Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині готуються до страйку


Львів – На Львівщині формують страйкові комітети, щоб оголосити загальний страйк на знак протесту проти, як заявляють організатори, свавілля влади. Ініціативні групи у районах області та у місті Львові отримують від штабу національного спротиву інструкції щодо процедури проведення страйку. Попри те, що загальний страйк був оголошений опозиційними політиками в Києві ще 1 грудня, у Львові це просто акція протесту.

Акція протесту у Львові не переросла у страйк. Адже в області та Львові не сформовані страйкові комітети. Їх почали формувати лише день тому. Львів живе у звичному режимі – працюють усі державні установи, крамниці, базари, комунальні служби та підприємства.

На багатьох будинках у Львові і на машинах майорять українські прапори на знак солідарності з протестувальниками. Кожне підприємство самостійно вирішує, як підтримати Майдан, за яким графіком працювати, щоб долучитись до учасників протесту у Києві.

Міська влада Львова підтримує акцію протесту, а відтак підтримає і страйк, якщо він буде організований. На сьогодні комунальні служби міста працюють у посиленому режимі, наголосив Радіо Свобода мер Львова Андрій Садовий.

«Це важливо – забезпечити тепло і водопостачання мешканцям. Але на кожному підприємстві керівник знає, якщо працівник має бажання підтримати Майдан, то може написати заяву на відпустку чи працювати у вихідний. Школи працюють, вчителі пояснюють дітям про права, людську гідність, євроінтеграцію, як себе поводити на масових заходах. Для нас дуже важливо підняти рівень громадянського суспільства. Ми повинні поважати один одного, щоб панував здоровий глузд, і повинні робити все, щоб ми жили у вільній державі, і Львів має показати приклад», – зазначив мер Львова Андрій Садовий.

Політики мають взяти відповідальність за страйк

У Львові на Львівщині оголошено наміри про страйк, говорить голова Конфедерації вільних профспілок Львівщини, координатор страйкому Андрій Соколов. І те, що поодиноко люди виходять на Майдан, страйком назвати не можна. Ні школи, ні садочки не страйкують, як і державні установи.

«Зараз займаємось структурою організації, є ініціативні люди, які вже створили страйкові комітети у Самборі, Стрию, Турці, інших містах. Не може бути анархії. Якщо політики закликають до страйку, то мають за це нести відповідальність, гарантувати людям, що проти них не чинитимуть репресій. Зараз ситуація революційна, трудове законодавство такі речі не передбачає. Страйковий комітет у такому випадку є виконавчим органом, а не самостійним», – каже Андрій Соколов.

Освітяни планують найближчої п’ятниці ухвалити план дій, домовитись про те, як створювати комітети національного спротиву у школах. Адже більшість освітян не має можливості потрапити на Майдан, розповів Андрій Соколов.

Але коли саме оголосять страйк на Львівщині – наразі невідомо.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG