Доступність посилання

ТОП новини

Симпатиків Майдану в Західній Україні не переслідують


Львів – У західних областях України керівники бюджетних установ не забороняють своїм підлеглим брати відпустки й їхати на Майдан до Києва. Наразі немає випадків, коли людину звільнили з роботи за підтримку або участь у Євромайдані. Таку лояльність керівництва державних установ, зокрема у Львові, експерти пояснюють побоюванням чиновників отримати осуд з боку громади.

Від першого дня львівський Майдан відкрито підтримує мер Львова Андрій Садовий, який постійно виступає перед людьми і закликає їхати у Київ, а також обіцяє захист кожному від репресій. Радіо Свобода поцікавилось у львівського мера, чи відчуває він тиск з боку центральної влади.

«Це постійно триває, нас постійно перевіряють і по іншому навіть собі не уявляю», – каже Садовий.

Всі, хто хоче, їдуть на Майдан

При Львівської обласній раді створено штаб національного порятунку, який щодня організовує поїздки у Київ на Майдан. За увесь час на гарячу лінію ніхто не повідомляв, що когось із бюджетників звільнили через участь в акціях на підтримку євроінтеграції.

До того ж люди, які працюють у державних установах і підприємствах, їдуть до Києва лише у вихідні або ж беруть відпустку за власний рахунок. Так як Ярополк Ткачук, який вже втретє збирається у столицю, щоб у нічній варті охороняти Євромайдан.

«Я взяв відпустку за власний рахунок, працюю на державному підприємстві. У нас дирекція ставиться толерантно, аполітично. Хочете – їдьте, хочете – ні, але все згідно з законом має бути оформлено. Втрачаю, звісно у грошах, але коли будемо в Європі, буде інша ситуація. Зараз у мене зарплата 2 тисячі гривень. Я не чув, щоб хтось хотів їхати і його не пускали чи погрожували звільненням. Такого у нас немає», – розповідає чоловік.

Всі, хто хотів побувати на Майдані у Києві, мав таку змогу. Їхали і працівники обласних та районних адміністрацій, державних підприємств, на кшталт львівського аеропорту, львівської залізниці, медичних та освітніх закладів та інших бюджетних установ і організацій.

«Майдан підтримують навіть даішники, які нас зупиняють, вони теж у вихідні на Майдані, я зустрічав знайомих. Але, звісно, є керівництво, є вимоги, не можна порушувати трудове законодавство. Бюджетники працюють, виконують свої обов’язки на совість, а у вихідні їдуть у столицю», – розповів співробітник штабу Адріан Кліщ.

Студенти наразі не скаржаться

Ректори львівських вишів підписали спільну заяву, що ніхто не переслідуватиме студентів за їхню громадянську позицію і відпускатимуть молодь на Майдан. Відтак студенти кажуть, що не відчувають репресій з боку ректорату.

«Звичайно лякали нас спершу, якщо світитимешся, то стипендію знімуть. Але у консерваторії, де я навчаюсь, такого немає. Але якщо ми відступимо, то можуть бути репресії щодо активістів. Нам не можна відступати», – каже студентка Ольга Мисьо.

«Моя знайома з Хмельницького змушена була написати заяву на звільнення, бо взяла відгул, щоб поїхати на Майдан. Знаю жінку, яка вдень не могла приходити на Майдан, а лише ввечері, бо працювала і не могла піти», – продовжує розмову інша студентка Тетяна Криченко.

Експерти вважають, що через майже повну підтримку жителями Західної України Євромайдану, керівники державних установ або самі є симпатиками акції, або ж просто бояться публічно чинити репресії проти своїх працівників, які відкрито заявляють про свою громадянську позицію.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG