Доступність посилання

ТОП новини

Розгін Євромайдану – відлуння боротьби в оточенні Януковича?


Київ – Різкі зміни зовнішньополітичного курсу Віктора Януковича викликані боротьбою груп впливу в його оточенні – таких висновків доходять деякі політологи та колишні радники президента. На їхню думку, нині на Банковій посилюється прокремлівське крило. А у парламентській більшості запевняють, що Янукович є незалежним у своїх рішеннях і діє в інтересах України. При цьому регіонали визнають боротьбу груп впливу у президентському оточенні.

В оточенні президента Віктора Януковича відбувається «війна» між групами впливу, причому вплив Кремля на нього посилився. Так оцінює ситуацію в оточенні глави держави колишній радник Віктора Януковича та депутат від Партії регіонів попереднього скликання Тарас Чорновіл. Несподівана відмова української влади від євроінтеграції та застосування сили проти мирних протестів свідчить, що президент розгублений і вже не довіряє навіть своєму оточенню, заявляє Радіо Свобода Тарас Чорновіл.

«З’являється багато інформації про те, що силові сценарії 30 листопада та 1 грудня реалізувалися з ініціативи (секретаря РНБО) Андрія Клюєва, однак ця інформація йде з боку прихильників (глави адміністрації президента) Сергія Льовочкіна. Останнього намагаються зробити позитивним героєм, який виступив проти розгону Євромайдану та підтримує євроінтеграцію. Насправді ж він пов’язаний з фінансово-промисловою групою Дмитра Фірташа, а це єдина в Україні велика група, майже повністю орієнтована на Росію – пояснює Чорновіл. – І персональна війна Льовочкіна та (міністра внутрішніх справ) Віталія Захарченка піддає сумніву тезу про те, що Захарченко є однозначно поганим, а Льовочкін – є хорошим. Думаю, впливи Клюєва зберігаються, але вони є такими ж, як і раніше. До того ж, з’являються нові групи впливу. Те, в чому нині звинувачують Клюєва, для нього не є характерним. Мені здається, що останні події – це скоріше фактор внутрішньої війни. Коли війна триває в оточення президента – в подіях є відчуття певного хаосу».

З’являється багато інформації про те, що силові сценарії реалізувалися з ініціативи Клюєва, однак ця інформація йде з боку прихильників Льовочкіна
Тарас Чорновіл
Крім того, за словами Тараса Чорновола, Віктор Янукович суттєво піддався тиску Росії, яка вимагає від нього поступитися власними інтересами. А саме, прискорити вступ України до Митного союзу та змінити склад уряду з урахуванням побажань Кремля.

Про те, що проросійська група впливу в оточення Януковича посилилася, Радіо Свобода заявив і політолог Олександр Палій. Однак він називає конкретні прізвища цієї групи.

«Складається враження, що силові структури в Україні починають контролювати люди, пов’язані з Росією, які там навчалися, мають там бізнес, і цими зв’язками пишаються. До прикладу, розгін Майдану, який відбувся 30 листопада, не вигідний нікому, крім Росії. Але найбільше невигідний українському президенту. Він опинився на межі міжнародної ізоляції, – констатує експерт. – Серед тих, хто ухвалював рішення про силовий сценарій щодо протестів різні джерела називають прізвища Клюєва, Медведчука, Сівковича та Захарченка. Однак залишається питання, чи вони виконували прохання президента вирішити проблему – чи діяли незалежно від нього?»
Розгін Майдану, який відбувся 30 листопада, не вигідний нікому, крім Росії. Але найбільше невигідний українському президентові
Олександр Палій

Кремль тисне на Януковича через Медведчука і Клюєва – експерт

Олександр Палій ділиться своїм враженням про те, що після відмови від асоціації з ЄС президент великою мірою не є самостійним у своїх діях.
Це заперечує депутат-регіонал Володимир Олійник.

«Оточення президента намагається впливати на нього – це загальносвітова практика. Але я упевнений, що остаточні рішення він ухвалює самостійно, і робить це в національних інтересах. Я не хотів би називати прізвищ. Але можу сказати, що в оточенні глави держави є групи, які схильні до європейської інтеграції, і є ті, які підтримують рух до Митного союзу. Причому прихильники руху до Європи діляться на тих, хто хотів би Асоціації з ЄС максимально швидко, і тих, хто пропонує здійснювати європейську інтеграцію з урахуванням нинішніх реалій», – каже Олійник.

В оточенні глави держави є групи, які схильні до європейської інтеграції, і є ті, які підтримують рух до Митного союзу
Володимир Олійник
Політолог Володимир Фесенко, посилаючись на джерела у Партії регіонів, стверджує, що ідеї розгону Євромайдану Януковичу нав’язує колишній очільник адмінстрації президента Віктор Медведчук через посередництво секретаря РНБО Андрія Клюєва. Він, а разом з ним й інші фахівці говорять, що Україна може спостерігати наслідки боротьби в оточенні глави держави прихильників силового та політичного вирішення проблеми масових протестів в Україні. На їхню думку, президент ще не ухвалив остаточного рішення, але судячи з останніх дій спецпідрозділу «Беркут» та внутрішні їх військ, «силове» крило збільшило свій вплив.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG