Доступність посилання

ТОП новини

Харків’яни долучаються до громадського ополчення


Харківський Євромайдан передав київському їжу та теплі речі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Харківський Євромайдан передав київському їжу та теплі речі

У середу увечері харків’яни біля пам’ятника Шевченку влаштували народний збір теплого одягу, харчів і грошей для активістів столичного Євромайдану. Люди усіма можливими способами намагаються дістатися до Києва.

У машинах можуть їхати до столиці навіть люди, які не знали один одного, але яких об’єднало прагнення бути разом з українцями у вирішальний час.

Сьогодні майданчик біля пам’ятника Шевченку, де щовечора проходять акції Євромайдану, був схожим на пункт народного ополчення. Звичайні харків’яни, громадські активісти, журналісти сюди несли їжу, теплий одяг, чайники, самовари і гроші.

«П’ять кілограмів сиру, п’ять кілограмів сардельок, оливки – усе, що дома було. Теплих шкарпеток купила п’ять пар. Купила десять шоколадок. Літрову банку згущеного молока», – розповідає Ольга, тягнучи важкі пакунки.

«Я посилаю до Києва речі. Ми з чоловіком знайшли всі теплі светри, джемпери вовняні. І принесли на Київ людям, які там обороняються», – розповіла Олена.

«Принесла лимони – 10 кілограмів. Я вже дуже давно, ані за правих, ані за лівих. Мені дуже боляче за свою державу, і за те, що коїться», – каже Лідія.

За словами одного з організаторів Харківського Євромайдану, пакунки привезуть до Києва машинами. Він розповів, що люди мають можливість записатися в чергу на приїзд до столичного Євромайдану. А далі формуються групи і їх відправляють машинами, поїздами або автобусами.

«Здебільшого, це чоловіки. Чоловіки на Київ! Ті люди, які у нас записувалися в останній тиждень, сьогодні зможемо максимально всіх відправити до Києва. Кілька десятків уже записалося», – зазначив один із організаторів мобілізації харків’ян Дмитро Пилипець.

Увагу преси привернув студент біологічного факультету Харківського національного університету імені Каразіна Олександр Клочков. Чоловік чекає машину для від’їзду в Київ. Свій наплічник він називає тривожною сумкою. До, як він каже, джентльменського набору, взяв пензлі, ручки, мило, ложку, стратегічний запас київських жетонів метрополітену, грілки для рук.

«Протигаз теж є. У мене батько був офіцером армії, тому вдома протигаз є. Сподіваюся, що він мені не знадобиться. Я відчуваю себе громадянином України, який виконує свій обов’язок протистояти узурпації влади в країні», – наголосив Олександр Клочков.

Охочі поїхати на столичні барикади знайомляться між собою у машині перед самим від’їздом. Їх об’єднує тривога за долю держави. Подружжя Чернецьких – Юрій та Тетяна – із собою взяли трьох чоловіків.

– Познайомимося, доки будемо їхати. Познайомимося! Як тебе, хлопче, звати?

– Станіслав. Я студент.

– Леонід. Фізик з Харкова. Їду от у тому, у чому був. Везу з собою прапор України.

Ось так перед дорогою обмінялися кількома словами майбутні столичні євромайданники. Збір людей і усього необхідного для столичного Євромайдану у Харкові триває. У вечірній час до Києва вирушило 10 машин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG