Доступність посилання

ТОП новини

Двоє опозиціонерів лідирують на довиборах до Верховної Ради


Київ – Двоє опозиціонерів лідирують на виборах до Верховної Ради у п’яти проблемних округах за попередніми даними Центрвиборчкому. Поки що ЦВК опрацювала не більше третини протоколів, підрахунок голосів триває. Своїм правом проголосувати скористалися в цих округах близько половини виборців. Опозиційні кандидати і спостерігачі заявляють про порушення на даних виборах, але в ЦВК констатують відсутність скарг. Водночас про відсутність порушень на довиборах у більшості округів заявили у міліції.

За даними Центральної виборчої комісії станом на 16.12.2013 04:15, попередні результати виборів до Верховної Ради у п’яти проблемних округах є такими. У 94-му окрузі на Київщині попереду Руслан Бадаєв із майже 64% голосів після опрацювання 18% протоколів. У 132-му окрузі у Миколаївській області поки що лідирує опозиціонер Аркадій Корнацький, котрий після обробки 20% протоколів набрав 48% голосів. В окрузі 194 на Черкащині перемагає Михайло Поплавський із 53% (після опрацювання третини протоколів), а в окрузі 197 цієї ж області суперників випереджає опозиційний кандидат Леонід Даценко, маючи поки що 61% голосів (після обробки 23% протоколів). І в столичному окрузі 223 лідером наразі є Віктор Пилипишин – 41% (після опрацювання 22% протоколів).

Явка виборців – майже 49% по всіх цих округах. За даними ЦВК, у 94-му окрузі (Обухів, Київська область) активність виборців станом на 20.00 склала 62%, у 132-му (Первомайськ, Миколаївська область) – 48%, 194-му (Черкаси) – 47%, 197-му (Канів, Черкаська область) – 38%, 223-му (Київ) – 46%.

«Тітушки» чи громадські активісти?

Упродовж дня голосування від представників громадянської мережі «Опора» надходили дані про присутність під Окружними виборчими дільницями так званих «тітушок», яких у Партії регіонів називають громадськими активістами.

За попередніми результатами екзит-полів соціологічної групи «Рейтинг», на повторних виборах до Верховної Ради у 132, 197 та 223 округах перемогли кандидати від опозиції.

Так, за даними опитування, Аркадій Корнацький у 132-му окрузі набрав 49% голосів (його конкурент – регіонал Микола Круглов – 44%). У 197-му окрузі Леонід Даценко отримав 72% голосів (самовисуванець Сергій Червонописький – 16%). В окрузі 223 свободівець Юрій Левченко здобув 52% голосів, його конкурент – Віктор Пилипишин – 35%. Водночас в окрузі 194, за даними екзит-полів, переміг Михайло Поплавський (47%), опозиціонер Микола Булатецький набрав 42% голосів.

Микола Булатецький закликав усіх своїх членів комісій та спостерігачів від опозиційних партій «відмовитися надалі брати участь у запропонованому фальсифікаторами сценарії». Такий допис у «Фейсбук» опозиціонер залишив після блокування працівниками ДАІ офісу опозиції у Черкасах за півгодини до закриття виборчих дільниць. В опозиції стверджують, що це мало позбавити спостерігачів можливості потрапити на виборчі дільниці, бо, за законом, вони мають це зробити лише до восьмої години вечора – до завершення голосування. За твердженням представників Булатецького, жодного пояснення правоохоронці не надали.

«Вибори сфальшовані. Блокування мого штабу за півгодини до підрахунку голосів показало, що влада ні перед чим не зупиняється. Спочатку вона заплющила очі, коли тисячами скуповувалися голоси виборців… Подальше продовження цього фарсу вважаю недоцільним. Закликаю всіх своїх членів комісій та спостерігачів від опозиційних партій відмовитися надалі брати участь у запропонованому фальсифікаторами сценарії. Нехай під брехливим протоколом не буде нашого підпису», – написав Булатецький у «Фейсбук».

Опозиційний кандидат іде ва-банк

На думку голови Черкаської обласної організації Комітету виборців України Максима Михлика, таким чином опозиційний кандидат іде ва-банк.

«З юридичного боку відкликання членів комісій не зірве вибори, адже 2/3 ДВК можуть дорахувати голоси і підписати протокол. І процедура підрахунку буде офіційно завершена. Але фактично маємо численні факти підкупу виборців, задіяння технологій спотворення результатів голосування, «чорний піар» і силове блокування міліцією в підсумку. Прогнозувати розвиток ситуації не берусь, але можу стверджувати, що протистояння наростатиме», – зауважив він у коментарі Радіо Свобода.

Провалений тест

Дані вибори мали бути певним тестом, наскільки вдалося врахувати недоліки, помилки і відверті маніпуляції виборів, що відбулися торік у жовтні. Про це заявив Радіо Свобода аналітик Громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев. На його думку, цей тест державою був провалений і знову був застосований протягом дня голосування силовий сценарій. При цьому були зафіксовані випадки необґрунтованої видачі бюлетенів. Їх отримали або ті люди, які не мали права голосувати, або ті, хто не мав відповідного місця реєстрації.

Олександр Клюжев навів приклади, як, зокрема, перешкоджали діяльності спостерігачів.

«Можемо сказати, що для наших спостерігачів не було створено повноцінних умов для безперешкодного спостереження. А у 132-му окрузі, на одній дільниць фактично напали на двох наших спостерігачів. На іншій дільниці спостерігачеві погрожували. У 194-му окрузі невідомі блокували виїзд із офісу Громадянської мережі «Опора», – розповів Олександр Клюжев.
Можемо сказати, що для наших спостерігачів не було створено повноцінних умов для безперешкодного спостереження
Олександр Клюжев

А скарг немає

Водночас до Центрвиборчкому не надійшла жодна скарга чи матеріали про підкуп виборців під час цих виборів, що відбулися у неділю в п’яти мажоритарних округах.

«Парадоксальна річ: усі про це говорять, однак скарг до ЦВК не надходить», – заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера.
Усі про це говорять, однак скарг до ЦВК не надходить
Андрій Магера

У повідомленні обласних управлінь міліції йдеться про відсутність порушень на довиборах у більшості округів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG