Доступність посилання

ТОП новини

Одеса заспівала «за Майдан»


Одеський Євромайдан 2013
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

Одеський Євромайдан 2013

В інтернеті з’явилося відео під назвою «Гімн одеського Євромайдану». Його текст написав член команди КВК «Одеські джентльмени» Всеволод Люмкіс, а театральний режисер Федір Ткач зняв кліп, який швидко набрав десятки тисяч переглядів на YouTube. У проекті взяли участь відомі в Одесі люди: актор Яків Гопп, скульптор Михайло Рева, тележурналіст Ігор Кисельов, головний редактор телеканалу «УТВ Одеса» Сергій Братчук, директор студентського клубу Одеського державного університету Едуард Чечельницький, інші видатні одесити, а також студенти, школярі, вчителі. Кореспондент Радіо Свобода з’ясовував в одеситів, як вони створили цей ролик і чому.

Федір Ткач, ініціатор проекту, театральний режисер:

Це душевний порив людей, які від імені одеситів підтримують всю Україну
«Пісня, на яку написаний цей гімн, знакова для кожного одесита. Написав її нині покійний Ігор Ганькевич із рок-групи «Бастіон». Називалася вона «Прогулянка Одесою». Цю пісню люблять і знають всі. Тому, коли мій колега і співавтор Всеволод Люмкіс написав текст на мелодію цієї пісні, ми вирішили, що треба, щоб її виконали публічно відомі одесити, які готові стати в кадр і підтримати народ, що стоїть біля Дюка (пам’ятник герцогу де Рішельє – ред.) на нашому Євромайдані. Звичайно, технічно це не претендує на кліп, який можна відправляти на конкурс єврокліпів. Все це зроблено по-революційному, на коліні. Це душевний порив людей, які від імені одеситів підтримують всю Україну. Нам здається, що це головне в цьому кліпі. Одеса завжди була вільним містом. Тут звучала і російська, і українська мова, і іврит. Я не можу сказати, що зараз щось змінилося. Дуже багато одеситів живуть і працюють у Росії. Але ми не орієнтовані на Росію, яку очолює товариш Путін. Це точно! Його ніхто не хоче там бачити. Всі розуміють, що при Путіні Росія стала недружньою державою для України. Це видно неозброєним оком. А що стосується простих росіян, людей, з якими давно зміцнилися творчі та дружні зв’язки, тут відносини нітрохи не змінилося».

Всеволод Люмкіс, автор ідеї і тексту, член команди КВК «Одеські джентльмени»:

Мені не подобається відчувати себе поряд з Путіним і взагалі з Кремлем
«В Одесі четвертий тиждень поспіль тривають мітинги. Ми вирішили цією піснею і цим кліпом підтримати всіх протестувальників. Я не готовий говорити за всю Одесу, але особисто мені не подобається відчувати себе поряд з Путіним і взагалі з Кремлем. Я не ідеалізую процес євроінтеграції, але, принаймні, це шлях до зрозумілих речей. Так, довгий і болісний шлях, усі розуміють, що не буде так, що прийде добрий дядько з Європи і відразу стане добре, але краще рухатися вперед, ніж відкочуватися назад».

Сергій Братчук, головний редактор каналу «УТВ Одеса»:

Ми показали, що Одеса не аморфна і не аполітична
«Все вийшло завдяки Федору Ткачу і Всеволоду Люмкісу. Напередодні пан Блохін, тренер київського «Динамо», заявив, що йому «нема куди зводити дітей на ялинку в Києві через те, що йде Майдан». Федю це дуже обурило. Увечері він відправив мені текст і сказав, що є ідея створити відеоролик. Я навіть не замислювався, брати участь чи ні. Я відразу вирішив, що повинен висловити громадянську позицію, незважаючи на те, що, як у журналіста, у мене є питання щодо вступу України до Євросоюзу, а тим більше до Митного союзу. Я вважаю, що цим роликом ми показали, що Одеса не аморфна і не аполітична. Тут є люди, які не соромляться висловлювати свою позицію і готові виступити на підтримку тих людей, які стоять на Майдані і показують, що ми народ».

Михайло Рева, скульптор:

«Я вирішив у цьому взяти участь тому, що у мене є внутрішнє бажання допомогти змінити цю ситуацію. Я не політик, але є просто нормальні людські заповіді, яких треба дотримуватися, а влада їх не дотримується. Це не питання відносин України та Росії, не питання євроінтеграції або іншого якогось економічного вибору. Це питання совісті і честі».

Яків Гопп, актор:

«Участь у цьому ролику – це моє суто особисте рішення. Люди, які взяли участь у створенні ролику, всі підтримують цей курс. Більше того, жодна людина не отримала жодної копійки. Ми самі обрали цей шлях».

Ігор Кисельов, журналіст:

Одесу історично називали європейським містом
«Участь у цьому відео відображає мої власні переконання. Зібралися люди дуже різні, на мій погляд, дуже цікаві. Нехай текст не ідеальний, нехай у нас було мало часу на монтаж, але ми це зробили, тому що ми так думаємо. Взагалі Одесу історично називали європейським містом. Велика частина одеситів, і це правда, тяжіє до російської історії і до російської культури. Але, навіть якщо ви подивитеся просто на назви вулиць, то за набором вулиць у вас набереться вся Європа. А вже до революції це було, напевно, найбільш багатонаціональне місто Російської Імперії».

Едуард Чечельницький, директор студентського клубу Одеського державного університету:

Був у Києві на Майдані. Там вся інтелігенція Києва
«Я український єврей, що народився в Одесі. Люблю цю країну. Вирішив взяти участь в ролику, тому що я був у Києві на Майдані. Там уся інтелігенція Києва. Україна чекає результатів якихось. Мені важко передбачити, чим усе це закінчиться. Я не знаю, що буде далі, але я, безумовно, за Європу. Весь Майдан за Європу. Але не в такому розумінні, як трактують сьогодні російські ЗМІ. Я дивився передачі і Соловйова, і Мамонтова. Вони постійно дають спотворену версію того, що відбувається. Путін сказав, що це погром. Які погроми?! Там ніхто нічого не розбив. Там порядок. Якби був такий порядок у країні, як на Майдані, ми б уже зараз жили добре».

Матеріал підготувала Анна Хламова, російська редакція Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG