Доступність посилання

ТОП новини

Після 4-годинної прес-конференції Путін видав сенсацію


Російський президент Володимир Путін у четвер в Москві відповідав на запитання російських та іноземних журналістів. Прес-конференція тривала понад 4 години. Не обійшлося і без обговорення українсько-російських відносин. Але найбільш сенсаційну заяву Путін зробив вже після закінчення прес-конференції.

Прес-конференція розпочалася із запитання про Україну. І спочатку його поставив журналіст президентського пулу з журналу «Итоги». А вже потім сам Володимир Путін звернув увагу на журналіста УНІАН Романа Цимбалюка, в якого на табличці було написано, що він збирається поставити запитання на цю тему. Питання Цимбалюка відразу ж зруйнувало милостиву атмосферу прес-конференції.
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
ЦИМБАЛЮК: Як так вийшло, ви три роки душили Україну цінами на газ і тут несподівано ціну знизили? Чи означає це, що до цього ціна була братська, несправедлива і завищена для України? І, якщо можна, ось ці 15 мільярдів, це відмова України від асоціації з Європейським союзом? І скільки ви готові ще заплатити...

ПУТІН: Ну, ось вже розмова пішла серйозна... Скільки вам треба?

ЦИМБАЛЮК:... Секундочку!... Щоб остаточно віднадити офіційний Київ дивитися в бік Європи?

ПУТІН: Чому ми ухвалили таке рішення і з кредитуванням, і з цінами на газ. Ви знаєте, абсолютно серйозно вам скажу, без жодної іронії. Ми часто вживаємо словосполучення «братська країна», «братній народ». І сьогодні ми бачимо, що Україна перебуває в складному становищі і економічному, і соціальному, і політичному. Ситуація виникла з низки обставин і причин. І якщо ми дійсно говоримо, що це братський народ і братська країна, то ми і повинні підійти, як близькі родичі і підтримати український народ в цій складній ситуації.

Українське питання

Журналіст УНІАН Роман Цимбалюк на своє досить конкретне запитання отримав відповідь, яка, за його словами, не витримує ніякої критики. Про це він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

Фрази про те, що ми дали кредити, зменшили вартість газу тільки через дружні обставини, – це не витримує критики
Роман Цимбалюк
«Фрази про те, що наші стосунки дуже дружні і ми дали кредити, зменшили вартість газу тільки через дружні обставини, – це не витримує критики. Адже останні три роки Російська Федерація провадила зовсім іншу політику. Це ж не дивно так сталося, що всі ці домовленості були ухвалені тільки після того, як ухвалене було рішення відмовитися від європейської асоціації. Звичайно, що ці питання пов’язані. І одне виходить з іншого», – зазначив Цимбалюк.

Українська економіка перебуває на межі дефолту – Жарихін

Заступник директора інституту країн СНД Володимир Жарихін вважає, що Росія навіть у разі підписання Україною угоди про асоціацію з Євросоюзом стала б допомагати їй.

«Путін досить точно роз’яснив свою позицію. Якщо уявити собі, що Україна б підписувала зараз угоду з Євросоюзом, очевидно, ці дії, які зробила Росія, все одно довелося б робити. Українська економіка перебуває на межі дефолту. І це пов’язано, як зі світовою економічною кон’юнктурою, так і з тим, що ці останні кілька років для України були дуже високі ціни на російські енергоносії», – зауважив Жарихін.

Помилування Ходорковського

Вже по закінченні прес-конференції Володимир Путін зробив сенсаційну заяву про те, що указ про помилування Михайла Ходорковського він підпише найближчим часом. За словами Путіна «він (Ходорковський) вже провів у місцях позбавлення волі більше ніж 10 років, у нього хвора мати, і я вважаю, що можна ухвалити рішення».

Адвокати та мама Ходорковського повідомили Радіо Свобода, що про прохання про помилування з боку колишнього глави ЮКОСа нічого не знають. Однак Член президентської Ради з прав людини, колишня суддя Конституційного суду Тамара Морщакова заявила, що Ходорковський цілком міг звернутися до Путіна, минаючи своїх юристів, прямо через адміністрацію колонії, де він відбуває покарання, і регіональну комісію з помилувань. А колишній юрист компанії ЮКОС Світлана Бахміна у розмові з Радіо Свобода не виключила, що для уникнення журналістського галасу, Ходорковського вже могли етапувати з колонії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG