Доступність посилання

ТОП новини

Януковича змушуватимуть вийти з Енергетичного співтовариства?


Київ – У вівторок український президент Віктор Янукович вирушить до Москви і зустрінеться зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Про що йтиметься під час цієї зустрічі і яких результатів варто очікувати? Українці запевня-ли, що ніяких документів, які наблизили б Київ до Митного союзу підписано не буде. Деякі російські експерти вірять у це. Проте, на думку декого з українських фахівців, питання щодо Митного союзу таки обговорюватимуть.

Під час засідання українсько-російської міждержавної комісії Володимир Путін та Віктор Янукович обговорюватимуть питання двосторонньої співпраці у торговельно-економічній, енергетичній, авіаційній, та космічній сферах, атомній енергетиці, транспорті, а також щодо гуманітарної співпраці, повідомив керівник Адміністрації українського президента Сергій Льовочкін.

Підписання жодної із угод у Москві не наблизить Київ до Митного союзу. Про це заявив перший віце-прем’єр Сергій Арбузов в інтерв’ю телеканалу «1+1».

Всі ті документи, які будуть підписані, будуть націлені на економічну безпеку нашої країни
Сергій Арбузов
«Я запевняю вас, що всі ті документи, які будуть підписані, будуть націлені на економічну безпеку нашої країни, на торговельні відносини з нашими партнерами у тому числі і з Росії. Ніяке підписання ніякої угоди не призведе до нашого вступу до Митного союзу», – сказав Арбузов.

У свою чергу прем’єр-міністр Микола Азаров запевняв, що питання пов’язані із Митним союзом взагалі не обговорюватимуться.

Янукович розчарує і Антимайдан?

Очікувати від цієї зустрічі якихось конкретних результатів не варто, вважає заступник директора московського Інституту країн СНД Володимир Жарихін. Він переконаний, що ніяких рішень ні щодо Митного союзу, ні щодо співпраці в енергетичній сфері ухвалено не буде.

Ця зустріч до певної міри розчарує і прихильників Євромайдану, і Антимайдану
Володимир Жарихін
«Я не думаю, що буде названа якась конкретна цифра щодо вартості газу для України, – говорить Жарихін. – Оскільки питання створення тристороннього консорціуму є непростим. Є певні перешкоди у зв’язку з приєднанням України до третього енергопакету. Як наслідок, ця зустріч до певної міри розчарує і прихильників Євромайдану, і «антимайдану».

Але пан Жарихін припускає, що після зустрічі Януковича-Путіна стане відомо, що Росія погоджується виділити Україні якийсь кредит.

«Я не думаю, що це будуть легендарні 20 мільярдів доларів, але якесь просування щодо надання кредитів має бути», – зазначає російський експерт.

Митний союз обговорюватимуть – експерт

Утім колишній перший заступник міністра закордонних справ України Валерій Чалий переконаний, що під час зустрічі Януковича з Путіним питання і Митного союзу і енергетики обговорюватимуться.

Є інформація, що будуть розглядати питання наближення України до правил Митного союзу для взаємної торгівлі та питання енергетики
Валерій Чалий
«Вже є інформація, що будуть розглядати питання наближення України до правил Митного союзу для взаємної торгівлі та питання енергетики, – говорить Чалий. – Я не здивуюся, якщо в енергетичних питаннях йтимуть вимоги щодо виходу України з Енергетичного співтовариства. Очевидно, йтиметься про фінансову підтримку. Йдеться про різні варіанти, зокрема через певний контроль над цими виділеними фінансами. І якраз той механізм, який у майбутньому унеможливить вихід України з цих домовленостей. Як приклад, ми вже бачили так звані Харківські угоди».

При цьому, Валерій Чалий припускає, що зважаючи на нинішню ситуацію в Україні, сторони можуть зробити нинішнє засідання досить відкритим, а підписання більш серйозних документів можуть дещо відтермінувати.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG