Доступність посилання

ТОП новини

Влада готує серйозні провокації проти Євромайдану?


Київ – Керівництво СБУ планує провокації з використанням газу щодо учасників Євромайдану та залучає до цих спецоперацій фахівців із Росії, заявив парламентарій від «Батьківщини» Геннадій Москаль. Об’єктами провокацій із руйнування майна, за його словами, можуть стати і журналісти, громадські діячі і навіть народні депутати з Партії регіонів. У соціальних мережах поширюється інформація також і про мобілізацію молодиків із опозиційною партійною і євросимволікою для нападів на «Антиєвромайдан», який планується у Києві на вихідні. Служба безпеки України ж таку повідомлення спростовує і називає їх безвідповідальними, такими, що посилюють напруження у суспільстві.

Задля нейтралізації Майдану на запрошення голови СБУ Якименка з Росії прибула низка консультантів ФСБ, які спеціалізуються на розгоні протестних мітингів та демонстрацій, заявив 12 грудня депутат «Батьківщини» Геннадій Москаль. Він стверджує, що отримав інформацію з достовірних джерел, мова йде про сучасні спецзасоби – газ в аерозольних балончиках, «який на Євромайдані, у Будинку профспілок, Жовтневому палаці та приміщенні КМДА розпилюватимуть провокатори, найняті владою, та правоохоронці».

«Цей газ викликає загальне недомагання, головокружіння, і людина, уражена цим газом, фактично буде позбавлена можливості активного спротиву, буде фактично паралізована перед атакою силовиків. Усе це медики потім спишуть на ОРВ чи на якусь епідемію грипу», – сказав депутат.

Москаль також заявив, що влада готує провокації щодо деяких відомих журналістів, громадських діячів, а також народних депутатів від Партії регіонів: Нестора Шуфрича, Владислава Лук’янова та Олега Царьова. За його словами, мова йде про список із 12 осіб. Опозиціонер не виключає, що цим особам можуть підпалити автомобілі або двері, а відповідальність потім буде покладена на учасників Євромайдану.

Провокатори битимуть не «євромайданівців», а шахтарів?

Також масову бійку на вихідних готують і з учасниками «антиєвромайданівського» мітингу, повідомив у своєму Facebook журналіст із Донецька Денис Казанський.

«Влада звозить у столицю дуже велику кількість народу – кілька десятків тисяч людей зі Східної України на проплачений мітинг на підтримку Януковича, який буде атакований провокаторами-тітушками з молотками й у масках, обмотаними символікою ЄС і опозиційних партій», – попередив він.

«Звідси, від нас дійсно везуть багато людей, найняли спеціальні потяги, які відправляються не за розкладом. Навіть на цих провладних мітингах, які були у нас, люди, які виступали, казали, що ми нагадаємо Києву що таке шахтарський характер. Йде нагнітання людей. Хочеться сподіватись, що це не зайде так далеко», – доповнив у коментарі Радіо Свобода журналіст.

Ці заяви збуджують людей і не сприяють наведенню порядку – СБУ

Розголошення інформації про ймовірні провокації і Геннадій Москаль, і Денис Казанський називають способом запобігти сутичкам, попередити людей. Натомість в СБУ їхні слова характеризують як безвідповідальні, провокативні, які посилюють напруженість у суспільстві.

«Ми перевіряємо всі відомості, ми перевіряємо всю найменшу інформацію. Але ці заяви та поширення через соціальні мережі, коли вони збуджують людей, не сприяє наведенню порядку у суспільстві і знайдення консенсусу, це прикро. Але ми продовжуємо свою роботу виключно у правовому полі», – сказала Радіо Свобода речниця СБУ Лада Сафонова.

На 15 грудня опозиція призначила чергове народне віче «День гідності». В той час, за даними джерел журналістів сайту zn.ua, керівництво країни поставило перед Міноборони завдання забезпечити на вихідні 14-15 грудня харчування (польові кухні, їдальні), розміщення і забезпечення паливом 200 тисяч цивільних, що мають прибути до Києва для участі в альтернативних масових заходах на підтримку президента Віктора Януковича.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG