Доступність посилання

ТОП новини

Єврореволюція 11 грудня: барикади зросли вдвічі – Янукович закликав до діалогу


Київ – Спроба зачистити Євромайдан, вчинена міліцією у ніч на середу, мобілізувала десятки тисяч мітингувальників. Упродовж дня навколо території протесту вдвічі більші і міцніші барикади. І хоч президент Віктор Янукович закликав до діалогу, рішення про ці переговори повинен ухвалити Євромайдан, кажуть в опозиції.

Зачищення міліцією барикад у центрі столиці ще до світанку 11 грудня мобілізувало велику кількість киян. І хоч глава МВС України Віталій Захарченко запевняв, що силового розгону акції протесту не буде, киянам разом з мітингувальниками з інших міст довелося відстояти Євромайдан і зранку почати активно відновлювати барикади довкола майдану Незалежності. Подекуди «оборонні вали» сягають 5 метрів у висоту. Доповнюють їх «їжаками» з арматури та дощок.

«Спочатку поставили лавки, дошки, металеві споруди, решітки. Потім засипали це мішками зі снігом. Потім поливаємо водою, щоб воно трималося, бо сам сніг не тримає форму», – розповів учасник Євромайдану Андрій.

Багато людей долучилося і до прибирання території: ломами розбивають лід, лопатами зчищають сніг, збирають у мішки сміття. За словами лідера партії «Свобода» Олега Тягнибока, ніч з вівторка на середу додала українцям дуже багато сили і впевненості в собі, а також повернула національну гідність.

«Ми, товариство, зуміли цієї ночі повернути собі те, що цей режим забирав у нас протягом останніх чотирьох років. Ми зуміли повернути собі національну гідність. І це дуже важливо. Ми можемо боротися і можемо перемагати. Українці – переможці», – заявив зі сцени Тягнибок.

Право на діалог зі владою опозиції має дати Євромайдан

На ранок, після важкої для мітингувальників ночі на сайті глави держави опублікували заяву, в якій Віктор Янукович запросив представників усіх політичних сил, святих отців, представників громадськості до загальнонаціонального діалогу.

«Запевняю, що влада діятиме виключно в рамках закону і ніколи не вживатиме сили проти мирних зібрань», – заявляє президент.

Проте дати опозиції мандат на проведення переговорів із Віктором Януковичем повинен лише Євромайдан, відповів на це запрошення лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Рішення про перемови має ухвалюватися не політичними лідерами – таке рішення повинно ухвалюватися тими людьми, які на Майдані», – наголосив він.

Умовами для початку таких переговорів є: покарання винних за побиття людей на Євромайдані, звільнення заарештованих активістів, а також відведення всіх правоохоронців від Євромайдану і гарантія незастосування сили проти мирної акції протесту, нагадують у штабі Національного опору.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG