Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники звинуватили ісламістських повстанців у Сирії в тортурах і стратах


Бійці Фронту «Ан-Нусра» обшукують цивільних на КПП між «повстанчою» і «урядовою» частинами міста Алеппо, фото 7 листопада 2013 року
Бійці Фронту «Ан-Нусра» обшукують цивільних на КПП між «повстанчою» і «урядовою» частинами міста Алеппо, фото 7 листопада 2013 року
Правозахисна організація Amnesty International заявила сьогодні, що в Сирії повстанське ісламістське угруповання, пов’язане з терористичною мережею «Аль-Каїда», вдається до тортур і масових убивств у своїх таємних в’язницях.

За даними звіту правозахисників, угруповання «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії», що діє на півночі Сирії, має в північних провінціях Алеппо і Ар-Ракка сім таких таємних в’язниць.

Як заявив директор організації у справах Близького Сходу Філіп Лутер у єгипетському Каїрі, серед ув’язнених цим угрупованням є й діти віком від восьми років, яких тримають разом із дорослими.

Amnesty International закликала міжнародну спільноту вжити конкретних кроків, щоб перекрити потік зброї й іншого постачання цьому угрупованню, як і іншим озброєним групам у Сирії, які звинувачують у скоєнні воєнних злочинів.

Назву «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії» використовували пов’язані з «Аль-Каїдою» ісламістські бойовики на півночі Сирії і в Іраку. У терористичній мережі заявили, що розпускають це угруповання, створене частиною іракських і сирійських ісламістів, і надалі визнають за окрему організацію його сирійську частину, відому як Фронт «Ан-Нусра», «Джабгат ан-нусра» чи «Фронт перемоги».

Фронт «Ан-Нусра» є одним із найактивніших у Сирії збройних повстанських противладних угруповань, яке взяло на себе відповідальність за низку нападів із великим числом загиблих.

Сполучені Штати Америки ще наприкінці минулого року визнали його «іноземним терористичним угрупованням». Фронт «Ан-Нусра», за даними США, відповідальний за сотні нападів по всій Сирії.

Угруповання «Джабгат ан-нусра» («Фронт перемоги») є одним із багатьох збройних супротивників влади президента Сирії Башара аль-Асада. У боротьбі з нею, крім політичних супротивників влади, беруть участь також численні ісламістські екстремісти.
XS
SM
MD
LG