Доступність посилання

ТОП новини

Янукович про Майдан, домовленості з Путіним та наступні вибори


Президент України Віктор Янукович каже, що зараз не час говорити про його участь у президентських виборах у 2015 році.

«Після того, як у мене відбудеться діалог із суспільством, і я побачу, що я маю перспективу й мені дадуть можливість продовжити мою роботу, тільки тоді я прийму рішення», – сказав він в інтерв’ю журналістам.

«Якщо в мене, умовно кажучи, рейтинг буде маленький і не буде перспективний, я не заважатиму країні розвиватися і йти вперед», – додав глава держави.

Янукович зауважив, що хоче, щоб політики об’єднувались не навколо ідеї отримати владу, а навколо цінностей.

Також президент говорив про те, що не всім дано бути видатними діячами в тій чи іншій сфері. «У своєму житті не здатні стати поетами, композиторами, художниками видатними – мають займатися чимось іншим... Мати бажання – це ще не значить, що тобі Господь Бог дав цей дар», – сказав він.

Говорячи про себе, Янукович зауважив, що завжди займався своєю справою.

Янукович про Майдан: це намагання за межами Конституції захопити владу

Віктор Янукович виступає категорично проти «захоплення влади революційними шляхами» і пропонує політикам дочекатися виборів, коли «український народ скаже своє слово».

Про це він заявив в інтерв’ю українським ЗМІ, відповідаючи на запитання про свої висновки з Євромайдану, який вже місяць триває в Україні.

«Намагання за межами Конституції захоплювати владу – не вперше в нашій державі. Я через це вже пройшов. Я категорично проти, щоб політики ініціювали такі революційні процеси. У нас є вибори, є Конституція, є дати, коли відбудуться вибори. Дочекайтеся виборів, і український народ скаже своє слово. Куди ви поспішаєте?» – сказав Янукович.

Він зазначив, що «хтось поквапився і дуже переоцінив свої сили і можливості і дуже нешанобливо вчинив щодо всього суспільства».

«Власні амбіції потрібно навчитися тримати в руках, тим більше, якщо ви претендуєте на високі державні пости. Не можна нехтувати цілим суспільством. Будь-яка така ситуація веде до кризових явищ. Треба розуміти, як ці явища позначаться на економіці. Відповідально треба до цього ставитися. Я вірю, що український народ мудріший за будь-яких політиків», – наголосив Янукович.

Янукович: московські домовленості не суперечать євроінтеграційному курсу

Президент України Віктор Янукович заявляє, що досягнуті під час чергового засідання українсько-російської міждержавної комісії домовленості не суперечать євроінтеграції країни.

«Я, коли йшов на зустріч з вами, підготував повний пакет документів міждержкомісії і довідку-анотацію до документів міждержкомісії. Я вам можу надати, і ви побачите, що тут немає жодних суперечностей з курсом України на будь-яку інтеграцію», – сказав Янукович, відповідаючи на запитання журналістів під час інтерв’ю представникам українських ЗМІ.

Янукович уточнив, що йдеться про відсутність суперечностей, що стосуються економічної інтеграції.

За його словами, московські домовленості не стосуються жодної інтеграції ні в бік ЄС, ні в бік Митного союзу. «Взагалі тут мова не йде про інтеграцію. Мова іде про економічні стосунки», – сказав Янукович.

Він запевнив, що жодного інтеграційного питання чи в бік ЄС, чи в бік Митного союзу в Москві не розглядали.

21 листопада уряд України зупинив роботу над угодою про асоціацію з ЄС, що призвело до хвилі протестів в Україні, які тривають досі. 29 листопада у Вільнюсі Україна не підписала угоду з ЄС.

17 грудня в Москві після засідання Українсько-російської міждержавної комісії під головуванням президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна оголосили про низку домовленостей, зокрема, про зниження вартості російського газу для України до 268,5 долара за тисячу кубометрів, а також про придбання Росією євробондів України на 15 мільярдів доларів.

Янукович «категорично проти» повчань іноземців

Президент України Віктор Янукович вважає неприйнятним будь-яке повчання у формі тиску з боку іноземних політиків і чиновників.

«Я проти того, щоб приїжджали представники інших країн і вважали, що вони тут можуть хазяйнувати як завгодно – на Майдані або не на Майдані. Я в категоричній формі проти того, щоб хтось приїжджав до нас і вчив, як нам тут жити. В нас завжди має вистачати мудрості, політичної волі і, якщо хочете – відповідальності перед майбутніми поколіннями», – заявив Янукович.

За словами президента, він хотів би, щоб «партнери у світі, всі, хто за цим спостерігав, теж зробили висновки».

«Ми нікуди не їздимо до країн, де виникають внутрішні конфлікти, на площі, на майдани, не ставимо наметів, не виступаємо проти діючої влади. І я не знаю, хто як оцінив би, якби ми поїхали туди. Ми цього не робимо, для нас це – принципова позиція: ми не хочемо втручатися ні в чиї внутрішні питання», – заявив Янукович.

Низка європейських і американських політиків, приїжджаючи до Києва, приходили на Майдан і спілкувалися з мітингувальниками.

У Києві з 21 листопада відбуваються багатотисячні акції протесту. Спочатку вимогою мітингувальників було поновлення євроінтеграції, а після жорстокого розгону мирної акції на Майдані 30 листопада до вимог додалися відставка влади, покарання винних у побитті мітингувальників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG