Доступність посилання

ТОП новини

Львівський Майдан – відтепер менше концертів і розваг


Львів – Львівський Майдан дещо змінює свій формат. Відтепер менше концертів, а більше промов. Львів’яни збиратимуться у конкретні години на площі, дізнаватимуться про події у Києві і вирішуватимуть подальші дії. Всенародне віче у місті Лева відбуватиметься відтепер о 19-й годині.

Олександр на львівському Майдані від першої ночі і вже два тижні саме тут його життя. Він вільний художник, одразу був серед активних учасників Майдану.

«Сил мало, але вони є. У нас охорона – студенти, але у них немає проблем із парами. Допомагають ті, хто працює. Якщо у когось є проблеми, то вирішуємо. Не було жодної людини, яка б сказала, що її не відпустили з пар», – каже Олександр.

«Поки що не ходжу на пари, але для мене зараз важливіша ситуація у державі. У нас нормальні викладачі, які розуміють ситуацію», – зауважує студент Юрій.

Люди далі приходять на Майдан

Майдан триватиме надалі, життя на сцені кипітиме від самого ранку. Але студенти ходитимуть на пари, а по обіді, коли звільняться, йтимуть на Майдан. Тих, хто працює, закликають долучатись до акції громадянської непокори після роботи. Концертну програму зменшують, звучатимуть націонал-патріотичні пісні і виступатимуть промовці. Співкоординатор Роман Брезіцький каже, що не можна розважатись, коли ситуація складна у країні.

«Ми не можемо вичерпувати людський ресурс, бо революція затягується. Якщо усіх запрошуватимемо на 11-у годину, то люди втомляться. Ми блокуємо і пікетуємо певні структури, проводимо студентські акції. Ми оголосимо дві кульмінаційні години, коли збиратимемо людей», – зазначає співкоординатор Майдану.

На Майдані у Львові немає такого піднесення, як це було у перший тиждень, але стабільно збирається до 10 тисяч людей протягом дня. Щовечора «на Київ» продовжують організовано виїжджати львів’яни.

Майдан не погіршив економічну ситуацію

Майданівська спільнота розмірковує про створення громадського руху Майдану, але його діяльність залежатиме від результатів Єврореволюції.

«Політичні бали нехай собі візьмуть політики, які є. Можливо, окремі групи створять політичні течії. Громадський рух «Євромайдан» мав би захищати учасників Майдану і сприяти поширенню європейських цінностей. Нині ми розуміємо, що влада готова сідати за круглий стіл, але ми не хочемо таке завершення мати. Для нас важливо – відставка уряду, президента і парламенту», – наголосив Роман Брезіцький.

У Львові розуміють, що нині влада в державі хоче залякати мешканців Західної України невиплатами пенсій, іншими фінансовими проблемами, звинувативши у цих проблемах учасників Майдану. Адже прем’єр Микола Азаров зауважив, що Західна Україна може мати економічні проблеми. Однак у місті тривають акції непокори, але всі установи і підприємства працюють, люди сплачуються податки. Натомість Держказначейство заблокувало Львову майже 100 мільйонів гривень, як повідомляє прес-служба Львівської міськради.

Мер Львова Андрій Садовий наголосив, що економічна ситуація складна в українських містах не останній тиждень, а майже рік, відколи казначейство блокує кошти міського бюджету. І саме уряд, за словами міського голови, давно міг розблокувати кошти, які призначені на купівлю снігоприбиральної техніки та інших необхідних речей для забезпечення життя міста. Неодноразово львів’яни виходили з протестом до приміщення казначейства у Львівській області, але ситуація не змінилась.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG