Доступність посилання

ТОП новини

На заваді переговорам влади та опозиції стоять репресії та блокування


Сергій Арбузов
Сергій Арбузов
Київ – Влада й опозиція озвучили вимоги, за умови виконання яких вони готові сісти за стіл переговорів. лідери опозиції наполягають на звільненні ув’язнених учасників акцій протесту й покаранні міліцейського керівництва та бійців спецпідрозділів міліції, винних у жорстокому побитті людей. Натомість прем’єр-міністр Микола Азаров попервах вимагає розблокувати державні установи. Тим часом перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов зазначає, що влада готова обговорювати із опозицією питання дострокових виборів.

У четвер вранці біля центральних входів до Кабінету міністрів та Київської міськдержадміністрації оголосять про заборону судом блокування цих будівель. Як повідомляє прес-служба Державної виконавчої служби, «це виконання рішень суду не передбачає застосування примусових дій з боку влади».

Між тим, опозиція і надалі обіцяє блокувати адміністративні будівлі, наполягаючи на тому, що передумовою переговорів із владою має стати покарання винних у жорсткому побитті учасників акцій протесту. Зокрема, у відставку має бути відправлений міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Також опозиція вимагає звільнити усіх затриманих учасників акції протесту.

«Ми з вами не розійдемось, поки злочинці, які підняли руку на український народ, на нашу молодь, на патріотів, не сядуть на ладу підсудних», – заявив зі сцени Євромайдану народний депутат із фракції «Батьківщина» Олександр Турчинов.

Влада готова говорити про дострокові вибори – Арбузов

У свою чергу, влада готова до діалогу з опозицією, якщо будуть розблоковані адміністративні будівлі. Про це заявив прем'єр України Микола Азаров під час зустрічі з генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом, наголошуючи на важливості таких переговорів. У свою чергу перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов в інтерв’ю «5 каналу» зазначив, що влада готова на переговорах з позицією обговорювати навіть дострокові парламентські та президентські вибори.

У середу суд звільнив двох затриманих учасників акції протесту. Утім, стало також відомо, що начальник столичної міліції Валерій Коряк продовжує виконувати свої обов’язки. Хоча кілька днів тому прем'єр Микола Азаров на зустрічі з іноземними послами запевняв, що начальника київської міліції звільнили.

Насправді, владі непросто буде виконати вимоги опозиції. Адже, як зазначають оглядачі, якщо реально покарати когось із міліцейських керівників чи бійців спецпідрозділів, то в 2015 році їхніх колег буде важко мотивувати придушувати можливі протести проти фальсифікації президентських виборів.

Готуватися до переговорів радять заздалегідь

Наразі влада й опозиція не готові виконати умови, які б дозволили їм розпочати діалог. Між тим, заклики до цього лунають дедалі частіше. Так, Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко закликають зібрати загальнонаціональний круглий стіл і відновити переговори з Євросоюзом. Про це йдеться в заяві трьох екс-президентів. Вони також засудили жорстокість бійців міліцейських спецпідрозділів. Політичні експерти зазначають, що опозиції треба потурбуватися про європейських посередників, які б могли організувати переговори щодо пошуку шляхів розв’язання політичної кризи.

За словами політолога Володимира Фесенка, готуватися до переговорів необхідно вже.

«Зараз, в умовах протистояння, яке може затягнутися, опозиція мусить дуже активно працювати з європейцями: кликати їх сюди, щоб європейці взяли за ручку конкретних представників владі і опозиції, щоб вони запропонували конкретний шлях виходу з політичної кризи», – каже експерт.

Зараз, в умовах протистояння, яке може затягнутися, опозиція мусить дуже активно працювати з європейцями
Володимир Фесенко
Про необхідність залучити європейських посередників заявляє також і екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Тим часом, в Європарламенті кажуть про те, що посередницька місія Пета Кокса і Александра Квасневського може бути продовжена, якщо на це буде згода офіційного Києва.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG