Доступність посилання

ТОП новини

Ніхто не має ніяких ілюзій про обличчя української влади – Олег Коцюба


Академічні кола США активно обговорюють ситуацію в Україні і виливають свої думки на шпальти західних газет та журналів.

Олег Коцюба, докторант Гарвардського університету нещодавно детально пояснив, як зародились протести і що відбувається в Україні для американського читача в газеті New York Times.

​За словами Олега Коцюби, академічні і урядові кола у США вітають народження й укріплення громадянського суспільства в Україні. Те, що люди масово вийшли на протест за ідею євроінтеграції, демонструє, що громадяни України готові відважно відстоювати свої права. На думку експерта, заради досягнення своїх цілей сьогодні, протестувальники не можуть зупинятись:

«Ці справи у руках протестувальників. Якщо протести надалі залишатимуться масовими, якщо й опозиція, і мирні протестувальники, які є в Києві та в інших містах, зможуть створити дійсно масові протести, тобто йдеться про національно-загальні страйки, йдеться про те, щоб покласти країну і просто показати владі, що варто заслухатися до думок тих людей, які протестують зараз. Якщо це станеться, влада буде змушена реагувати у той чи інший спосіб».

Експерт вітає висування протестувальниками та опозицією як короткострокових, так і довгострокових вимог:

"Ідеться про переформатування політичної системи. Ідеться про те, щоб забрати повноваження у президента, у тих, які тепер призвели до такої ситуації. Отже, ідеться про певний рух у напрямку до парламентарської республіки. Я вважаю, що це саме ті зміни, які в далекій перспективі повинні ставитися за мету. Якщо говорити про коротку перспективу, звісно, перша вимога – відставка уряду".

Ідеться про переформатування політичної системи. Ідеться про те, щоб забрати повноваження у президента, у тих, які тепер призвели до такої ситуації
Олег Коцюба
"Це абсолютно зрозуміло і створення тоді, в певній формі, перехідного уряду, який міг би взяти ситуацію в свої руки, зокрема і знову ж таки зайнятися підписанням Угоди про асоціацію і вільну торгівлю з Європейським Союзом".

За словами експерта, як Захід, так і Сполучені Штати пережили певну паузу у стосунках з Україною, і тому зайняло трохи часу для адекватної реакції Заходу.

Але, за словами Олега Коцюби, сьогодні вже ніхто не має ніяких ілюзій про справжнє обличчя української влади:

«Я думаю, що американці і європейці не мають ніяких ілюзій стосовно Януковича, стосовно його уряду, стосовно тих людей, які є зараз в його оточенні. Спеціальні служби Сполучених Штатів і Європи мають інформацію про різні оборудки і президента, і його оточення, і його уряду. Я думаю, що зараз готуються кілька варіантів впливу на Україну, як саме реагувати в найгіршому випадку».

Докторант Гарварду також ділиться рекомендаціями, що робити – як до протестувальників, так і до влади:

"До опозиції, але насаперед, також до мирних протестувальників, які є зараз в Україні на різних Майданах і в різних містах – найперше: Ви мусите залишатися численними і Ви мусите чітко сформулювати свої вимоги як на коротку перспективу, так і на довгу перспективу. Ми не можемо собі дозволити втратити цього шансу, щоб переформатувати політичну систему України".

"Якщо говорити про владу, перша вимога – це дослухатися до протестів на вулицях. Влада не може ігнорувати свого власного народу. Вона повинна вступити в діалог, повинна почати шукати виходу з цього тупика", переконаний науковець Гарвардського університету Олег Коцюба.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG