Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан. Після штурму. LiveBlog online

Майдан відстояли і відновлюють. Обурення нічними подіями висловлюють іноземні політики. В МВС запевнили − це був не розгон.

На Євромайдані у Женеві згадали Ахметова та сина Януковича

11 грудня у Женеві відбулася демонстрація українців у рамках загальноєвропейської акції об'єднаних Майданів. Близько 50-ти осіб вже втретє за останні два тижні зібралися на Place de Nation навпроти будівлі Організації Об”єднаних Націй, щоб висловити свою солідарність із співвітчизниками, що ведуть боротьбу за європейське майбутнє України. На демонстрації записали відеозвернення англійською та французькою мовами до політичних сил Європи з проханням сприяти захисту прав людини в Україні, безспосередньо на Майдані Незалежності, а також звільненню "політичних в’язнів", які брали участь у мирних демонстраціях у Києві. На одному з плакатів було написано "Ахметов фінансує кривавий режим, його офіси тут, у Женеві".
Перед тим учасники протесту роздавали летючки сусідам женевського офісу старшого сина президента України Олександра Януковича у яких наголошується, що він удвічі розбагатів протягом 2012 року і продовжує багатіти, незважаючи на світові економічні негаразди. У листівках також мовиться, що компанія "МАКО" Олексанадра Януковича не є соціальною відповідальною, а сам він є "соромом України". Текст супроводжують фото закривалених людей під час останніх протестів в Україні.

Як повідомив Радіо Свобода один з учасників акції, журналіст і колишній співробітник ООН Богдан Нагайло, українці також звернулися до Верховного комісара ООН з питань прав людини, щоб викласти своє бачення на події в Україні.

Найбагатший підприємець України Рінат Ахметов є членом Партії регіонів, але офіційно підтвердженої інформації про його фінансування цієї партії немає. Олександр Янукович раніше казав, що займається виключно діловою діяльністю, яка не пов'язана з українською політикою.
Опозиція подала апеляцію на вимогу звільнити приміщення Федерації профспілок України, яку вона вважає незаконною

У середу було подано дві апеляційні скарги: перша на ухвалу про відкриття провадження за позовом Федерації профспілок України до Арсенія Яценюка, Віталія Кличка і Олега Тягнибока.
А також на ухвалу про забезпечення позову, яка й стала підставою для відкриття виконавчого провадження вiддiлу державної виконавчої служби Шевченківського району та винесення вимоги про звільнення приміщень ФПУ.
Сенатор Маккейн: влада в Україні помиляється, якщо думає, що груба сила вирішить кризу

У США сенатор-республіканець Джон Маккейн виступив із критикою спроби силового розгону Євромайдану в ніч на 11 грудня.

«Це жахливо, що українська влада вирішила вдатися до насильства і утисків мирних демонстрантів на майдані Незалежності у Києві. Така поведінка порушує найбільш фундаментальні права – права на свободу вираження поглядів і зібрань – які є однаковими для всіх людей», – йдеться у заяві, поширеній на сайті сенатора.

«Якщо керівництво України думає, що груба сила і політика залякування може вирішити нинішню кризу, воно дуже помиляється», – наголошує Маккейн.

За його словами, «дедалі більше українців показують, що вони більше не бояться». «Ці мужні чоловіки і жінки повинні знати, що вони не самі. З ними солідаризуються друзі по всьому світу», – каже сенатор зі США.
Суд присудив штраф і відпустив п'ятого затриманого на Банковій активіста

Печерський райсуд Києва визнав винним у причетності до масових заворушень на Банковій 1 грудня водія-далекобійника Владислава Загоровка і звільнив з-під варти.Заговорку присудили покарання у вигляді штрафу у розмірі 850 грн.

Раніше так само було оштрафовано й відпущено приватного підприємця Юрія Болотова. Загоровко став п'ятим звільненим 11 грудня активістом, затриманим на Банковій 1 грудня.
Апеляційний суд залишив під вартою активіста Солоненка

Апеляційний суд Києва залишив під вартою активіста Олександра Солоненка, затриманого під час сутичок біля пам`ятника Леніну в Києві 1 грудня.

Йому інкримінують хуліганство біля пам’ятника Леніна. У судді сказали, що він нападав на міліціонерів і бив їх кийком (кийка у речових доказах нема). На час слідчих дій він теж має перебувати 2 місяці під вартою. Обвинувачення з боку прокуратури ґрунтувалося на показах працівників правоохоронних органів, які постраждали під час сутичок. Прізвища свідків не розголошуються, у суді їх не було.

Заява Президента і запрошення опозиції до діалогу


"Я неодноразово наголошував, що єдиний можливий шлях - це шлях примирення і порозуміння. Дії всіх сторін мають відбуватися виключно в рамках законів і Конституції України.
Запрошую представників усіх політичних сил, святих отців, представників громадськості до загальнонаціонального діалогу. Я особисто готовий до участі в такому круглому столі. Заради досягнення компромісу закликаю опозицію не відмовлятись, не йти дорогою протистояння та ультиматумів.
Запевняю, що влада діятиме виключно в рамках закону і ніколи не вживатиме сили проти мирних зібрань".


Раніше, голова фракції УДАР Віталій Кличко виступив проти будь-яких компромісів з владою через сьогоднішню спробу розгону мітингувальників на Майдані. «Янукович спалив мости до цивілізованого розв'язання політичної кризи. Спробою другий розігнати Евромайдан Янукович закрив шлях до будь-яких компромісів», - підкреслив Кличко
Білоруські письменники підтримали українців

«Творцям сучасної УКРАЇНИ. У ці доленосні дні і ночі від імені письменників Білорусі висловлюємо вам свою щиру повагу і підтримку. Багато білорусів плечем до плеча стоять разом з вами в рядах опору, сотні тисяч підтримують вас . Будьте гідними пам'яті своїх національних героїв!», – йдеться в Заяві Ради Союзу білоруських письменників.
Гілларі Клінтон з тривогою спостерігає за подіями в Україні

ГПУ та МВС вимагають надати персональні дані журналістів телеканалу “24”,які висвітлювали події 30 листопада та 1 грудня у Києві, і кличуть гендиректора на допит

Про це йдеться на сайті телеканалу

"Вимога була озвучена в телефонному режимі, без документарного оформлення, а її виконання загрожувало зривом виробничого процесу в редакції, оскільки в зазначені дні практично всі журналісти і оператори редакції були задіяні у висвітленні подій.Телеканал надав офіційну відповідь, у якій відмовив у наданні персональних даних своїх працівників, керуючись законом про захист персональних даних".

З Першого Національного звільняються журналісти


"Чотири журналісти телеканалу подали документи на звільнення, у зв'язку з тим, що їм забороняли висвітлювати правдоподібні події! Але звільнили їх за статтею! Вчора мені було завдання зняти на Майдані бомжів, яких там немає!" - пише у своєму Фейсбуці журналіст Роман Малко, що відмовився виконувати таке редакційне завдання
Центральний залізничний вокзал Києва й основний термінал D найбільшого українського аеропорту "Бориспіль" відновили роботу.
"Інформація про мінування виявилася неправдивою", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в їхніх прес-службах.


Перевірка в аеропорту "Київ" ("Жуляни") триває.
Суд відпустив на поруки Геннадія Черевка, одного із затриманих 1 грудня на Банковій.
На поруки його взяли народні депутати Геннадій Зубко, Павло Петренко, Олександра Кужель і Валерій Пацкан. Крім того, на поруки його взяв міський голова міста Лубни.

Черевко має проживати за місцем реєстрації (Лубни) і приїжджати до Києва для слідчих дій.

У Міністерстві охорони здоров`я України стверджують, що під час проведення масових акцій співробітники правоохоронних органів отримали значно серйозніші травми, ніж мітингувальники.

“Основні види патологій, з якими звертаються люди, відрізняються. Працівники МВС не чинять опір, тому в них значно складніша ситуація (з травмами), а люди, які знаходяться на Майдані, звертаються з різними діагнозами. Хочу привести декілька прикладів діагнозів, з якими звертаються люди з Майдану - це переохолодження, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, алкогольне сп`яніння, обмороження обох ступ, забої м`яких тканин, підшкірна гематома”,
З круглого столу, ініційованого Леонідом Кравчуком

Дніпровський райсуд Києва заарештував адвоката Андрія Дзиндзі Віктора Смолія за підозрою в замаху на життя судді Шевченківського суду на два місяці.



Повідомляє українська Гельсінська спілка з прав людини

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG