Доступність посилання

ТОП новини

На Харківщині влада демонструє, що заводи – за стабільність!


Харківським журналістам показали стабільність
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Харківським журналістам показали стабільність

Деякі трудівники харківських заводів вважають, що на Євромайдані у Києві стоять люди, в яких немає ніяких обов’язків. Харківська обласна державна адміністрація влаштувала журналістам спеціальний тур підприємствами, які виступають за стабільність у державі. В один голос майстри в цехах запевняли пресу, що у них немає часу на протести, бо потрібно працювати на добробут держави.

У Харкові чи не на всіх офіційних заходах керівництво краю та директори заводів і підприємств вважають за обов’язок заявити: «Ми проти страйків і саботажу – всі заводи працюють на повну потужність, бо трудівники за стабільність країни!»

В обласній державній адміністрації журналістам навіть спеціальний тур заводами організували, аби наживо показати кипіння роботи в цехах і настрої людей.

«Часу немає на те, щоб стояти на майданах. Ми працюємо на країни СНД. У нас є стабільність, і хотілося б, аби так було і надалі», – висловлює своє ставлення до Євромайдану заступник начальника паротурбінного цеху ВАТ «Турбоатом» Руслан Миколаєв.

«Нехай вони домовляються, як хочуть. Нам потрібно працювати. У нас працює сім тисяч людей, а середній заробіток – сім тисяч», – каже про суперечки між опозицією і владою директор заводу «Електроважмаш» Володимир Глушаков.

«Я вважаю, що ми маємо працювати, незалежно від всіляких політичних ігор. Хліб – це явище поза часом? Поза політикою!» – зауважує директор з виробництва Салтівського хлібозаводу Олена Левченко.

Директори заводів і начальники цехів «Турбоатому», «Електроважмашу» Салтівського хлібозаводу та Роганського м’ясокомбінату висловлюють переконання, що протистояння на Київських вулицях аж ніяк не сприяє стабільності держави. Вони не розуміють, чому стоять люди на Євромайдані, якщо у державі під питанням наповнення податками бюджету, а також виплати зарплат та пенсій. Заступник начальника 53-го цеху заводу «Турбоатом» Віталій Мицик просить обережніше промовляти слово Єврореволюція.

Він не проти мітингів, але не таких масштабних, як у Києві. «Я не переконаний, що це призведе до доброго результату», – каже Мицик.

Його колега по Турбоатому Руслан Миколаєв більш різкий у оцінках. «Люди, які стоять на майдані, студенти чи більш старшого віку – це люди, в яких немає ніяких обов’язків. А студенти, я вважаю, мають навчатися і здобувати освіту», – наголошує Миколаєв.

Харківський «Турбоатом» одне з найуспішніших підприємств. Понад 60 відсотків замовлень із країн Митного союзу, 5 відсотків – із Європи. Коли йдеться про повний портфель замовлень на найближчі два-три роки – а це і великі контракти з Росією та Казахстаном – то турбоатомникам складно поділяти євронаміри майданців, каже Руслан Миколаєв. А на заводі «Електроважмаш», де виготовляють генератори для теплових електростанцій та електротягове обладнання для тепловозів і електровозів, теж переважно для підприємств з Митного союзу, наголошують, що їхня продукція без перебільшень конкурентоспроможна, тому їм цікаві російські, європейські, латиноамериканські та африканські ринки.

«Україну змушують взяти на себе умови, які будуть вигідні саме Росії» – економіст

«Сьогодні на 42 країни світу йде наша продукція. Тому ми не зациклені, як кажуть, якщо Росія закриє кордони, ринки і ми тут розпадемося – ні, це дурість. Закрийте наш завод і закриються підприємства в Росії», – наголошує директор «Електроважмашу» Володимир Глушаков.

Експерти з питань машинобудування та промисловості кажуть, що нині у Харкові можна на пальцях перерахувати заводи зі стабільним виробництвом і заробітками. Головними боржниками зі зарплатні цьогоріч якраз є заводи оборонної системи.

«Зі стабільністю: не все так добре. Хочеться наголосити, що Росія планує в будь-якому випадку найближчим часом самостійно підписувати договір про асоціацію з Європейським союзом, тільки від імені Митного союзу. Йдеться про те, що фактично Україну змушують взяти на себе умови, які будуть вигідні саме Росії», – переконаний економіст-міжнародник Тарас Данько.

Що ж до харківських євромайданівців, вони протестують без відриву від роботи – увечері, о 18-й годині люди приходять до пам’ятника Шевченку. Там проходять найрізноманітніші перфоманси європейської тематики, документальні кінопокази про протести та революції, а також концерти під гаслом «Рок за зміни!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG