Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські майданівці домоглись скасування заборони на мирні зібрання


Дніпропетровські євромайданівці відстояли право збиратись
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
Сьогодні в Апеляційному суді Дніпропетровської області місцеві євромайданівці оскаржили судову заборону на мирні зібрання в місті.

Раніше суд за позовною заявою міськради заборонив до кінця року проведення у Дніпропетровську на десятках вулиць і площ будь-яких масових заходів, зокрема мітингів і пікетів.

Однак сьогодні в суді представник міськради Вікторія Пастернак, не пояснивши причин, заявила, що міська рада відкликає свій позов. Таким чином, згідно з постановою суду, обмеження на проведення масових заходів у місті знято.

За словами активістів Євромайдану, це вперше за всю історію незалежної України Дніпропетровська міська рада відкликала свій позов щодо заборони на мітинги. Активісти назвали судову ухвалу своєю «маленькою перемогою» і пообіцяли відсвяткувати її сьогодні ввечері просто неба, на Євромайдані.

«Сьогодні відбулась визначна подія, і я не перебільшую. Вперше міська рада відмовилась від свого позову про заборону мирних зібрань. Нарешті 39-а стаття Конституції почне діяти. На практиці це означає, що всі попередні рішення про заборону мирних зібрань скасовуються, тобто мирні зібрання в Дніпропетровську можуть проводитись без перешкод. Будемо збиратись надалі спокійно, на Євромайдані, обмінюватись думками, обстоювати свої позиції», – сказав Радіо Свобода координатор Євромайдану Віктор Романенко.

Представник міськради коментувати рішення суду відмовилась.

Весь час доки тривало засідання, будівлю суду пікетували активісти дніпропетровського Євромайдану. В руках вони тримали синьо-жовті прапори та плакати з написами «Судовому свавіллю – рішуче ні!», «Права людини непорушні!» і вимагали припинити обмежувати право на вільні зібрання громадян у місті.

За рішенням Окружного адміністративного суду, з 26 листопада до 31 грудня у Дніпропетровську з міркувань безпеки були заборонені будь-які масові заходи в кількох десятках місць, зокрема на Європейській площі, де було розгорнуто Євромайдан. Масові зібрання також не можна було проводити на площах біля міськради та облдержадміністрації, біля управління МВС, прокуратури і в інших місцях, які є найбільш використовуваними для протестних акцій.
XS
SM
MD
LG