Доступність посилання

ТОП новини

Підкуп виборців зафіксували канадські спостерігачі на виборах у проблемних округах


Київ – Не всі члени дільничних виборчих комісій у проблемних округах спроможні назвати партію, яку представляють. А деякі з тих, що працювали там торік, і цього разу входять до складу ОВК – тільки вже в іншому окрузі й від іншої партії. Крім того, мають місце підкуп виборців та зловживання адміністративними ресурсами. Такі факти наводять у своєму проміжному звіті міжнародні спостерігачі Canada Mission. 15 грудня в п’яти виборчих округах мають відбутися повторні парламентські вибори. Тим часом спостерігачі місії CIS-EMO з країн СНД вбачають загрозу для волевиявлення громадян насамперед у масових акціях протесту. У ЦВК запевняють, що підстав для перенесення виборів немає.

Занепокоєння в міжнародних спостерігачів викликає присутність у складі окружних виборчих комісій (ОВК) представників політичних партій, чиї кандидати участі у виборах не беруть. Про це заявила координатор канадської місії спостерігачів за виборами Canada Mission Енн Шиптур. Цю місію здійснює неприбуткова агенція сприяння демократії CANADEM.

Так, до складу ОВК п’яти округів, де відбудуться повторні парламентські вибори, увійшли представники 34 партій, які наразі не представлені в парламенті. З них 21, тобто більше половини не мають своїх кандидатів на виборах.

«Для нас незрозуміло, яким є інтерес партії, що не має свого кандидата, брати участь в адмініструванні цих виборів на проблемних округах? Після виборів 2012 року Mission Canada рекомендувала, що варто було б вдосконалити законодавство, щоб партії могли номінувати своїх представників до складу ОВК та ДВК лише в тих округах, де у виборчих перегонах беруть участь їхні кандидати», – наголосила Енн Шиптур.

Бум «технічних партій», «технічних кандидатів» і «клонів»

У звіті місії йдеться про те, що партії, які не мають своїх кандидатів, можна вважати «технічними», тобто такими, що використовуються як «тактичне прикриття для інших партій», зокрема для отримання додаткового представництва у виборчих комісіях для інших кандидатів.

Крім того, Canada Mission звертає увагу на те, що деякі з тих членів, які працювали в ОВК п’яти проблемних округів у 2012 році, знову працюють у виборчих округах. Так, чотири з 18 членів ОВК у 223 окрузі були членами ОВК у 94-му, де теж проводяться повторні вибори. Цікаво, що всі вони поміняли партійну належність.

Канадські спостерігачі також розповіли, що коли членам комісій ставили запитання про те, яку партію вони представляють, ті не могли відповісти. Крім того, жеребкування для ДВК були проведені лише за кілька днів до того, як було представлено більшість подань на припинення реєстрації так званих «технічних кандидатів». Спостерігачі припускають, що їхнє кандидатство було потрібне для отримання місць у виборчих комісіях для інших кандидатів. Існують також і «кандидати-клони» з прізвищами, подібними до основних кандидатів.

Але, як зауважує Енн Шиптур, цим перелік порушень, зафіксованих її місією, не вичерпується.

«Наші спостерігачі також відзначили зловживання адміністративними ресурсами, включно з агітацією за кандидатів на веб-сайтах Київської обласної державної адміністрації та Миколаївської обласної державної адміністрації. Наші спостерігачі також отримали з кількох джерел свідчення про спроби прямого та непрямого підкупу виборців», – повідомила Енн Шиптур.

Наші спостерігачі також відзначили зловживання адміністративними ресурсами, включно з агітацією за кандидатів на веб-сайтах Київської облдержадміністрації та Миколаївської
Енн Шиптур
Масові акції протесту загрожують волевиявленню в 223 окрузі?

Тим часом генеральний директор іншої Міжнародної організації зі спостереження за виборами CIS-EMO, зареєстрованої в Росії, Олександр Бедрицький вбачає одну з найбільших загроз для демократичності волевиявлення громадян у 223 окрузі в подіях у центрі Києва.

223 округ – це безпосередньо той округ, в якому зараз розгортається основне протистояння між урядом та протестувальниками, між міліцією та демонстрантами
Олександр Бедрицький
«223 округ – це безпосередньо той округ, в якому зараз розгортається основне протистояння між урядом та протестувальниками, між міліцією та демонстрантами. Це ставить під загрозу свободу волевиявлення, безпеку виборців та відсутність тиску з будь-якої сторони», – заявив Олександр Бедрицький.

Необхідності переносити вибори немає – Охендовський

Втім, голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський заявив, що необхідності в перенесенні повторних виборів до парламенту в якомусь із п’яти округів немає, зокрема й у київському 223 окрузі. Там також, за його словами, залишається можливість для виборців вільно сформулювати своє волевиявлення.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG