Доступність посилання

ТОП новини

Хто порушить імунітет Азарова?


Київ – Чи розгляне Верховна Рада повторно питання щодо висловлення недовіри уряду Азарова? Зараз існує 3 альтернативних постанови, одна із яких від КПУ. В опозиції кажуть, що готові підтримати будь-яку з них, навіть запропоновану комуністами. Представники ж Партії регіонів наголошують, що юридичних можливостей виносити відповідну постанову на голосування на цій сесії немає. Разом з тим, регіонали не виключають, що кадрові зміни в уряді таки будуть.

Опозиція зібрала понад 170 підписів під постановою, якою пропонується відправити уряду Миколи Азарова у відставку. Про це Радіо Свобода повідомив позафракційний народний депутат Олесь Доній.

Два тижні тому Верховна Рада провалила голосування за постанову щодо висловлення недовіри уряду, відтак, згідно з законодавством, це питання не може розглядатися повторно на цій сесії. Але, зазначає Доній, юридичні можливості обійти цей момент існують. Якщо ж ні, у парламенті зареєстрована інша постанова, у підготовці якої брала участь не лише опозиція.

Цілком можливо, що зараз знайдеться 226 голосів за відставку уряду
Олесь Доній
«На вівторок у нас буде дилема, – говорить Доній. – Або використати процедуру Ad Hoc, одноразового відхилення від процедурної норми, і проголосувати все-таки за відставку уряду. Цілком можливо, що зараз знайдеться 226 голосів за відставку уряду. Якщо не знайдеться, то може бути проголосована та постанова, яку підготували і зареєстрували, як депутати, які голосували за відставку уряду, так і ті, що не голосували за відставку уряду. Ця постанова фактично передає ініціативу по відставці уряду у руки президента».

Комуністи кажуть, що готові

Свою постанову щодо відставки уряду має і Компартія. Але, як зазначив Радіо Свобода лідер КПУ Петро Симоненко, ця постанова наразі не зареєстрована у парламенті, оскільки для цього потрібно 150 підписів.

Там 33 підписи членів Компартії. Вони мають цей проект
Петро Симоненко
«Там 33 підписи членів Компартії, – говорить Симоненко. – Вони мають цей проект. Що вони зробили, підписались чи ні, я не знаю. Вони написали у своєму проекті постанови, що вони пропонують ухвалити рішення щодо відставки уряду, у зв’язку з тим, що вони не підписали проект угоди про асоціацію. Якби ми подали проект постанови і заявили, що потрібно відправити у відставку уряд Азарова за те, що вони не підписали угоду про Митний союз? Вони зробили провокаційний проект постанови».

За словами Олеся Донія, постанова КПУ може бути альтернативою, але комуністи мають визначитися.

«Опозиціонери готові підписатися під будь-якою постановою за відставку уряду, хто б не був ініціатором. А Компартія має для себе визначити, чи вона робила це на публіку чи вони готові ставити підписи. Якщо готові, то нехай вони візьмуть підписний лист і опозиціонери безперечно поставлять свої підписи, але вони мають дати ці листи. Вони фізично зараз сховані. Симоненко їх кудись подів. Зараз ми знову бачимо ігри з їхнього боку», – наголошує Доній.

Ким пожертвує Янукович?

Представники ж Партії регіонів наголошують: після провалу постанови про недовіру уряду, ставити це питання на голосування вдруге на нинішній сесії юридично неможливо. Між тим, як повідомив Радіо Свобода регіонал Володимир Олійник, у понеділок має відбутися засідання фракції Партії регіонів, на якому будуть присутні члени уряду. Під час засідання обговорюватимуться і кадрові питання.

Посилення уряду через зміни обов’язково будуть. Думаю, вони будуть і на рівні регіонів
Володимир Олійник
«Не була підтримана відставка уряду, тож згідно з чинним законодавством, не можна вдруге на цій сесії ставити питання про відставку уряду, – наголошує Олійник. – Якщо говорити про кадрову політику, то про це говорив і президент, що посилення уряду через зміни обов’язково будуть. Думаю, вони будуть і на рівні регіонів. Це голови державних обласних та районних адміністрацій».

3 грудня Верховна Рада не змогла відправити уряд у відставку. «За» проголосували лише 186 депутатів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG