переоберете…».

– Люди чули пояснення Микола Азарова у парламенті…

Вперше відбулося голосування за відставку уряду, яке не мало абсолютно жодного політичного підтексту
Це був іспит для кожного окремого народного депутата: або ти засуджуєш злочин проти народу або ти не голосуєш, стаєш співучасником цього злочину
– Я не приймаю цих пояснень. Бо коли люди вийшли на підтримку євроінтеграції – нас було 200 тисяч, а коли люди вийшли проти насильства, то це вже було понад 850 тисяч. А що відбулося у парламенті? Вперше у моєму довгому політичному житті відбулося голосування за відставку уряду, яке не мало абсолютно жодного політичного підтексту.

Це не було голосування опозиції проти влади. Це був, якщо хочете, іспит для кожного окремого народного депутата: або ти голосуєш за відставку і таким чином засуджуєш злочин проти народу, проти прав людини, що відбувся у криваву суботу, або ти не голосуєш і таким чином стаєш співучасником цього злочину, поділяючи принципи, що дітей, жінок вночі можна бити і ти своєю боягузливістю, жадібністю, нечесністю або будь-якою іншою мотивацією виправдовуєш. Це було принципове голосування.

– Більшість не підтримала відставку уряду…

Ніякого приводу для того, щоб впадати у відчай немає, бо жодної довіри уряд не отримав й люди з вулиць не пішли. Цей уряд не легітимним
Це фантастично мирна акція, яка демонструє український європейський характер
Якщо влада застосує силу, розгориться конфлікт, з якого немає спокійного виходу, бо коли програли обидві сторони – програла Україна
– Питання не йде про більшість. Є питання засудження злочину і поділ відповідальності. Насправді ніякого приводу для того, щоб впадати у відчай немає, бо довіри уряд не отримав, і люди з вулиць не пішли. Цей уряд не є легітимним, бо уряд, який не представляє народ, від імені якого здійснюється влада, цей уряд не може здійснювати владу.

Що робити? Є два способи. Перший – демократичний. Якщо ми бачимо, що уряд не підтримується народом, то мають бути перевибори й має бути інший уряд. Цей уряд має перевірити свою легітимність людьми й перевірити свою тезу, що «опозиція погана, бо вона вважає, що ми мали йти в Європу і не мали бити людей». І якщо народ за це проголосує, то це вже відповідальність людей, він очиститься через вибори. Якщо ж виграє опозиція, то тоді вже вона підпише Угоду про асоціацію

Є другий спосіб – силовий. Влада вже спробувала застосувати силу й реакція людей очевидна. Але силовий спосіб, якщо влада, не дай Господь, знову застосує силу, призведе до двох надзвичайно небезпечних результатів.

Перший результат – суспільство, яке зараз на Майдані радикалізується. Зараз на Майдані інтелігентні, добрі, виховані, творчі люди, які співають Гімн України, підтримують один одного і демонструють здатність самоорганізовуватися для облаштування Майдану. Вони не п'ють, бо там ви не побачите пляшки пива. Це фантастично мирна акція, яка демонструє український європейський характер.

Але якщо влада застосує силу, то ці люди підуть з Майдану і прийдуть інші люди, які вимагають радикальних дій. І тоді розгориться конфлікт, з якого немає спокійного виходу, бо коли програли обидві сторони, програла Україна.

Тому виходи – або вибори, або відставка людей, які причетні до злочину і підписання Угоди про асоціацію з ЄС, тобто усунення тих причин, які вивели людей на Майдан. Це дозволить потім сісти за круглий стіл і вибудувати спільну відповідальність за вихід країни з кризи.

– Яким чином можна запустити механізм перевиборів у цій ситуації ?

Президент може легко своїм наказом відправити уряд у відставку й оголосити дострокові вибори, у зв’язку з недієздатністю Верховної Ради
– Президент може легко своїм наказом відправити уряд у відставку й оголосити дострокові вибори у зв’язку з недієздатністю Верховної Ради. Або є інший спосіб – блокування Верховної Ради 30 діб, коли по Конституції вона може бути розпущена.

Я мав довгу зустріч з послом США та послами представництв ЄС. Всі відзначають надзвичайну відповідальну поведінку людей під час масових акцій й неадекватне застосування сили проти мирних заходів.

Я не очікую силових акцій. Я захоплююся активністю наших людей.

Я хотів би подякувати всім, хто не залишається байдужим і хто приїхав на київський Майдан або виходить на акції у своїх містах.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG