Доступність посилання

ТОП новини

«Чиновники ЄС не розуміють людей типу Януковича» – британський політолог


Едвард Лукас
Едвард Лукас
На Заході отримала широкий резонанс серія статей британського політичного аналітика, міжнародного редактора тижневика Economist Едварда Лукаса, в яких він коментує ситуацію в Україні. Лукас – відомий фахівець з питань Росії та України, автор книги, яка стала бестселером – «Нова холодна війна: путінська Росія і загроза Заходу». Одну зі своїх останніх статей він назвав так: «Як Захід програв Україну Путіну». За його словами, рішення України не підписувати угоду про асоціацію збило з пантелику керівництво ЄС. «Чиновники Євросоюзу просто не розуміють людей типу Януковича і їхнього ставлення до політики. Не розуміють вони й фундаментального принципу зовнішньої політики, який ототожнює національну безпеку з кільцем економічно слабких сателітів, що знаходяться на утриманні Москви», – вважає Лукас. Політолог переконаний: якщо Україна піде шляхом євроатлантичної співпраці і досягне успіху, це призведе до краху путінського режиму, і в Кремлі це чудово розуміють. Напередодні чергового візиту президента України Віктора Януковича до Москви Едвард Лукас дав інтерв’ю Радіо Свобода.

– Домінуючою частиною путінської ідеології є положення про те, що Росія – це особлива, відмінна від європейських держав, країна, для якої непридатне все те, що ефективно працює на Заході. Такі цінності європейської цивілізації і культури як політична свобода, економічна конкуренція, плюралізм думок, незалежна преса – не годяться, на думку Путіна, для величезної східної країни з відмінною від Європи релігією. І якщо ці цінності приживуться в Україні, якщо в ній візьме верх верховенство закону, політичний плюралізм, якщо вона стане процвітаючою країною з тісними американськими та європейськими зв’язками, то Путіну буде вкрай важко стверджувати, що все це непридатне і для Росії. Якщо одна з найближчих до Росії в культурному відношенні східноєвропейських країн виграє від європейської інтеграції, це стане доказом того, що європейський шлях повністю придатний і для Росії.

– Чому Росія вважає держави, які межують з нею, зоною своїх геополітичних інтересів?

Путін і його оточення не розглядають Україну як самостійну державу
– Навіть невеликі суміжні країни представляють геополітичний інтерес для Росії, не говорячи вже про Україну. Росія прагне інтегрувати їх у свою економічну і політичну системи. Це важливо для неї як у військовому відношенні, у відношенні безпеки, так і економічно: Росія може експортувати в ці країни озброєння і промислові товари. Що стосується ставлення російської влади до України, то тут слід враховувати дуже важливий аспект: Путін і його оточення не розглядають Україну як самостійну державу, не вірять в українську національну ідентичність і в унікальність її мови. Для них суверенна українська держава – це тимчасовий фактор. Тому не дивно, що вони хотіли б перетворити Україну в частину нової російської імперії, яка відрізняється від царської тим, що в її основі є російські енергетичні ресурси (газ і нафта), військова інтеграція, економічна кооперація і спільне історичне минуле.

– Невже Віктор Янукович цього не розуміє?

Янукович розуміє, що асоціація з Євросоюзом є прямою загрозою для його влади
– Бачите, Янукович просто не розуміє до кінця сутності європейського вибору. Він ніколи не стикався зі світом високої політики і дипломатії, йому важко сприйняти концепцію європейських цінностей. Але він добре розуміє, що асоціація з Євросоюзом є прямою загрозою для його влади, оскільки угода про асоціацію з ЄС передбачає докорінну правову реформу, гарантію незалежності преси, реальну боротьбу з корупцією, чесні вибори та створення сильного громадянського суспільства. Все це призведе до серйозної модернізації української політичної системи. Це добре для України, але дуже погано для напівавторитарного режиму Януковича, який не володіє політичною та економічною конкурентоспроможністю.

– Які уроки має винести Європейський союз з подій в Україні?

– Цих уроків декілька. Один із них пов’язаний з браком політичної компетенції Євросоюзу, якому слід усвідомити, що він зазнав від Росії серйозної стратегічної поразки. Це дуже важливий урок. Інший урок змушує нас ясніше зрозуміти необхідність більш тісної кооперації зі США при підході до української проблеми. Дуже радий, що останнім часом ми стали свідками більш тісної співпраці Євросоюзу та США. На жаль, всі ці уроки доводиться виносити за рахунок страждань українського народу. Цих страждань можна було уникнути, якби ми подбали про це раніше. І це ще один урок , який нам потрібно винести.

Над матеріалом працювали: Людмила Ваннек і Наталія Голіцина (Російська редакція Радіо Свобода)
XS
SM
MD
LG