Доступність посилання

ТОП новини

Делегація ПАРЄ похвалила ЦВК за організацію виборів, але вказала на порушення


Делегація ПАРЄ, яка спостерігала за перебігом повторних виборів до парламенту на п’яти округах, заявляє про належну організацію виборчого процесу вдень, але вказує на повідомлення про порушення після того, як виборчі дільниці закрилися. Про це йдеться в заяві делегації, оприлюдненій сьогодні.

«Делегація відзначає, що на відвіданих її членами виборчих дільницях вибори проходили спокійно. Делегація також відзначає належну організацію виборчого процесу вдень. Після того, як виборчі дільниці закрилися, від різних спостерігачів надходили повідомлення про порушення», – йдеться в заяві.

«Делегація спостерігачів ПАРЄ нагадує, що після парламентських виборів 28 жовтня 2012 року вона вже висловлювала «занепокоєння з приводу серйозних проблем, що спостерігаються на одних виборах за іншими: зловживання адміністративним ресурсом та присутність так званих «технічних» кандидатів і політичних партій». Такі явища не сприяють довірі виборців до виборчого процесу», – кажуть у делегації.

За повідомленням, у ході візиту делегація зустрілася з головою Верховної Ради, керівниками і представниками парламентських фракцій, головою та членами Центральної виборчої комісії, а також представниками громадянського суспільства. «Щодо виборчої кампанії співрозмовники делегації поінформували її членів про зловживання адміністративним ресурсом, підвищену роль фінансових ресурсів з огляду на короткотривалий характер кампанії та значну кількість так званих «технічних кандидатів», які реально не прагнули бути обраними», – заявляють у ПАРЄ.

Делегація також відзначила компетентну роботу Центральної виборчої комісії з організації виборів за відносно короткий проміжок часу. «Делегація висловлює жаль з приводу того, що встановлені в усіх виборчих дільницях для спостереження за процесом голосування 28 жовтня 2012 року відеокамери не були знову використані з метою підвищення прозорості повторних виборів», – йдеться в заяві.

15 грудня в Україні відбулися повторні вибори народних депутатів у п’яти одномандатних виборчих округах. На чотирьох із них кандидати від опозиції програють.
XS
SM
MD
LG