Доступність посилання

ТОП новини

Із львівського Євромайдану вирушають на Євромайдан у Києві


Львів, учасники акції протесту
Львів, учасники акції протесту
Львів – Львівський Майдан активізувався після намагань розігнати Євромайдан у Києві. Студенти і старші люди приходять на плошу перед пам’ятником Шевченка, щоб дізнаються про події у Києві, протестувати біля приміщення міліції і прокуратури, вимагаючи звільнити активістів Майдану, припинити репресії і виклики львівських активістів на допити. В області оголошена повна мобілізація і люди масово вирушають у Київ.

Координаційний штаб національного порятунку при Львівській обласній раді працює цілодобово. Сюди люди приносять продукти, одяг, медикаменти і гроші для київського Майдану. Тут організовують поїздки у столицю.

Львівський підприємець Микола з товаришами приїхав на двох бусах, щоб забрати людей на Майдан.

– Самі організовуємося. Два буси чекає, люди своїми машинами приїхали. А що робота?

– Тут питання національної свідомості. Я прийшов на роботу, а серце просто болить, не можу працювати. Все кинув і прийшов сюди, щоб їхати. Я добре заробляю, але нині робота не пріоритет, держава на першому місці.
– Що ми залишимо своїм дітям? Питання не про бізнес зараз, а державу Україну, питання нашого буття як українців, як самобутньої держави.

– Їдемо за власні гроші. Також підприємці зібрали. Заправляємо буси і в дорогу. Мій брат, інвалід, залишається, збиратиме гроші і відправлятиме нам.
– Що зі собою взяв? Лише змінний одяг, якщо розженуть Майдан, то почнеться 1937 рік. Цього не можна допустити.
– Стоїмо до кінця. Немає іншого шляху, – розповіли чоловіки.

Перевізники залякані

Щохвилини у координаційний штаб приходили чоловіки, щоб записатись на для поїздки. Вартість проїзду автобусом коштує 100 гривень у Київ і назад. Виїжджають колонами, як автобуси, так і приватні машини. У штабі пояснили, що оплату беруть символічну, щоб унеможливити так званий «політичний туризм», а також щоб не їхали випадкові люди. Перед виїздом перевіряють, щоб усі пасажири були тверезі. Якщо від когось чути алкоголем – висаджують.

«Використовуємо всі можливості, щоб організувати поїздки, щоб поїхали всі, хто хоче. Великі групи людей їдуть на вечір.У нас деякі працівники штабу постійно на телефоні, люди постійно зголошуються. Активність людей піднялась. Люди кидають все і їдуть», – каже координатор штабу Сергій Дзядик.

Багато львівських перевізників надалі бояться надавати автобуси для поїздок у столицю, але люди їдуть на власному транспорті. Приватний транспорт працівники ДАІ дорогою не зупиняють, а ось у водіїв автобусів перевіряють наявність усіх документів.

На Львівщині священики підтримують акції громадянської непокори і закликають парафіян виїжджати у Київ на Майдан або ж приходити на львівський, де щоденно відбуватимуться Богослужіння та інформуватимуть про акцію громадянської непокори.

Були намагання на Львівщині і у Львові, зокрема, оголосити страйк, але вирішили не вдаватись до такої форми протесту.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG