Доступність посилання

ТОП новини

Люди з Євромайдану прийшли до «Беркута» додому


Київ – Ліквідацію спецпідрозділу «Беркут» передбачає законопроект, який зареєстрували у парламенті представники опозиції. За їхніми словами, цей спецпідрозділ зганьбив себе, розігнавши й побивши учасників Євромайдану 30 листопада та 1 грудня. Учасники Євромайдану вчора пікетували будівлі, де базуються та мешкають «беркутівці». У результаті ці будівлі взяли під охорону автоматники, а з їхніх вікон акцію протесту обкидали сміттям.

Близько ста учасників Євромайдану в Києві пікетували пункт базування столичного «Беркута» й гуртожиток київської міліції, де зокрема, проживають і бійці цього підрозділу. Обидві ці будівлі розташовані поруч, у Голосіївському районі столиці. Під час пікетування кожну з них охороняло по кілька озброєних автоматників. Учасники протесту кажуть, що приурочили його до 20-річчя від дня заснування «Беркута», і що в ювілей хочуть застерегти бійців цього підрозділу МВС від насильства.

Учасниця протесту під гуртожитком «Беркута», киянка Людмила, була на Євромайдані у ніч на 30 грудня. Вона саме працювала на кухні Євромайдану, коли бійці «Беркута» розігнали й побили його учасників. Вона дивом врятувалася, каже Людмила.

«На кухні було дуже багато роботи. Тому я не бачила початку штурму. Вже потім хлопці оточили нас, жінок, під стелою на Майдані, щоб прикрити собою від ударів кийками. Частина людей падала, їх тягли по сходах. Ми з іншою частиною змогли дивом прорватися і побігли вулицями, за нами продовжували гнатися. Казали: прийдемо у Митний союз – ми вам ще дамо!», – згадує Людмила.

Учасники пікету під будинком, де живуть «беркутівці», тримають у руках саморобні плакати і фото побитих до крові людей після сутичок з міліцією 30 листопада та 1 грудня. Вони скандують: «Не бийте наших дітей!», і намагаються розпочати розмову з усіма, хто заходить до гуртожитку чи виходять з нього. На вході чергують кілька автоматників у масках, вони пропускають лише тих, хто тут мешкає. Тим часом жителі міліцейського гуртожитку зібралися на балконі й кидають в учасників протесту яйця, порожні пляшки та сміття.

Радіо Свобода спробувало поговорити з одним з мешканців будинку, який вийшов на автостоянку. Він у відповідь лише спробував переконати, що мешканці гуртожитку не причетні до побиття людей під час Євромайдану.

«А ви впевнені, що тут живе саме той «Беркут»? Ви спершу розберіться!»

У ніч на 30 листопада фотограф Reuters Гліб Гаранич сфотографував «беркутів ця», який керував розгоном мітингу і побиттям людей на майдані Незалежності. Самому Гараничу там розбили голову. Водночас користувачі соцмереж впізнали на тому фото командира третьої роти «Беркута» Євгена Антонова, або ж його точного двійника.

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив учора, що міліція вже знає і заарештувала частину з тих, хто, на її думку, спровокував сутички 1 грудня. Міністр каже, що віддав наказ не застосовувати силу до мирних протестів, і звільнив начальника київської міліції Валерія Коряка. Водночас, досі не заарештований жоден з «беркутівців», які били українських журналістів та учасників Євромайдану 30 листопада на майдані Незалежності та 1 грудня на вулиці Банковій. Захарченко обіцяє розібратися.

Через події 30 листопада та 1 грудня спецпідрозділ МВС «Беркут» має бути ліквідований, вважають в опозиції. Відповідний законопроект уже зареєстрували у Верховній Раді, повідомив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Трагічне свято – це 25 років сумнозвісному підрозділу «Беркут». У парламенті зареєстрований закон про ліквідацію «Беркута» і про позбавлення спеціальних та військових звань всього начальницького і рядового складу цього ганебного міліцейського підрозділу», – заявив минулого вечора Яценюк з трибуни Євромайдану. Він сподівається, що законопроект отримає у парламенті більшість голосів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG