Доступність посилання

ТОП новини

Українському Майдану потрібен свій Гавел – чеський політик


Прага – У Києві побував відомий чеський політик, голова Комітету у закордонних справа парламенту Чехії, голова партії TOP09 Карел Шварценберґ. Від українського Майдану у нього залишились яскраві враження, також він зустрівся з низкою українських політичних лідерів. Про поїзду в Україну своїми думками Карел Шварценберґ поділився з Радіо Свобода.

Там чудовий настрій. Мені це нагадує ситуацію в нас 23 роки тому – в листопаді-грудні 89-го року
Було б добре, щоб був один голос, який би промовляв за всіх у діалозі як з владою, так і з закордонними представниками
– У мене різні враження. З одного боку, я захоплений молодими людьми на Майдані, які у сніг, мороз і дощ стоять там уже кілька тижнів. У них там усе доволі добре організовано. На мене справило враження постачання, зокрема, польові кухні, також як вони справляються з прибиранням сміття, тобто все це працює добре. На Майдані є спокій, сувора заборона алкоголю, щоб не допустити бешкетів чи провокацій. Все це дуже добре. До того ж, там чудовий настрій. Мені це нагадує ситуацію в нас 23 роки тому – в листопаді-грудні 89-го року. Все це, повинен сказати, дуже гарно.

Єдине, що мене трохи турбує, це те, що дотепер чітко не зрозуміло, хто буде Майдан представляти. Є троє представників політичних партій, які там виступають, але як я з’ясував, так само, як і в нас, довіра студентів до них, до політичних партій відносно низька. Вони не визнають їх лідерами, швидше за все, це виглядає так, немов би політичні партії домагаються прихильності Майдану.Не зрозуміло, хто насправді за Майдан промовляє, а в такій ситуації було б добре, щоб був один голос, який би промовляв за всіх у діалозі як зі владою, так і з закордонними представниками.

– Пане Шварценберґ, чеські ЗМІ написали, що в Києві ніхто зі владних представників з Вами не зустрівся. Ви самі домовлялись про якісь зустрічі?

– У них інші турботи, ніж зустрічатися зі мною

– А чи запросив Вас на зустріч хтось із представників опозиції?

– Так, я розмовляв з тими лідерами, які були на Майдані, я також там виступив і передав студентам наш прапор. Я також говорив з тими представниками Майдану, які тоді там були і виступали з трибуни. Теж я спілкувався із представниками преси, і це було цікаво.

– Яке Ваше враження від лідера УДАРу пана Кличка?

Кличко серед лідерів опозиції є найсильнішою особистістю, але тому, що пані Тимошенко все ще в тюрмі
– Здається, що Кличко серед лідерів опозиції є найсильнішою особистістю, але тому, що пані Тимошенко все ще в тюрмі. Він здається найвиразнішим, я з ним зустрічався. Це цікава людина. Але Майдан як такий не має надто теплого ставлення до політичних партій.

– Як на Вашу думку, чи дасть Майдан ближчим часом свого лідера?

Майдан під час переговорів зі владою не має свого представника. Є якісь представники студентства, але це не представники Майдану
– Сподіваюсь, тому що це дуже потрібно, адже потрібно, щоб хтось один цим керував. Скажімо, в Польщі були виразні особистості, наприклад, Мазовєцкий, були інші дуже сильні лідери «Солідарності». Вони всі об’єднались навколо Валенси і таким чином був один лідер, яких зумів усіх об’єднати. А Майдан під час переговорів зі владою не має свого представника. Є якісь представники студентства, але це не представники Майдану.

– Чи можна сказати, що українському Майдану потрібен свій Гавел?

– Це безперечно.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG