Доступність посилання

ТОП новини

Ще двох заарештованих під час подій Євромайдану випустили


Київ – Активістів Євромайдану, підозрюваних в участі та організації сутичок під Кабміном 25 листопада та адміністрацією президента 1 грудня, чиї апеляційні скарги суд розглядав у четвер, відпустили з-під арешту. Олегові Матяшу присудили домашній арешт на певні години доби, а Олександра Остащенка відпустили під особисте зобов’язання.

Олександра Остащенка, одного із дев’яти затриманих після сутичок під адміністрацією президента 1 грудня, звільнили з-під арешту, зобов’язавши відвідувати старшого слідчого в Києві на першу вимогу та не виїжджати нікуди без дозволу слідчого та прокурора. Окрім того, він також зобов’язується здати свій внутрішній та закордонний паспорти, аби не зміг виїхати за кордон.

Остащенка привезли на суд із лікарні. Його дружина Марина розповідає, що вперше після сутичок зустрілась із Олександром у лікарні швидкої, коли його під конвоєм вели на рентген.

У нього поламані пальці були, струс мозку, гематоми дуже сильні
«У нього поламані пальці були, струс мозку, гематоми дуже сильні. Рука настільки розпухла, що було видно, наскільки йому ці наручники було складно навіть одягнути. Він був без окулярів, нічого майже не бачив, бо у нього поганий зір, а окуляри розбили. Він і мене не одразу помітив, коли ми зіштовхнулися в коридорі», – говорить вона.

Захист, тим часом, наполягає, що Олександр Остащенко не тільки не організовував сутичок, а й до вулиці Банкової не дійшов. За версією захисників, «Беркут» затримав і побив чоловіка, коли відтісняв протестувальників з-під президентської адміністрації. Адвокат Микола Кушніренко не згоден із рішенням суду, на його думку, потрібно зняти з підозрюваного Остащенка обвинувачення.

Жодного доказу немає, крім свідчень працівників міліції, які нічим не підтверджені
Микола Кушніренко
«Тільки закриття кримінального провадження. І всі є підстави: жодного доказу немає, крім свідчень працівників міліції, які нічим не підтверджені, які не відповідають фактичному стану справ», – заявив Кушніренко.

Затриманого за сутички під Кабміном посадили під домашній арешт

Окрім того, Апеляційний суд змінив активісту Олегові Матяшу, затриманому 25 листопада після сутичок під стінами уряду, утримання в СІЗО на домашній арешт. Відповідно до судового рішення, він не може виходити з дому щодня з 20:00 до 7:00. На цьому наполягав прокурор, у той час як сторона захисту пропонувала відпустити Матяша на поруки депутатів.

Під час обох засідань будівлю Апеляційного суду пікетувало кілька сотень людей, що прийшли колоною з Майдану.


Президент Віктор Янукович два дні тому пообіцяв, що мітингувальники, затримані за нетяжкі злочини в Києві, будуть звільнені. 11 грудня Апеляційний суд Києва звільнив з-під варти Сергія Нужненка й Геннадія Черевка. Запобіжний захід для них із арешту змінили на особисте зобов’язання. Також суд своїм рішенням змінив запобіжний захід активістові Євромайдану Миколі Лазаревському з тримання під вартою на домашній арешт. Печерський райсуд оштрафував і звільнив ще двох затриманих – Юрія Болотова і Владислава Загоровка. Завтра розглядатимуть чергові апеляції.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG