Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: влада України не засвідчила рішучості підписати асоціацію


Жозе Мануел Баррозу, архівне фото
Жозе Мануел Баррозу, архівне фото
Після низки розмов чільних представників Європейського союзу з керівниками України останнім часом Київ жодного разу чітко не засвідчив рішучості підписати угоду про асоціацію з ЄС, заявив сьогодні у Брюсселі президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу.

Виступаючи на підсумковій прес-конференції після засідання Європейської ради (саміту ЄС), він нагадав, що після Вільнюського саміту ініціативи ЄС «Східне партнерство», на якому президент Віктор Янукович відмовився підписувати угоду, він сам двічі говорив із президентом, верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон побувала в Києві, де зустрічалася з усіма «головними гравцями», а делегація на чолі з першим віце-прем’єр-міністром Сергієм Арбузовим відвідала Брюссель і мала зустрічі в Єврокомісії.

Саме через те, що після жодної з цих зустрічей українське керівництво не засвідчувало чітко своєї рішучості підписати угоду, Євросоюз вирішив, що наразі не варто продовжувати розмови щодо цієї угоди, які, за словами Баррозу, «можна було б розглядати просто як спосіб продовжувати діалог без конкретних результатів».

Наприкінці минулого тижня комісар ЄС із питань розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюле заявляв, що під час зустрічі у Брюсселі з першим віце-прем’єром Сергієм Арбузовим заявив йому, що подальше обговорення угоди про асоціацію між Україною і ЄС можливе лише в разі твердого наміру Києва її підписати. Єврокомісар додав, що поки що не отримав на цю пропозицію ЄС ніякої реакції української сторони, тому переговори зупинено. «Слова і справи президента й уряду України у контексті угоди про асоціацію дедалі більше розходяться. Їхні аргументи абсолютно необґрунтовані», – додав Фюле.

Його речник Петер Стано відтак уточнив, що в зупинених розмовах із українською стороною йдеться про пошук шляхів до швидкого підписання і втілення угоди і те, щоб відповісти на стурбованість українських партнерів.
XS
SM
MD
LG