Доступність посилання

ТОП новини

Цікавинки звідусіль: унікальні ялинкові прикраси; велетенський «Хлопчик, що пісяє», з шоколаду


Унікальні ялинкові прикраси з Мексики
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Унікальні ялинкові прикраси з Мексики

У мексиканському містечку виробляють ялинкові прикраси з «унікальними» орнаментами

У невеликому містечку Тлальпухауа-де-Район у Мексиці виробляють високоякісні ялинкові скляні прикраси ручної роботи. Впродовж багатьох років ці барвисті продукти знаходять покупців у всьому світі.

Близько 60 відсотків всієї продукції містечка йде за кордон, до США та Канади, а також на віддалені ринки в Японії, Малайзії та Європі.

Виробничий процес починається з видування скла до бажаної форми над полум’ям за температури понад 750 градусів за Цельсієм. При цьому довгі скляні трубки приймають форму квітів, перців чилі, цибулі, моркви, яблук, груш, бананів, солодощів, птахів або дзвонів.

Далі прикраси розмальовуються у яскраві кольори.

Брюссельський «Хлопчик, що пісяє», має велетенського двійника з шоколаду

«Пісяючий хлопчик» - гігант з шоколаду
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Брюссельський «Хлопчик, що пісяє», має свою велетенську шоколадну версію. Її виробили з блоку чистого бельгійського шоколаду вагою в 1000 кілограмів. За цей рекорд взялася шоколадна фабрика Zaabar у Брюсселі.

Статуя заввишки 2,5 метри більш ніж у чотири рази перевищує розмір оригінальної бронзової версії.

Скульптор Стефані Девітте розповіла, що їй знадобився один місяць, щоб витворити хлопчика з шоколадного блоку і що процес не обійшовся без проблем. Перед цим скульптор працювала лише з глиною і каменем, тому вона була змушена розробити нову техніку, щоб створити статую з шоколаду.

Скульптор додала, що відрізала від блоку близько 40 кілограмів шоколаду на день, використовуючи розтоплений шоколад для покриття тріщин по краях і ремонту інших частин, що виходили невдалими. Решту стружок шоколаду вона лишила для потенційних майбутніх скульптур.

Хлопчик залишиться на виставці в шоколадній фабриці Zaabar до 2015 року, потім його передадуть у музей шоколаду в Брюгге.

Бронзова статуя «Хлопчика, що пісяє», встановлена у XVII столітті, є одним із найвідоміших символів Брюсселя. Хлопчик має сотні спеціально виготовлених вбрань, у які міська влада вдягає чи вдягала його з різних нагод.

Двоє французьких еквілібристів кинули виклик тяжінню, перетнувши гірський перевал у 380 метрах над землею

Французькі еквілібристи кинули виклик гравітації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Відкидаючи силу земного тяжіння, на висоті 380 метрів над землею, Жульєн Мійо і Танкред Меле, двоє найкваліфікованіших канатоходців у світі, пройшли канатом на канатній дорозі «Вануаз-Експрес», що у французьких Альпах.

Двоє французів, які долають канатні дороги по всьому світу, балансували на канаті діаметром усього 2,5 сантиметри, протягненого між двома кабінами. Довжина їхнього шляху склала 60 метрів.

Це відбулося в рамках святкування 10-річчя гірськолижного курорту «Парадіскі» і його транспортної системи «Вануаз-Експрес». Ця канатна дорога пов’язує гірськолижні курорти Лез-Арк і Ла-Плань. Вона має дві двоповерхові кабіни, які приймають до 200 пасажирів.

Зоопарк у Тбілісі має білих левенят

Зоопарк у Тбілісі має білих левенят
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

У Грузії у зоопарку Тбілісі народилося четверо рідкісних білих левенят. На жаль, як повідомив директор зоопарку, одне з них невдовзі після народження померло.

Дитинчат відокремили від матері, бо вона не змогла забезпечити новонароджених достатньою кількістю молока, і годували з рук.

Батьки, лев Самуель і левиця Клеопатра, – єдині тварини цієї породи в зоопарку. Їх привезли у Грузію з Південної Африки.

Дитинчата проведуть у зоопарку у Тбілісі один рік, перш ніж зоопарк вирішить, куди їх передадуть далі.

Білі леви рідко зустрічаються в дикій природі, але їх часто розводять у зоопарках чи парках дикої природи.

Огляд за матеріалами Reuters
  • Зображення 16x9

    Ангеліна Кренців

    Закінчила Теологічний факультет Карлового університету у Празі. На Радіо Свобода з 2000 року
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG