Доступність посилання

ТОП новини

Путін: ціна ГТС України наближається до мінімуму


Володимир Путін
Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін заявляє, що вартість української газотранспортної системи наближається до мінімального значення.

«Ми ще багато років тому при президентові Кучмі пропонували спільне використання ГТС України, причому ми не збиралися купувати, не збиралися її забирати у власність, вона залишалася власністю Української держави, пропонували створити консорціум з російських, європейських і українських підприємств, взяти її в управління», – сказав Путін на підсумковій прес-конференції в Москві.

За його словами, всі сказали «так», але в результаті все завалилося.

«Це привело до того, що ми побудували «Північний потік» і приступили до «Південного потоку» – вартість ГТС України вже наближається до мінімального значення», – заявив російський президент.

За його словами, російська сторона надала Україні знижку в ціні на газ, розуміючи складну економічну ситуацію в країні, яка є головним ринком збуту для «Газпрому». Проте за цим стоїть курс на досягнення деяких глибших домовленостей, заявив Путін, не уточнивши, які конкретно «глибокі» перспективи співпраці обговорюють сторони.

17 грудня за підсумками російсько-українських міждержавних консультацій Путін повідомив, що Росія розмістить у цінних паперах українського уряду частину своїх резервів із Фонду національного добробуту обсягом 15 мільярдів доларів.

Крім того, «Газпром» і «Нафтогаз України» підписали доповнення до контракту на купівлю-продаж, постачання, обсяги й умови транзиту природного газу на 2009-2019 роки від 19 січня 2009 року. Як заявив на прес-конференції за підсумками підписання російський президент, підписаний документ дає змогу постачати газ в Україну за ціною 268,5 долара за тисячу кубометрів, тоді як нині вона становить понад 400 доларів.
XS
SM
MD
LG