Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії стартував інтернет-проект – тур по Гулагу


Прага – Новий веб-сайт, який пропонує фото-панорамний тур по таборах Гулагу (головного управління сталінських таборів), розпочав свою роботу минулого тижня в Чехії. Проект – це наслідок трьох чеських експедицій у деякі з найбільш віддалених районів Сибіру, де ще збереглися руїни примусово-трудових таборів сталінської доби. Використовуючи ультрасучасну панорамну фототехніку, творці веб-сайту намагаються запропонувати відвідувачам реалістичну картину умов життя в сибірському Гулагу, де мільйони радянських громадян і людей з інших країн світу поклали своє життя.

Чи ви дійсно думаєте, що знаєте все про Гулаг? Подумайте добре. Хоча дійсно, багато із жахів систем Гулагу в Радянському Союзі були за ці роки, починаючи з краху сталінської системи таборів у 1953 році, непогано вивчені і задокументовані. Але є ще чимало пробілів у наших знаннях про Гулаг, де мільйони людей знайшли свою смерть.

Один з таких мало відомих аспектів – «дорога смерті», невдалий сталінський проект 1947 року із будівництва залізниці Салехард – Ігарка. Після зупинення будівництва внаслідок смерті Сталіна у 1953 році, залишилася нікому не потрібна 700 кілометрова залізниця в нікуди, яка забрала мільярди рублів і тисячі людських життів.

Чеські дослідники, очолювані Штепаном Черноушеком, намагалися відновити деталі цього забутого всіма місця.

Завдяки віддаленості району і відсутності населення, табори тут зберегли свій первозданний вигляд до наших днів
Штепан Черноушек
Сам Черноушек сказав Радіо Свобода: «Завдяки віддаленості району і відсутності населення, табори тут зберегли свій первозданний вигляд до наших днів. Я був заінтригований цими таборами, коли знайшов їх залишки на супутникових картах. Я зацікавився, щоб побачити їх на місці, бо не міг відшукати про них ніякої інформації в інтернеті. Тому вирішив відвідати ці місця безпосередньо».

Штепан Черноушек і його друзів здійснили три експедиції в закинуті табори Гулагу в Сибіру і на Півночі Росії у 2009, 2011 і 2013 роках.

Було зібрано чимало безцінних історичних матеріалів. Веб-сайт Gulag.cz пропонує роздивитися офіційні та особисті документи, речі, малюнки, щоденники жителів таборів, предмети їхнього вжитку, музичні інструменти. Проект використовує сучасну панорамну фотографію, котра дозволяє відвідувачам дійсно здійснити своєрідний тур по місцях цих таборів.

У Чехії зацікавилися підтримкою цього проекту

Відомо, що близько 30 тисяч громадян Чехословаччини пройшли табори Гулагу. І організатори такого веб-сайту хотіли, щоб цей тур привабив увагу людей, особливо, котрі виявилися жертвами сталінських репресій та побували в таких таборах.

Проект підтримали Інститут із вивчення тоталітаризму в Празі, Фонд Visegrad та інші.

Панорамні фотографії, документи, речі – все це створює єдиний «пейзаж» таборів Гулагу, який буває важко витримати відразу деяким з відвідувачів цього інтернет-туру.

Сам автор проекту, Штепан Черноушек, розповів Радіо Свобода про безпосереднє враження від Сибіру. «Відомі спогади колишніх в’язнів Гулагу, які працювали у цих сибірських краях і казали, що ці місця знамениті трьома місяцями літа, а іншими – зимою. І це правда. Ми були тут у вересні, коли було ще досить тепло, 15–20 градусів. Тут неймовірна кількість комарів, мошкари, які роблять життя людей у цих місцях нестерпним… Тут фактично немає сезону сприятливого для нормального життя, або ж вас жеруть комарі й москіти, або ж усе повністю замерзає».

Сам віртуальний тур дає детальне уявлення жахливої системи експлуатації мільйонів в’язнів Гулагу, що є яскравим попередженням проти «принад» тоталітаризму.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Collin OConnor

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG