Доступність посилання

ТОП новини

Реформи в Україні не мають ідеї захисту прав людини – адвокат


Київ – Влада перекреслила позитивні досягнення попередніх років у царині прав людини, наголошують правозахисники. Силовий розгін мирного Євромайдану, побиття «Беркутом» журналістів та мирних мітингарів, зникнення людей після подій 30 листопада – все це обурило багатьох українців і призвело до масштабних акцій протесту проти дій влади. Відтак, День прав людини, який відзначають 10 грудня – це радше не свято, а привід говорити про проблеми, принаймні у випадку України, констатують правозахисники.

Силовий розгін мирного Євромайдану 30 листопада й побиття та затримання людей на Банковій 1 грудня спонукали багатьох українців відчути себе безправними у власній країні.

Адвокат, голова правління Української гельсінської спілки Аркадій Бущенко зауважує, що, з одного боку, в Україні реалізовувалися певні правові реформи, як-от, приміром, запровадження національного превентивного механізму проти катувань у тюрмах. Але, з іншого, події останніх днів показали, що ідеї не показного, а реального захисту прав людини в їх основі немає.

«Бездумною поведінкою влада заперечила свої досягнення. Показала, що під тими реформами системи захисту прав людини, які були заплановані й вже впроваджувалися, насправді немає ідеї захисту прав людини», – наголосив експерт.

Україна провалила головування в ОБСЄ через проблеми з правами людини – експерт

Голова правління ГО «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук переконана, що силовий розгін Євромайдану оголив глибоку кризу з правами людини й призвів до провалу головування України в ОБСЄ. Вона, як головуюча країна, мала б на власному прикладі показати повагу до прав людини.

«30 листопада ми побачили справжню кризу в сфері дотримання прав людини, тобто всі ці проблеми, які ще рік тому ми назвали як першочергові до вирішення, знову виявилися під час цих подій. Україна провалила своє головування в ОБСЄ», – вважає правозахисниця.

30 листопада ми побачили справжню кризу в сфері дотримання прав людини. Україна провалила своє головування в ОБСЄ
Олександра Матвійчук
Матвійчук перераховує найбільші больової точки у царині прав людини в Україні:

«По-перше, обмеження свободи засобів масової інформації; по-друге, незаконне обмеження свободи мирних зібрань; по-третє, це незабезпечення права на справедливий суд і ліквідація незалежності суду; по-четверте, це порушення свободи від катувань і нелюдського поводження з боку правоохоронних органів і, по-п’яте, це переслідування за політичними мотивами», – зазначає право захисниця.

Герой України, громадський та політичний діяч, дисидент, що провів у таборах понад 25 років свого життя, Левко Лук’яненко радить українцям наступне:

«Я би хотів звернутися до українських громадян, що свої права треба відстоювати, тому я рекомендую всім у кожній області організувати свій Євромайдан, – наголошує він. – Зараз співвідношення сил є на користь народу».

Україна має досягнення у царині захисту прав – омбудсман

Тим часом Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська в нещодавньому інтерв’ю «Урядовому кур’єру» розповіла, що одним із досягнень у царині захисту прав людини в Україні є національний превентивний механізм, покликаний запобігати можливим знущанням над людьми у слідчих ізоляторах та тюрмах.

Так, вона наголосила, «що питання до посадовців МВС, Державної пенітенціарної служби та інших структур були, є і будуть». Об’єктивність і принциповість вона назвала основними принципами роботи омбудсмена в Україні.

День прав людини приурочений до річниці ухвалення Генеральною асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини. 9 грудня в Україні розпочався Всеукраїнський тиждень права. Міністр юстиції України Олена Лукаш привітала українців з нагоди його урочистого відкриття.

У звіті Freedom House «Свобода в світі» за 2013 рік події останніх тижнів в Україні ще не були враховані. Цей звіт оцінює стан забезпечення свобод і прав людини. Відповідно до його результатів, Україна отримала статус «частково вільної країни», опинившись у компанії таких країн, як Замбія, Венесуела, Туреччина, Шрі-Ланка та Уганда.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG