Доступність посилання

ТОП новини

Суд дав час адміралові Кабаненку звернутися до СБУ щодо секретних документів


Адмірал Ігор Кабаненко, на архівному фото 2012 року ще з погонами віце-адмірала
Адмірал Ігор Кабаненко, на архівному фото 2012 року ще з погонами віце-адмірала
Окружний адміністративний суд Києва переніс сьогодні розгляд позову колишнього першого заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України, адмірала Ігоря Кабаненка до Служби безпеки України, надавши стороні позивача час для звернення до «відповідних державних органів» щодо надання доступу до документів, які можуть містити державну таємницю.

Позивач наполягає на тому, щоб познайомитися з документами, які СБУ вважає такими, які містять елементи державної таємниці, а сам позивач такими не вважає.

Адмірал Кабаненко звернувся до суду з позовом щодо скасування ухвали СБУ позбавити його доступу до державної таємниці, підставою для якої назвали порушення ним «режиму секретності» документів, пов’язаних з державною таємницею.

Суд не задовольнив клопотання позивача щодо відводу головуючого судді Валерія Кузьменка.

Представник СБУ звернувся до судді з тим, щоб судові засідання проходили в закритому режимі. Суддя відповів, що сам позов і свідки можуть бути заслухані у звичайному режимі, окрім тієї частини процесу, яка може стосуватися державної таємниці.

За даними СБУ, з 23 вересня по 7 жовтня в підрозділах Генштабу Збройних сил України провели перевірку стану охорони державної таємниці.

«Під час перевірки виявлений та задокументований ряд грубих порушень чинного законодавства у вказаній сфері з боку окремих посадових осіб Генерального штабу», – повідомили в СБУ.

Після цієї перевірки СБУ скасувала Ігореві Кабаненку доступ до державної таємниці.

Президент Віктор Янукович звільнив Ігоря Кабаненка в запас своїм указом від 10 грудня «за станом здоров’я з правом носіння військової форми одягу».

Адмірал Ігор Кабаненко, поміж іншого, керував операціями Збройних сил України у Криму.
XS
SM
MD
LG