Доступність посилання

ТОП новини

Активісти Євромайдану розробляють план звільнення репресованих


Київ – 23 студенти так і не вийшли на зв’язок після кривавого розгону Євромайдану. Утім, декого з них знайшли громадські активісти та опозиційні депутати у столичній лікарні швидкої допомоги. Студенти, затримані на майдані Незалежності, як і мітингувальники, заарештовані після сутички на Банковій, перебувають у лікарні, вони позбавлені засобів зв’язку та контактів із адвокатами у визначеному законодавством порядку та отримують медичну допомогу, ефективність якої може викликати сумніви.

Кількох зі зниклих студентів знайшли у столичній лікарні швидкої допомоги. Туди приїхали співачка Руслана Лижичко разом із кількома опозиційними депутатами Верховної Ради. Утім, оглянути лікарню не дозволила посилена міліцейська охорона. Кількість охорони і неприязне ставлення керівництва закладу лише довели, що ініціативна група прибула за потрібною адресою, розповідає співачка.

«Дуже багато міліції. Всі з тими кийками знов. Просто звичайна цивільна лікарня швидкої допомоги – і довкола. Просто на всіх поверхах», – каже Руслана.
Руслана Лижичко
Руслана Лижичко
На одному з поверхів знайшли чотирьох студентів зі списку потенційно зниклих. Вони лежать у відділені гострих отруєнь, хоч мають забої, переломи і струси мозку. Молодих людей позбавили можливості користуватися засобами зв’язку.

Представники ініціативної групи не виключають, що після такого рейду побитих студентів переведуть з лікарні, можливо, навіть до СІЗО. Активісти розробляють план звільнення бранців із лікарняних ліжок, для цього залучатимуть юристів.



Влада намагається приховати реальний стан постраждалих – адвокат

Депутатів-опозиціонерів не пустили і до постраждалих активістів Євромайдану, яких міліція затримала 1 грудня на Банковій, а суд заарештував на 2 місяці. Шестеро з дев’яти протестувальників перебувають також у Київській лікарні швидкої допомоги.

Міліціонери своїх дій не пояснили. Утім, депутати дізналися, що правоохоронці виконують рішення слідчого Шевченківського райуправління міліції, повідомила депутат від «Батьківщини» Олександра Кужель.

«Зараз слідчий Шевченківського районного управління міліції прийняв рішення щодо недопуску народних депутатів до хворих у лікарню після побиття «Беркутом» на Майдані. Будемо звертатися для притягнення до кримінальної відповідальності цього слідчого, а також посадової особи, що дала таку вказівку»,– зауважує Кужель.

Адвокат одного із заарештованих – Сергія Нужненка, який теж перебуває у лікарні, Тетяна Гнатюк розповіла, що їй дозволили поспілкуватися з підзахисним лише у присутності конвою. Під час спілкування Нужненко був прикутий наручниками до батареї, розповіла Гнатюк. Вона вважає, що влада намагається приховати реальний стан постраждалих.

Водночас у Міністерстві внутрішніх справ запевнили, що не отримували звернення щодо зниклих безвісти людей. Заступник начальника головного слідчого управління МВС Олег Татаров закликав усіх, хто має відповідну інформацію, надати її правоохоронцям.

«Офіційних звернень до правоохоронних органів щодо осіб, які зникли, не надходило. Якщо є якась така інформація, будь ласка, подавайте – вона буде перевірятися», – запевняє Татаров.

Опозиція пропонує ліквідувати «Беркут»

Через події 30 листопада на майдані Незалежності та 1 грудня на Банковій спецпідрозділ МВС «Беркут» має бути ліквідований, вважають в опозиції. Відповідний законопроект уже зареєстрували у Верховній Раді, повідомив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

У парламенті зареєстровано закон про ліквідацію «Беркута» і про позбавлення спеціальних та військових звань всього начальницького і рядового складу
Арсеній Яценюк
«Трагічне свято – це 25 років сумнозвісному підрозділу «Беркут». У парламенті зареєстровано закон про ліквідацію «Беркута» і про позбавлення спеціальних та військових звань всього начальницького і рядового складу цього ганебного міліцейського підрозділу», – наголошує Яценюк.

Натомість, у провладній більшості ліквідацію «Беркута» вважають недоцільною. Як наголосив керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, подібні спецпідрозділи є в усіх країнах, які себе поважають, і на їхнє навчання витрачають чималі кошти.

Євромайдан вимагає кримінальної відповідальності для Захарченка

Євромайдан вимагає відставки міністра внутрішніх справ, нагадує громадський активіст Володимир В’ятрович, який у четвер прийшов до будівлі МВС разом з іще тисячею мітингувальників.

Доля міністра Захарченка не повинна обмежитися навіть відставкою. Ця людина повинна відповідати за свої злочини як кримінальний злочинець
Володимир В’ятрович
«Доля міністра Захарченка не повинна обмежитися навіть відставкою. Ця людина повинна відповідати за свої злочини за Кримінальним кодексом як кримінальний злочинець», – зазначає В’ятрович.

Утім, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко на брифінгу заявив, що не збирається подавати у відставку.

Мітингувальники також вимагають звільнити затриманих студентів, а також знайти решту зниклих безвісти після розгону. Активісти, правозахисники і юристи закликали усіх небайдужих, які мають інформацію про зниклих безвісти або хочуть долучитися до їхнього пошуку, контактувати за номерами гарячих ліній: 068-548-12-41 / 066-684-98-30 / 063-337-95-73.

Побиття людей «Беркутом» на Євромайдані (30 листопада 2013 року)

«Беркут» бив людей і за 400 метрів від Майдану – відео з камер спостереження (30 листопада 2013 року)
Побиття «Беркутом» людей і за 400 метрів від майдану Незалежності (камери спостереження)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG