Доступність посилання

ТОП новини

Азаров пожалівся ОБСЄ на «екстремістів», які захопили держустанови і блокують АП


Київ – Керівництво Організації з безпеки та співробітництва в Європі вимагає покарати винних у побитті журналістів й учасників мирних акцій у Києві. Керівники уряду України скаржаться, що серед учасників протесту є екстремісти, які закликають до повалення законної влади в Україні. Громадські активісти закликали українську владу припинити жорстоке придушення мирних протестів, а ОБСЄ – дати належну оцінку діям влади у Києві. Таке розмаїття пропозицій, заяв, дій побачили нині у Києві учасники міністерського засідання ОБСЄ.

Засідання Ради міністрів ОБСЄ відбувається у міжнародному виставковому центрі. Його учасники вранці під’їжджали до місця проведення цього заходу на західних автомобілях представницького класу і на комфортабельних міні-автобусах.

На вході їх зустрічали близько 20 активістів Євромайдану, з плакатами, на яких заклики припинити придушення мирних акцій і не використовувати силу проти беззахисних мітингувальників. Пікетники не перешкоджали проходу учасників засідання і пояснювали їм і численним журналістам свої вимоги.

Правозахисник Максим Лациба у розмові з Радіо Свобода зазначив, що учасники пікету сподіваються почути правдиву оцінку з боку ОБСЄ на події у Києві 30 листопада і 1 грудня цього року.

«Я очікую чесної оцінки подій, які відбуваються в Україні, тих дій влади, про які знає весь регіон ОБСЄ. ОБСЄ – це та організація, яка покликана провадити моніторинг і гарантувати безпеку, відстоювати захист прав людини, свободи», – каже Лациба.

ОБСЄ: використання сили проти беззбройних українців неприпустиме

Керівники ОБСЄ справді дали свою оцінку подіям, які відбулись у Києві 30 листопада – 1 грудня і закликали уряд України покарати тих, хто причетний до побиття людей. Так, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович засудила жорстоке побиття журналістів під час мітингів на підтримку євроінтеграції у Києві.

«Сподіваюся, що всі журналісти – яких побили, на яких напали – одужують і почуваються краще. Я чула, що багато з них уже повернулися на вулиці, виконують свою роботу», – додала Міятович.


Українські журналісти – учасники руху «Стоп цензурі» – передали Дуні Міятович і помічникові держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вікторії Нуланд заяву, в якій закликали країни-члени ОБСЄ направити в Україну спостерігачів і на дипломатичному рівні вжити заходів для захисту українських журналістів.

Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Ранко Крівокапич у свою чергу закликав українську владу, опозицію, громадськість до діалогу, оскільки, за його словами, це єдиний шлях подолати наявну політичну кризу.

«Мирні протести є важливим виявом громадської думки, вони допомагають закладати основи демократії в Україні. Розбудова демократії – складний процес, але немає іншої альтернативи, окрім початку діалогу між урядом, опозицією, демократичними інституціями. Треба вводити верховенство права», – заявив Крівокапич у своєму виступі.

Азаров жаліється на «екстремістів»

У свою чергу, прем’єр-міністр України Микола Азаров поскаржився на дії опозиції і мітингувальників: за словами Азарова, блокування уряду і парламенту заважають продовжувати роботу над підписанням Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

«Серед частини протестуючих є екстремістські сили, і ці екстремістські сили зараз проводять лінію на захоплення державних інституцій і будівель. Вони захопили київську мерію, блокують роботу адміністрації президента», – повідомив Азаров представникам Ради міністрів ОБСЄ.

Главу українського уряду підтримав міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, котрий розкритикував заяви західних колег на адресу офіційного Києва.

Він назвав їх «тиканням пальцем», що, за його словами, неприпустимо і не вписується у порядок денний київського засідання.

Напередодні, увечері у середу, члени західних делегацій зустрілися з лідерами опозиції і з учасниками мирних акцій просто на Євромайдані у Києві, а це російська сторона також оцінила критично. Наразі, західні політики і дипломати казали журналістам, що жодної агресії, як і проявів екстремізму, на Майдані не помітили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG