Доступність посилання

ТОП новини

Азаров: Євромайдан – це не вся Україна


Євромайдан 8 грудня 2013 року в Києві
Євромайдан 8 грудня 2013 року в Києві
Київ – Радикалізація політичного протистояння не вирішує, а загострює проблеми в Україні, провокує цінову нестабільність і відлякує інвесторів. Про це заявив прем’єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду, що проходило в середу за міліцейським кордоном. А міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, тим часом, лякає Євромайдан туберкульозом і гострими респіраторними.

При всій повазі до людей, що мирно відстоюють свою думку на Майдані, варто пам’ятати, що вони – не вся Україна, заявив прем’єр Микола Азаров на засіданні уряду. Він зауважив, що «телекартинка» українських протестів лякає потенційного інвестора, і наголосив на тому, що всі соціальні виплати та ліквідація наслідків негоди в Україні відбуваються за рахунок промисловості, яка нині відмовляється страйкувати.

«Аксіомою є те, що мітинги не можуть керувати державою. Коли більшовики у минулому столітті застосували такий спосіб управління, це, як відомо, погано закінчилося. Головний інструмент демократії – не мітинг із концертами, а вибори. Всі політичні сили, які справді дотримуються демократичних цінностей, повинні цей принцип оберігати і підтримувати. І готуватися до наступних виборів, розробляючи політичні програми і конструктивний порядок денний для країни», – зазначив прем’єр.

Очільниця МОЗу Раїса Богатирьова у свою чергу застерегла від ймовірних спалахів епідемій на Майдані. Вона заявила, що чоловік, якого знайшли мертвим неподалік від наметового містечка кілька днів тому, мав відкриту форму туберкульозу і міг інфікувати інших. Окрім того, за словами Богатирьової, перебуваючи серед мітингувальників, можна підхопити застуду.

«На сьогодні ми маємо реальні цифри захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції – вони у Києві та області удвічі вищі, ніж в середньому по Україні», – сказала вона.

У той же час учасники ініціативи «Майдан. Медики» наявність епідемічної ситуації спростовують. Кажуть: зараз, в основному, звертаються люди із мокрими ногами, тож їм роздають імуностимулятори і хімічні грілки.

Почалась міжнародна делегітимізація чинної влади – політолог

Неадекватна оцінка ситуації чинною владою може спровокувати ескалацію конфлікту, на вулицях Києва відбувається не мітинги проти Партії регіонів, а загальнонаціональний протест проти ситуації в країні, передумови до якого виникали багато років. Про це у коментарі Радіо Свобода зауважив політолог Віталій Бала.

«Як тільки з’явиться хоча б перша жертва силових дій з боку влади, сподіватися на якийсь мирний розвиток подій буде дуже важко. Фактично, влада всередині країни себе делегітимізувала у суспільстві, – каже він. – А вчорашні події у той час, коли тут були і верховний комісар Євросоюзу з питань зовнішньої політики і безпеки баронеса Катрін Аштон і заступник держсекретаря Сполучених Штатів Вікторія Нуланд, означають фактично початок міжнародної делегітимізації чинної влади».

Він висловив, однак, сподівання, що зовнішньополітичний тиск поверне конфлікт у правове поле.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG