Доступність посилання

ТОП новини

Аштон: відновити діалог після нічних подій буде складніше


Катрін Аштон
Катрін Аштон
Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон заявляє, що після нічних подій у Києві розпочати політичний діалог буде складніше. Про це йдеться в заяві Аштон, яка сьогодні зустрілася з президентом Віктором Януковичем.

«Із розмов з представниками громадянського суспільства, опозиції і колишніх українських президентів я дійшла висновку, що дії поліції минулої ночі роблять початок політичного діалогу важчим, ніж раніше. У найближчі години я постараюся вивчити всі можливі шляхи, щоб гарантувати, що справжнє мирне рішення все ще можливо. Це зажадає більшої політичної сміливості і рішучості», – заявила представник ЄС.

За словами Аштон, президент Янукович запевнив її у готовності до діалогу, і вона закликає його реалізувати цю готовність.

«У тривалій дискусії, що була у мене з президентом, він запевнив мене, що готовий до діалогу, і я закликаю його зробити це. Він також підтвердив своє бажання підписати угоду про асоціацію. Я обговорила з ним нагальну необхідність звільнити заарештованих і забезпечити швидке й справедливе розслідування, з тим, щоб притягнути винних у насильстві до правосуддя», – йдеться в заяві.

Аштон вкотре заявила, що «глибоко занепокоєна подіями минулої ночі».

«Я була дуже вражена мирною і мужньою природою протестів на підтримку європейських спрямувань. Я засуджую застосування сили і насильства, що не можуть бути відповіддю на мирні демонстрації, і я закликаю до максимальної стриманості», – наголосила вона.

Сьогодні вночі сили спецпідрозділів МВС оточили центр Києва і почали витісняти протестувальників із майдану Незалежності і розбирати їхні барикади. Вранці вони здійснили спробу штурму будівлі КМДА, яку протестувальники використовують як місце для ночівлі.

У міліції назвали штурм Майдану «заходами зі впорядкування території», які проводилися вночі для зручності громадян. Коли люди почали масово виходити на центральну вулицю міста, бійці МВС перегрупувалися і зрештою відступили до «урядового кварталу».
XS
SM
MD
LG