Доступність посилання

ТОП новини

«Беркут» оберігав відомство Табачника від обурених студентів


Студенти пікетували Міносвіти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Студенти пікетували Міносвіти

Київ – Із міліцією та «Беркутом» зустрічало Міністерство освіти студентів, які прийшли у середу вимагати від міністра Дмитра Табачника припинення тиску на них за участь у мирних акціях протесту та відставки його першого заступника Євгена Сулими. Тим часом у самому відомстві не розуміють, про які репресії йдеться.

«Студенти – няшки, Сулима – ка**шка», – скандували близько півтисячі студентів під парканом Міносвіти, вимагаючи зокрема відставки першого заступника профільного міністра Євгена Сулими, якого вони вважають особисто причетним до суворого контролю і тиску над студентами.

«Ми принесли офіційну заяву до пана Табачника з вимогою представити офіційний документ, у якому буде заявлено про те, що забороняються будь-які утиски проти студентів, які беруть участь у громадських акціях, а усі люди, які це робили, які будуть продовжувати чинити так далі, будуть притягнені до відповідальності», – зазначив у коментарі Радіо Свобода представник Студентської координаційної ради Максим Костецький.

Утім, на міністерське подвір’я хлопців та дівчат не пускали. Півсотні міліціонерів заблокували боковий вхід у відомство собою і двома автобусами (хоча представник МОН перед цим пообіцяв: зайдуть усі, хто пред’явить студентський квиток). Окрім того, були помічені півсотні «беркутівців», які заходили до будівлі міністерства.


Спочатку – штовханина, потім – чай

Послабити таку оборону і допомогти студентам дістатися на прийом до міністра спробували народні депутати-свободівці Ірина Фаріон, Руслан Марцинків та Ігор Мірошниченко.

«Я вам гарантую, як народний депутат, що ніхто нічого штурмувати не буде, – пояснював Мірошниченко міліціонерам, – Ми хочемо забезпечити їм (студентам – ред.) їхнє конституційне право висловити позицію, а ви це конституційне право у людей забираєте».

Проте правоохоронці оборону МОНу лише ущільнили, через що навіть почалася штовханина. Зрештою до пікетувальників вийшов заступник міністра Олексій Дніпров. Під крики «Відкрийте ворота!» та «Ганьба!» він пояснив, що на території міністерства діє контрольно-пропускний режим, а відтак ворота відкривати ніхто не буде. Водночас чиновник запросив ініціаторів акції та журналістів на зустріч із першим замом Дмитра Табачника Євгеном Сулимою.

Останній зустрічав гостей чаєм-кавою і печивом, що, однак, не послабило їхніх вимог.

Не існує жодного випадку репресій – Сулима

Сулима усі закиди заперечував:«На сьогоднішній день жодного випадку репресій і утисків не зафіксовано. Сьогодні офіційно не існує жодного наказу, який би був підписаний керівниками вищих навчальних закладів міністерства, про те, що такі утиски мають бути. У той же час існують приклади наказів ректорів, які взагалі написали, що з такого по таке число випадки відсутності студентів на парах не треба вважати неповажною причиною».

Ба більше: за словами Сулими, МОН неабияк занепокоєне силовим розгоном Євромайдану. Відтак у день трагедії відомству ніколи було давати оцінку подіям, бо воно шукало можливих жертв силовиків серед своїх підлеглих.

«Ми перш за все просили у суботу ректорів з’ясувати, чи є в гуртожитках якісь люди чи діти, які постраждали, кому треба допомогти», – наголошує заступник міністра.

До слова, студентами та викладачами Київського національного університету імені Тараса Шевченка, які без поважних причин були відсутні у виші 29 листопада і 2 грудня, цікавиться наразі генпрокуратура. Зокрема, у рамках досудового розслідування виш просять надати їхні повні анкетні дані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG