Доступність посилання

ТОП новини

Смалія, який захищав журналіста Дзиндзю, судять без складу злочину – адвокати


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – Троє київських адвокатів виступили на захист колеги – Віктора Смалія, який напередодні захищав у суді журналіста «Дорожнього контролю» Андрія Дзиндзю. Його звинувачують у замаху на життя судді Шевченківського суду Володимира Бугіля. Обєднавшись в ініціативну групу, адвокати намагаються довести: Віктора Смалія судять без складу злочину, і якщо це допустити, то таким в’язнем може стати будь-який юрист, що перебуває в опозиції до влади.

Адвоката з Умані Віктора Смалія, який напередодні захищав у суді журналіста «Дорожнього контролю» Андрія Дзиндзю, затримали і застосували до нього санкцію – два місяці за ґратами – лише на основі підозри в зазіханні на здійснення злочину (замах на життя судді), пояснює адвокат затриманого Сергій Лапутько. Затримали Смолія з порушенням усіх норм законодавства, як під час самого затримання, так і під час розгляду справи. Не зважав суд і на те, що він є спеціальним суб’єктом – адвокатом, наголошує його захисник.

«Місце вчинення злочину – Шевченківський район. Обрання запобіжного засобу було у Дніпровському районному суді. На запитання, чому, не було надано ніяких відповідей. Ми знаємо, що без ухвали судді особи можуть бути затримані у двох випадках: якщо особу застали під час вчинення злочину і якщо особу було затримано під час або після безперервного переслідування. У залі судових засідань слідча аргументувала своє безперервне переслідування – знаєте чим? Надсиланням повістки. Крім того, доказова база складається з двох протоколів допитів свідків: заявника, яким є судовий розпорядник, та потерпілого, яким є суддя Володимир Бугіль», – розповідає про деталі справи Сергій Лапутько.

«Я була у СІЗО, він почувається погано» – дружина Смалія

Віктора Смалія звинуватили після сутички у Шевченківському суді 6 грудня, коли оголошували вирок його підзахисному – журналістові Андрію Дзиндзі. Як мовиться в обвинуваченні, «висловлюючись на адресу судді брутальною нецензурною лайкою, Смалій накинувся на суддю, щоб завдати тілесних ушкоджень та перешкодити у проголошенні рішення». Також Смалій нібито порвав суддівську мантію.

Дружина затриманого Аліса Дорога – свідок тих подій. Вона каже, що тисняву спровокували охоронці, які випихали присутніх із зали суду. У їхній квартирі вже був обшук, а одразу після затримання її чоловіка побили. Втім, заяви про побиття у суді розглянули і зобов’язали слідчого провести судово-медичну експертизу.

«Після затримання його не одразу відвезли до ізолятора тимчасового тримання, а близько двох годин тримали в міліцейському фургончику обличчям у підлогу. Потім його доставили в ізолятор тимчасового тримання, возили до лікарні, таємно від адвокатів. Намагалися усунути наслідки цього незаконного затримання. Я була у СІЗО, він почувається погано. Надав мені довідку про те, що в нього був гіпертонічний криз», – розповіла Аліса Дорога і додала, що готує апеляцію.


Поведінка Смалія у залі суду неприпустима – голова дисциплінарної комісії адвокатів

Голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Валентин Загарія наголосив на неприпустимості подібної поведінки адвоката Віктора Смалія в суді. Так він відреагував на скаргу голови Шевченківського районного суду міста Києва Мєлєшак Олени щодо інциденту у суді 6 грудня. Скаргу будуть розглядати у регіональній КДКА. Натомість голова Національної асоціації адвокатів уже зустрілася із суддями Шевченківського суду і від імені адвокатської спільноти попросила вибачення за Смалія у судді.

Наразі ж адвокати, що об’єднались для захисту Віктора Смалія, підготували звернення до голови Національної асоціації адвокатів України, щоб вона поставила питання щодо розгляду порушення окремих пунктів присяги суддею, подали заяви до прокуратури міста, до райвідділу у Шевченківському районі щодо визнання дії чи бездіяльності працівників слідчого ізолятора, в тому числі і слідчого Дніпровського райвідділу міліції Кузьміної Ольги. Також адвокати готуються оскаржувати і дії працівників міліції, що затримували Смалія в суді.

Зараз Віктора Смалія тримають у СІЗО на Косогорному провулку.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG