Доступність посилання

ТОП новини

Україна визначиться з умовами підписання асоціації з ЄС до саміту в березні – Янукович


Віктор Ющенко, Віктор Янукович, Леонід Кравчук і Леонід Кучма за круглим столом
Віктор Ющенко, Віктор Янукович, Леонід Кравчук і Леонід Кучма за круглим столом
Україна прискорить роботу з вироблення умов, на яких вона готова підписати угоду про асоціацію з ЄС, і розраховує її завершити до наступного саміту з ЄС в березні 2014 року. Про заявив президент України Віктор Янукович під час круглого столу з колишніми президентами. Зустріч транслював телеканал «Перший національний».

«Якщо ми знайдемо взаєморозуміння, і буде досягнуто компроміс – підпис буде стояти. Ми поставили завдання уряду прискорити цю роботу – залучити стільки фахівців, скільки необхідно. Умовно кажучи, коли наступний саміт? Буде він у березні місяці, ми до березня маємо цю роботу виконати. Але це буде залежати не тільки від нас, але і від Європейської комісії. Мету таку ми ставимо», – сказав Янукович.

За його словами, угода про асоціацію має як плюси, так і мінуси. Янукович наголосив, що необхідно мінімізувати ризики.

Янукович також наголосив, що Україна хоче переглянути умови підписання угоди про асоціацію з ЄС, оскільки побоюється негативної реакції для своєї економіки, зокрема, агросектора і машинобудування.

«Якщо секторально подивитися, найбільш вразлива галузь нашої економіки – це сільське господарство. Якби в такому вигляді угода була б підписана, вона створило б багато складнощів в аграрному секторі економіки. Ми маємо захистити аграрний ринок», – сказав Янукович.

За його словами, якщо Україна відкриває своєї ринок і віддає його Європі, то необхідно розуміти, на яких умовах. «Які натомість будуть компенсації?», – додав глава держави.

Янукович знову наголосив, що курс України на євроінтеграцію незмінний.

«Я неодноразово говорив, що програма Партії регіонів з 1997 року мала стратегічною метою інтеграцію України в європейський простір», – сказав він.

Президент заявив, що Україна завтра має намір почати переговори в Брюсселі з підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС.

«Швидше за все, завтра поїде наша робоча група на чолі з нашим першим віце-прем’єр-міністром Арбузовим до Брюсселя і почнеться робота спільної робочої групи. Європейська комісія запропонувала нам почати цю роботу», – сказав Янукович.

Україна планувала підписати угоду про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі 29 листопада. Проте за тиждень до цього уряд вирішив зупинити підготовку угоди про асоціацію. Це спровокувало масові протести в Україні. Люди вимагали поновлення євроінтеграції.

Після жорстокого розгону «Беркутом» мирної акції на Майдані 30 листопада на вулиці вийшли сотні тисяч людей і до вимог додалася відставка влади і заклик покарати винних у побитті людей.
XS
SM
MD
LG