Доступність посилання

ТОП новини

Застосовуючи силу, влада демонструє слабкість своєї позиції


Київ – Громадян України на сході й заході об’єднує несприйняття силового сценарію виходу із теперішньої кризової ситуації. Люди засуджують застосування насилля як до учасників протестів, так і до правоохоронців. Те, що влада вдається до насилля, сприймається як прояв слабкості та відсутності аргументів для діалогу.

Дії спецпідрозділів та внутрішніх військ (є переважно лише в країнах СНД) чітко регламентовані. Прийоми, до яких бійці можуть вдаватися за умови реальної небезпеки для життя людей, категорично не можуть застосовуватися під час забезпечення порядку в перебігу мирних акцій та протестів. Так само регламентуються дії спецназівців у протидії хуліганам чи футбольним фанатам.

Йдеться про такі терміни, як «зупинити», «розділити», «зафіксувати», «оточити», «знерухоміти», «локалізувати», «припинити».

Те, що відбулося на майдані Незалежності у Києві 30 листопада і 1 грудня на вулиці Банковій швидше нагадувало сумнозвісні «отработки» у зоні, про які час від часу повідомляють правозахисники. За їхніми словами, керівництво колоній віддає на певний час пенітенціарну установу під контроль спецназу, щоб той «поставив на місце» непокірних в’язнів і ще більше залякав покірних. Як кажуть правозахисники, під час таких «отработок» ув’язнених жорсткого б’ють і принижують.

«На колєні мразь!», биття по ногах, а потім, коли людина падає – по нирках та голові, демонстративне стояння чи сидіння на розпластаних тілах – це усталені елементи «отработки», – розповідають знаючі.

Щоправда, керівництво пенітенціарної системи та МВС неодноразово заперечувало практику «отработок». А прем’єр-міністру Миколі Азарову не вистачило 10 днів, щоб таки знайти серед своїх підлеглих того, хто віддав наказ провести «отработку» на студентах.

Поведінка спецназу шокувала людей у всіх регіонах

У Донецьку, попри традиційну підтримку «своїх», теж критикують чинну владу за неадекватну жорстокість «Беркута» до учасників Євромайдану на світанку 30 листопада.

10.12.2013
Силовим розгоном Євромайдану в Україні розпочнеться диктатура?

«Влада є фактично нелегітимною, бачимо мільйони людей, які повстали проти неї» далі

У Львові ж солідаризуються з Донецьком у несприйнятті насилля та застерігають владу, що навіть якщо й Майдан можна розігнати силою то втримати силою країну – ні.

10.12.2013
«Жодні силові методи проти народу недопустимі» – Литвин

Застосування сили демонструє слабкість влади, яка не має аргументів далі

Люди на вулицях Черкас жаліють усіх, хто постраждав – і мітингувальників, і правоохоронців, але не розуміють чому влада боїться домовлятися з людьми.

Що думають жителі Черкас про силовий розгін Євромайдану?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Силовий розгін Євромайдану може призвести до розколу країни?

Вчені, які займаються аналізом ризиків, зробили підрахунки щодо того яка кількість людей на майдані Незалежності може втримати владу від застосування сили . На їхню думку, можна говорити про мінімум – 50 тисяч людей, але все ж більший рівень безпеки дають 250 тисяч.

Зважаючи на відсутність широкої соціальної підтримки, якщо влада не захоче піти на поступки й розпочати реальний діалог, то доведеться перейти спочатку до тотального залякування, а потім і до терору, вважає експерт з безпеки, секретар Комітету із системного аналізу при Президії НАН України Юрій Костюченко.

Застосування сили у будь-яких варіантах вимагатиме «арештів всіх лідерів опозиції, закриття медіа, вибіркового обмеження інтернету, контролю за громадськими організаціями і активістами». Це ще більше посилить протести й породить загрозу громадянського конфлікту.

«Для придушення супротиву буде необхідно або провести масштабний геноцид, або тримати кілька років військовий контингент в кількості 300-500 тисяч в наших західних областях. Цього не може собі дозволити зараз жоден диктатор. Але наслідки спроб реалізації такого сценарію можуть бути трагічними – це може бути порівняно з конфліктом у колишній Югославії», – попереджає експерт.

Юрій Костюченко наголошує, що будь-який силовий сценарій фактично означає самогубство влади, чи то прискорене – з розколом країни, чи уповільнене –з поступовою втратою економічного і політичного суверенітету.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG