Доступність посилання

ТОП новини

Дороги назад нема – «Гайдамаки» про Євромайдан


Олександр Ярмола
Олександр Ярмола
Київ – Соліст і лідер гурту «Гайдамаки» Олександр Ярмола й ударник гурту Дмитро Кушнір розповіли Радіо Свобода про те, чим, на їхню думку, відрізняється Європа від Росії. А також про те, чи є шанс на перезапуск системи в країні, та якою є роль митців в цьому процесі.

Весь народ одностайно виступив проти влади. Євроінтеграція виявилася причиною, каталізатором
Олександр Ярмола
Олександр Ярмола: В країні відбувається найкраща для народу ситуація, коли одностайно весь народ виступив проти влади, тобто це конфлікт влада-народ, причому весь народ, а не якісь верстви населення або за місцем проживання, або за віросповіданням, або за національністю, просто весь народ одностайно виступив проти влади. Корупція і корумпована влада дістали. Євроінтеграція виявилася причиною, каталізатором. Влада дістала народ вже давно, просто не було загальної причини. Були причини, які не влаштовували підприємців, західних українців, східних українців, різні верстви населення. Євроінтеграція – це було загальне питання. Люди прекрасно розуміють, як би там на було, євроінтеграція позитивно змінила б життя українців. Це перше. І як ця справа була розв’язана некрасиво. Ці 2 причини спонукали, по-перше, вихід народу на вулиці, волевиявлення, яке не дуже легко було зробити. Тому що народ був дужу заляканий, загнаний цими несправедливими законами, які приймали ці продажні парламенти протягом останніх років. І все-таки народ знайшов у собі сили зібратися, з’єднатися і вийти виявити сувою волю. Найбільшим каталізатором для людей було жорстоке побиття студентів «Беркутом» на Майдані. Після цього країна повстала однозначно. І що з цим робити – це вже питання, я думаю, легітимне. Я думаю, це варто вирішувати в мирний легітимний спосіб, але в будь-якому разі цей уряд і ця влада правити цим народом вже не зможе – це 100%.

– А як часто ви буваєте на Майдані? Як часто ви спостерігаєте безпосередньо?

Олександр Ярмола: Щодня, з самих перших днів.

– Люди, які зараз зібралися на Майдані, які зараз в КМДА, які зараз заповнили весь Хрещатик. Чого хочуть ці люди?

Олександр Ярмола: Ці люди хочуть зміни уряду і зміни президента, зміни способу життя цього корупційного, монополістичного, тиранії, всього цього старого, яке себе віджило, неандертальського способу правління на прогресивний.

Не політики ведуть людей, а люди ведуть політиків
Дмитро Кушнір
Дмитро Кушнір: Мені здається, що ці люди хочуть більше ніж просто зміни влади. Вони хочуть зміни самої структури держави, підходу до державотворення, до взаємодії держава-суспільство. Те, що ми зараз спостерігаємо, це дуже яскравий момент. Не політики ведуть людей, а люди ведуть політиків. Політиків в цьому дуже мало. Люди там для того, щоб щось змінити. Звичайно, політики там мусять бути, тому що повинен бути якийсь лідер.

Олександр Ярмола: І ситуація в будь-якому разі повинна бути розв’язана політично. Ми шукаємо політичне розв’язання. Але люди для того стоять, щоб знайти це політичне розв’язання. Все це життя в Україні змінити.

– Дмитре, ви сказали про те, що політики йдуть за народом. Вони змушені реагувати на те, що вимагає народ. Чи готові були лідери опозиційних сил до того, що станеться?

Дмитро Кушнір: Очевидно, що не готові були. Тому що минулої неділі на вулиці вийшли більше мільйона людей, наші політики були, якщо не абсолютно, то добряче не готові бачити перед собою таку велику кількість людей, починаючи з того, що все організовувалося по ходу. Тобто люди прийшли на Майдан і вони, звичайно, хочуть почути від когось, що далі відбувається, що ми робимо. Була одна машина, на якій стояли колонки, і з якої говорилося. Другий нюанс – це те, що не було запропоновано фактично плану дій.

– Вимоги опозиція озвучила. Це відставка і порушення кримінальної справи проти міністра Захарченка, відставка уряду, відставка президента. Чи є адекватними ці вимоги, чи є реальними до виконання?

Олександр Ярмола: Досить адекватними і досить реальними…

– Вони одночасно вимагають змінити всі гілки влади одночасно, відповідно позбавити Україну на якийсь час всіх трьох органів влади.

Олександр Ярмола: Ми не політики. Ми розуміємо, це одночасно тяжко зробити. Треба робити це якось послідовно.

Залишити країну на якийсь час без органів влади, мені здається, це не так страшно, як його малюють тому, що країна і так живе більше 20 років з незрозуміло якою владою
Дмитро Кушнір
Дмитро Кушнір: Ми не політики і не юристи. Є багато розумних людей, які добре розбираються в технічних запитаннях, як це можна технічно зробити. Те питання, що це може залишити країну на якийсь час без органів влади, мені здається, це не так страшно, як його малюють тому, що країна і так живе більше 20 років з незрозуміло якою владою. З владою, яка живе сама по собі, живе сама на себе і для себе. А народ як стадо баранів живе.

– Як ви відчуваєте ситуацію, що склалася з цим конфліктом, не конфліктом політичним, соціальним, а суто міжособистісним конфліктом між групою людей у чорних костюмах, які стояли на Банковій, та активістами, які прийшли. Що відбулося там?

Олександр Ярмола: Очевидно, там відбулася провокація. Там було багато випадкових людей, які потрапили познімати і подивитися, що там відбувається. Відповідно на провокацію «Беркут» зреагував, як його наказують в таких випадках реагувати. Я думаю, звірячий вчинок – це був розгін студентів на Майдані. Це було проти дітей, які нічого там не порушували, просто цілувалися собі там мирно. Треба віддати тих військових злочинців під суд.

– Чи зможуть українці пробачити події Майдану?

Олександр Ярмола: Ні, я думаю.

Дмитро Кушнір: Я думаю, що в принципі пробачити буде важко, і це може бути можливо лише за умови, що вони покаються. Мені особисто хочеться вірити, що ці люди, що вони такі самі українці, як і ми. Мені дуже болить це, чесно.

Ті, хто били дітей, то ненормальні люди. Їх каяття нам не треба
Олександр Ярмола
Олександр Ярмола: Ті, хто били дітей, то ненормальні люди. Їх каяття нам не треба. Я не кажу про суд Лінча. Їх необхідно судити за законом.

Дмитро Кушнір: Навіть якщо вони просто виконавці наказів.

Олександр Ярмола: Так як вони це виконували, це просто жах. Це не люди. Ні в якому разі не можна це спускати, забути, пробачити. Там є підрозділ по прізвищам. Неважливо, що він там робив: сидів в машині чи бив дівчат палицею. Всі мають іти під суд.

– У неділю провели «Марш мільйонів», такі речі, які відбувалися, наприклад, в Росії на тій же Болотній площі. В Україні можливе повторення такого от сценарію?

В Україні вже є досвід виходу на вулиці, і зараз люди розуміють, що дороги назад немає. Якщо ми розійдемося, то буде гірше ніж було
Дмитро Кушнір
Дмитро Кушнір: Справа в тому, що в нас демократична традиція трохи сильніша ніж в Росії. В Росії люди перший раз виходили на цю Болотну площу. В Україні вже є досвід виходу на вулиці, і зараз люди розуміють, що дороги назад немає. Якщо ми розійдемося, то буде гірше ніж було.


Олександр Ярмола: Значить ми не європейці. Треба об’єднатися з Росією і жити в тому московському світі, де ніхто не протестує. Європейські народи так і роблять, вони добиваються свого. Тим і відрізняється Європа від Росії.

Дмитро Кушнір: Ми ще й в кращу сторону від Європи відрізняємося тому, що ми робимо це мирними методами.

Олександр Ярмола: На це треба звернути увагу. Цей протест має бути мирним і має закінчитися легітимним шляхом.

– Судячи з тих кроків, які робить влада, чи готова вона до компромісу?

Олександр Ярмола: Вона ні до чого не готова. Вона готова до того способу правління, який був до цього. Вони свої особисті маєтки громадять і більше до нічого вона не готова.

Буває таке в світі, що катастрофа якась, поїзд зійшов з рейок, президент повертається з іншого кінця світу, що бути з народом. А тут таке відбувається, а президент їде в Китай
Дмитро Кушнір
Дмитро Кушнір: Я не погоджуся з Сашком. Я думаю, вони готові. Вони можуть трохи поступитися, але з нашого боку треба бути дуже обережними, бо ми можемо домовитися про таке…

Олександр Ярмола: Що життя не зміниться. В Грузії Саакашвілі провів реформу, хоча були зміни радикальні від поганого на краще.

Дмитро Кушнір: Нам треба максимально використовувати можливість змінити все докорінно. І той факт, що президент поїхав у Китай, не дивлячись на ситуацію. Буває таке в світі, що катастрофа якась, поїзд зійшов з рейок, президент повертається з іншого кінця світу, що бути з народом. А тут таке відбувається, а президент їде в Китай.

– Якщо шанс на перезапуск системи в країні є, то яка ваша роль особисто і роль митців в цьому процесі?

Олександр Ярмола: Підтримувати своїм мистецтвом Майдан, народ.

А от були радикальні заяви (Руслана сказала, що вона вчинить самоспалення)…

Олександр Ярмола: То дуже радикально.

Дмитро Кушнір: Самоспалитися – це, звичайно, подвиг.

Олександр Ярмола: Але я думаю, що це все закінчиться невдало. Є об’єктивна ситуація, яку ми вчили колись з підручників: верхи не можуть правити по-старому, народ не може жити по-старому. Ця ситуація не можу закінчиться невдало.

Дмитро Кушнір: Важливо розуміти, що наша країна живе так вже 20 років, і це молода країна, яка ніколи сама собою не керувала. Ми завжди були в складі якоїсь імперії. Хтось був Росії, хтось в Австро-Угорщині. Зараз це протест триває 10 днів, хай більше трохи. Не можна за кілька днів змінити настільки добре вже побудовану структуру, яка пустила таке коріння. Це так само, як викорчувати…

Олександр Ярмола: Рак не лікується за один день.

– На саміті ОБСЄ багато чиновників заявляло, що протест є законним, будь-які спроби розігнати є нелегітимними. З іншого боку, лунали заяви про захоплення адміністративних будівель. Це є незаконний крок.

Олександр Ярмола: Ми не юристи і не знаємо законів, щоб казати. А міжнародні чиновники всі лицеміри, і цього треба очікувати. Їхнє завдання: комфорт їхніх народів. Політика була лицемірно справою завжди, і нічого в світі не змінилося.

Дмитро Кушнір: Я не знаю щодо Кабінету Міністрів, Київська міська рада повноцінно працює. Я вчора там був. Люди ходять на роботу і прекрасно працюють. Маніфестанти зайняли коридор внизу і залу колонну, де відбуваються засідання. Все решта прекрасно працює. Тобто про захоплення, як таке, говорити не має підстав, по-перше. По-друге, нам інкримінують юридично незаконні дії. Якщо з боку маніфестантів має бути юридичне підґрунтя, то тоді з іншого боку також потрібні юридичні підстави. Де юридичні підстави для розгону Майдану та побиття людей? Настільки жорстоко, що світ такого не бачив. В центрі Європи, в величезній країні, на яку дивитися весь світ, щоб таке відбувалося. Де юридичні підстави?

Олександр Ярмола: А що стосується політиків, не дивлячись на те, що політика брудна справа, в усі часи знаходилися хороші політики і треба до них апелювати, шукати хороших політиків, такі як Ганді, де Голль.

– За вашими відчуттями чим це відрізняється від 2004?

Олександр Ярмола: В 2004 році політики вивели людей на вулиці, а зараз люди вивели політиків, як сказав Дмитро.

Цьогорічна революція набагато більше національна, більшого національного масштабу тому, що людей, який це все набридло досить і в Донецьку, і в Одесі
Дмитро Кушнір: Абсолютно. Крім того, як Сашко сказав, зараз повстали абсолютно всі верстви населення. Цьогорічна революція набагато більше національна, більшого національного масштабу тому, що людей, який це все набридло досить і в Донецьку, і в Одесі. Всім це набридло. Хтось боїться вийти. Хтось – ні, але набридло це всім. Ми вже зараз не говоримо про Євроінтеграцію. Це питання відходить на другий план. Я впевнений, і силовики, і військові, якщо в них є частинка здорового глузду, а вона в них є, їм всі це вже набридло. Думаєте, їм приємно бити своїх братів і сестер. Це ж абсолютно нелюдські вчинки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG