Доступність посилання

ТОП новини

Маніфест болю та надії державного службовця. Що ми чекаємо від Майдану?


Павло Кравчук

(Рубрика «Точка зору»)

Мовчазній більшості громадян важко перетинати межу, за якою затишна німота обертається у непередбачувану силу слова. Вислови свою позицію і котися на узбіччя добробуту! – Так ми уявляємо звичайну схему українського демократизму.

За цим правилом німоти живуть сотні тисяч державних службовців. Чи підтримують вони затяжну паузу у відносинах з Євросоюзом? Як ставляться вони до людей із Майдану? І, взагалі, що визначає їхню позицію?

Лояльність та дисципліна – це не винахід української системи державної служби. Ті самі складові визначають ефективність бюрократичного апарату і в Сполучених Штатах, і в Китаї. Унікальною ознакою нашої управлінської піраміди є сплав лояльності та дисципліни у собачу відданість. Кожен державний службовець в нашій країні повинен мати хазяїна.

Від зближення з Євросоюзом держслужбовці чекали не на мільярди інвестицій, а на дуже просту річ: руйнування системи політичних хазяїв-хамів та запровадження у публічно-правовій сфері диктату закону. На сьогодні немає тієї розмітки, за яку можна було б виштовхнути знахабнілого хазяїна, аби його розчавив каток правосуддя.

Натомість маємо по різних адміністраціях денщикуватих службовців, поставлених життям у позу «чего изволите?». Мерзенність ситуації зрозуміла для кожного з них. Однак чи мають вони вибір? Якщо відверто – ні. Чи мали б вони вибір в умовах асоціації з Євросоюзом? Скоріше – так. Але влада вирішила інакше, їй потрібні денщики.

Саме цей людський матеріал, не завжди з власної волі, уособлює адміністративний ресурс. Він витворює систему мобілізаційної політекономії, де мета на порядок вище від засобів її досягнення. Покручені у баранячий ріг державні службовці є заручниками системи. Їх вивільнення можливе лише внаслідок політичної смерті хазяїв-хамів.

Для більшості державних службовців Майдан уособлює надію на таке вивільнення. Вони готові прийняти будь-який варіант розв’язання своїх ментальних проблем. Так їх навчила влада, позбавивши чутливості до свавілля.

Лідери Євромайдану мусять знати, що вже зараз державні службовці готові підтримати їх в обмін на повернення собі громадянської гідності. Питання не має стояти у площині заміни старих хазяїв-хамів новими. Лише через автономію державної служби відбудеться Нова Україна.

Безліч обмежень, які встановлені для держслужбовців у громадсько-політичному житті, жодним чином не впливають на їхню правоздатність як суб’єктів масштабних суспільних перетворень. Заохочені гідним ставленням державні службовці ладні за будь-якої негоди утримати курс корабля європейської надії.

Павло Кравчук (Запоріжжя) – заступник начальника пенітенціарної установи

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG