Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатія ЄС підійшла впритул до «українського питання»


Катрін Ештон
Катрін Ештон
Брюссель – Співдружність європейських держав, з огляду на події на Євромайданах та політичну кризу в Україні, теж активізується. 10–11 грудня в Києві з позачерговим офіційним візитом перебуватиме Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Катрін Аштон. Тим часом у вівторок у Страсбурзі українське питання винесене на обговорення протягом пленарного засідання Європейського парламенту.

Дводенний візит до України голови дипломатичного корпусу Євросоюзу Катрін Аштон готувався в останню хвилину. З огляду на масові демонстрації в Києві та інших містах, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу запропонував у телефонній розмові з президентом Януковичем допомогу європейської дипломатії в пошуку консенсусу між опозицією та нинішнім керівництвом України.

Головну мету відвідин української столиці пояснила речниця Аштон Мая Коціянчич: «Вона поїде туди для підтримки виходу з політичної кризи в Україні. І в цьому полягає головна мета візиту. Ми дуже наполегливо відстоюємо думку, що між сторонами необхідний діалог, який принесе рішення нинішній кризі. По-друге, ми продовжуємо вимагати розслідування насилля, яке, як ми бачили, було вчинене щодо мирних протестувальників».

Програмою візиту Катрін Аштон передбачені зустрічі з чільними представками уряду й політичної опозиції, а також із лідерами громадянського суспільства.

Втім, як пояснює Мая Коціянчич, мова не йде про надання голові європейської дипломатії ролі посередника між владою та опозицією. Так само, не слід пов’язувати дводенні зустрічі Аштон із зупиненою спостережною місією Кокса-Кваснєвського, зауважує вона.

Візит Аштон є добрим початком – експерт

Однак той факт, що до пошуків рішення в Україні долучається лідер
дипломатичного корпусу Євросоюзу – це добрий знак, каже Радіо Свобода Сюзан Стюарт, старший аналітик з питань Східної Європи при Німецькому інституті міжнародних та безпекових справ.

«Я не думаю, що один візит принесе помітні результати, але це добрий початок, – каже вона. – Для Катрін Аштон і тих, що її супроводжуватимуть, важливо на місці з’ясувати, що саме відбувається, і якими є позиції різних політичних гравців. Вона має визначити, які є можливості для конструктивного діалогу, якою є роль Євросоюзу в цьому контексті й що про це там думають люди», зазначає Стюарт.

Цього ж дня у Європейському парламенті у Страсбурзі ситуацію в Україні та подальші кроки ЄС щодо «Східного партнерства» мають обговорити
євродепутати.

Здійснивши декілька відвідин Києва, деякі представники цієї установи займють щодо подій в Україні доволі активну позицію. Перебуваючи на боці Євромайдану та різко засуджуючи нещодавнє застосування сили щодо маніфестантів, члени Європейського парламенту неодноразово закликали українську владу прислухатися до волі народу.

Опівдні голова парламентської групи Альянсу лібералів та демократів за Європу Ґі Вергофстадт проведе тематичну прес-конфенерцію із прямим телемостом між Страсбургом та київським Євромайданом, де від України виступатимуть деякі лідери опозиції.

Янукович – «український Ярузельський»?

Павел Коваль, голова комітету європейсько-української співпраці, у інтерв’ю польським засобам масової інформації зауважив, що з поваленням пам’ятника Леніну в Києві та нинішньою студентською революцією настає остаточний кінець цілої епохи, що зберігала риси колишнього комунізму.

«На наших очах відбувається кінець певної епохи, – каже польський
євродепутат. – Натомість, президент Янукович мусить зробити якусь пропозицію щодо Європи, хоча ми й бачимо, що у політичного розв’язання існує певний спротив. У нього сьогодні ще є вибір: продовжувати реформи й вести діалог із громадськістю, як це було в Польщі, або ж стати «українським Ярузельським». І у роз’ясненнях цього президентові Януковичу й полягає наша роль, роль Заходу», – зауважує польський євродепутат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG