Доступність посилання

ТОП новини

Янукович відсторонив Попова і Сівковича, на яких вказала Генпрокуратура


Фотограф Reuters Гліб Гараніч, який також постраждав під час кривавого нічного розгону Майдану 30 листопада 2013 року
Фотограф Reuters Гліб Гараніч, який також постраждав під час кривавого нічного розгону Майдану 30 листопада 2013 року
Президент України Віктор Янукович відсторонив від посад заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Володимира Сівковича і голову Київської міської державної адміністрації Олександра Попова за клопотаннями Генеральної прокуратури України.

Як повідомляє прес-служба президента, відповідні укази він підписав «у зв’язку з підозрою у причетності зазначених посадових осіб до порушення конституційних прав громадян, які 30 листопада 2013 року перебували на майдані Незалежності в Києві».

«Президент сподівається, що Генеральна прокуратура об’єктивно та всебічно проведе розслідування цих подій і запропонує суспільству конкретні юридичні заходи реагування на допущені протиправні дії», – йдеться в повідомленні.

Глава держави також пропонує правоохоронним органам провести розслідування відкрито і прозоро й «поставити крапку в цьому питанні». «Президент звертає увагу, що для жодних посадових осіб держави не повинно бути винятків у питаннях відповідальності за вчинення незаконних дій», – йдеться в повідомленні.

Генпрокурор Пшонка назвав чотирьох осіб

Генпрокурор Віктор Пшонка сьогодні повідомив, що ГПУ вручила повідомлення про підозру у перевищенні влади у зв’язку з розгоном Майдану 30 листопада заступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу, голові Київської міської державної адміністрації Олександру Попову, на той час начальнику київської міліції Валерію Коряку і його заступнику Петрові Федчуку.

«Усім цим чотирьом особам буде обрано запобіжний захід. Порушено питання про застосування щодо них домашнього арешту», – повідомив генпрокурор.

За його словами, слідство встановило, що в ніч з 29 на 30 листопада в кабінеті начальника головного управління МВС України в Києві Коряка перебував заступник секретаря РНБО Сівкович і голова КМДА Попов.

«Саме вони, за даними слідства схиляли його (Коряка – ред.) до застосування сили», – сказав Пшонка.

Він додав, що спочатку Сівкович був з такою метою у Попова, потім вони зателефонували Коряку, а згодом приїхали до нього в кабінет у столичне управління міліції.

Пшонка нагадав, що Коряка відсторонив від виконання обов’язків міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко.

Опозиція раніше вимагала відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка через події на Майдані 30 листопада, коли «Беркут» жорстоко розігнав мирних мітингувальників і десятки людей були поранені.

Опозиція: покарання чиновників за розгін Майдану – лише перший крок

Повідомлення Генеральної прокуратури про посадових осіб, які віддавали команду бити студентів, і реакція на це президента свідчить: масовий мирний протест громадян на Майдані дає перші результати, заявляють в УДАРі.

«Влада змушена йти на поступки людям. Але поступки ці поки що – лише перші необхідні, але недостатні кроки для відновлення справедливості. Президент Янукович, відсторонивши конкретних посадовців, опосередковано вказав на реальних організаторів злочину 30 листопада. Адже у кожного із названих осіб є керівництво, яке не могло не знати про цей злочин», – йдеться в заяві, розміщеній на офіційному сайті УДАРу.

У партії заявляють, що безпосередній керівник Володимира Сівковича – секретар РНБО Андрій Клюєв. «Він зобов’язаний координувати питання, які належать до сфери національної безпеки. І якщо влада допускає звірства, подібні побиттю студентів – він повинен нести відповідальність, бо не міг про це не знати», – кажуть в УДАРі.

«Разом із намісником Януковича у Києві Олександром Поповим повинен відповідати також прем’єр Микола Азаров. Незаконне рішення очолюваного ним уряду спровокувало ініціативу громадян зібрати Євромайдан. А він робить вигляд, що нічого не сталося. Ще й плете нісенітниці та несе відверту брехню перед звезеними до Києва бюджетниками, яким його уряд затримує заробітну плату і соціальні виплати», – йдеться в заяві.

Також в опозиції наголошують, що разом із керівниками київської міліції Валерієм Коряком і Петром Федчуком має відповідати їхній керівник – міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. «Без його відома застосування спеціальних сил міліції з кількох регіонів України неможливе. А якщо він стверджує, що це сталося – це означає, що він не контролює ситуацію у ввіреному йому міністерстві, а відтак не може залишатися міністром», – наголошують в УДАРі.

Крім того, у політичній силі заявили, що названі владою особи несуть свою міру відповідальності за побиття людей і мають бути покарані.

«Однак разом із виконавцями злочину безперечно мають відповісти також його замовники і організатори», – наголосили в УДАРі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG