Доступність посилання

ТОП новини

На які гроші функціонує Євромайдан?


Дмитро Джулай

Київ – Майже за місяць існування Євромайдан у Києві встиг сформувати власну інфраструктуру, набувши масштабів невеликого містечка. Радіо Свобода намагалося з'ясувати, за допомогою яких засобів вдається підтримати життєдіяльність Євромайдану та яку роль у ньому відіграють грошові пожертви.

На Євромайдані розміщенні три скляні скриньки, у які кожен охочий може вкинути гроші. Сьогодні киянка Надія пожертвувала Євромайдану 100 гривень. Вона вважає, що її фінансова допомога піде винятково на потреби мітингувальників, з вимогами яких вона повністю солідарна.

Люди, які тут перебувають, не можуть бути ситі божим духом
киянка Надія
«Я працюю, я не можу бути тут цілий день. Хоча душа моя просить цього. І тому частину свого заробітку я приношу сюди і як добровільні пожертви віддаю. Сьогодні я поклала 100 гривень, позавчора теж 100, а в попередні дні – 500 гривень. Я вважаю, це хоч і невеличкий внесок, але все ж допомога Майдану та нашій спільний справі. Люди, які тут перебувають, не можуть бути ситі божим духом», – говорить Надія.

Приносять не лише гроші, а й продукти

За словами коменданта Будинку профспілок, депутата від фракції «Батьківщини» Степана Кубіва, у середньому українці жертвують щодня на Євромайдан близько 250-300 тисяч гривень, а в окремі дні вдавалося зібрати суму і у понад 400 тисяч гривень.

Готівка використовується переважно для закупівлі продуктів, бензину для генераторів електроживлення, дров, води, а також експлуатації біотуалетів.

Степан Кубів каже, що за оренду обладнання, використання праці працівників і електроенергії у Будинку профспілок заплатили близько 300 тисяч гривень, лише за перший тиждень Євромайдану.

Проте грошові пожертви, за словами Степана Кубіва, – все ж не єдине джерело, яке забезпечує Євромайдан. Крім грошей, сюди також несуть продукти, серед яких м'ясні вироби, хліб, олія, масло, сир, чай, кава. Також громадською організацією «Кияни за майбутнє» відкритий спеціальний банківський рахунок, на який кожен охочий може пожертвувати певну суму коштів на потреби Євромайдану.

Питання полягає в якісному веденні господарки Євромайдану і можливого ресурсу. Все це звичайне життя. Так само, як господарка введеться в хаті або в містечку
Степан Кубів
«Вистачає, не вистачає. Перше – ми справляємося. Друге – ми щоденно виходимо із середньої суми, знаючи про минулий тиждень. Ми також виходимо із точки зору дохідності. З точки зору дохідності коштів ніколи й ніде не вистачає – ні в сім'ї, ні в державі. Питання полягає в якісному веденні господарки Євромайдану і можливого ресурсу. Все це звичайне життя. Так само, як господарка введеться в хаті або в містечку. Я б сказав, що Майдан – це маленьке містечко, яке функціонує повною життєдіяльністю на сьогоднішній день», – стверджує Степан Кубів.

Комендант Будинку профспілок також обіцяє, що по закінченні протестних акцій на майдані Незалежності буде оприлюднений фінансовий звіт з використання коштів на Євромайдані.

«Таку махіну на ці внески утримати просто неможливо» – Колесніченко

Однак, народний депутат від фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко каже, що не вірить в те, що Євромайдан функціонує переважно на доброчинних внесках українських громадян.

Навіщо ми будемо розігрувати цнотливість! Ніяких там благодійних внесків від громадськості немає і бути не може
Вадим Колесніченко
«Навіщо ми будемо розігрувати цнотливість! Ніяких там благодійних внесків від громадськості немає і бути не може. Можливо, одна чи дві особи можуть дати свої 5 чи 6 гривень, але таку махіну на ці внески утримати просто неможливо. Як і розповіді про той мільйон, який начебто був на Майдані, – це все технології», – говорить Вадим Колесніченко.

Сказати напевно, звідки беруться гроші на підтримку Євромайдану, депутат-регіонал не може, але припускає, що фінансування надходить з-за кордону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG