Доступність посилання

ТОП новини

Спецоперація зі звільнення Ходорковського


Колишній голова ЮКОСу Михайло Ходорковський вже у Німеччині. У п’ятницю він приземлився в берлінському аеропорту Шонефельд. Указ про помилування Ходорковського російський президент Володимир Путін підписав цього ж дня вранці. Численним журналістам, присутнім біля колонії в Сегежі, де відбував покарання колишній керівник ЮКОСу, так і не вдалося сфотографувати його вихід на волю після 10-річного ув’язнення.

Звільнення Михайла Ходорковського, так само як і його арешт 10 років тому, проходило за всіма законами спецоперації. Про його місцезнаходження майже до вечора не знали ні близькі, ні друзі, ні адвокати. Пізніше стало відомо, що він прямує в Берлін.

Ольга Костіна, яка працювала в компанії ЮКОС, а потім виступала як свідок потерпілої сторони, вважає, що звільнення Михайла Ходорковського поставило крапку не тільки у справі ЮКОСу.

«Я думаю, що для більшості тих, хто виявився залучений в історію зі «справою ЮКОСу», вчорашня (19 грудня) заява президента ставить певну точку і дозволяє, що називається, видихнути. Тому що це було непросто переживати, причому, переживати як його родичам, його колегам і близьким, так і тим, хто виявився залучений у «справі ЮКОСу» як свідки і потерпілі. Тому, я сподіваюся, що рішення президента – значний крок, політичний крок з боку Путіна. І, я думаю, що він буде цілком оцінений позитивно не тільки в Росії, але й за кордоном», – зазначила Ольга Костіна.

Ходорковського хочуть бачити на посаді омбудсмена

Відразу ж після того, як стало відомо про майбутнє звільнення глави ЮКОСу, аналітики почали обговорювати, чим займеться Ходорковський, вийшовши на волю. І хоча сам колишній олігарх неодноразово говорив, що в політику йти не збирається, керівник «Левада центру» Лев Гудков говорить, що судячи з соціологічних досліджень Ходорковський користується довірою значної частини громадян Росії.

Двоє депутатів Держдуми Дмитро Гудков та Ілля Пономарьов виступили з ініціативою запропонувати кандидатуру Михайла Ходорковського на посаду уповноваженого з прав людини.

В інтерв’ю Радіо Свобода депутат Ілля Пономарьов це мотивував закінченням строку повноважень у лютому 2014-го в нинішнього омбудсмена Володимира Лукіна.

«Думаю, що йому потрібен якийсь серйозний проміжок відпочинку з сім’єю, з дітьми, з онуками, яких він ніколи не бачив, з батьками, що особливо важливо – є багато проблем. Але далі – очевидно. Він людина діяльна, активна. Дуже буде шкода, якщо він не буде працювати на благо Росії».

Берлінська заява Михайла Ходорковського

У другій половині дня п’ятниці стало відомо, що Михайло Ходорковський приземлився в Берліні. Це підтвердив і його старший син Павло. А о 19:30 за московським часом його прес–центр опублікував заяву Ходорковського:

Дорогі друзі,

12 листопада я звернувся до президента Росії з проханням про помилування у зв’язку з сімейними обставинами і радий позитивному вирішенню.

Про визнання провини питання не ставилося.

Я хотів би подякувати всім, хто стежить всі ці роки за справою ЮКОСа, і за ту підтримку, яку ви надавали мені, моїй родині і всім, хто був несправедливо засуджений і досі переслідується. Я дуже чекаю хвилини, коли я зможу обійняти моїх близьких і особисто потиснути руку всім моїм друзям і колегам.

Я постійно думаю про тих, хто ще є в тюрмі.

Я окремо дякую панові Гансу Дітріху Геншеру за його особисту участь у моїй долі.

Перш за все, я збираюся віддати мої борги батькам, моїй дружині, моїм дітям і дуже чекаю зустрічі з ними.

Чекаю можливості відсвяткувати майбутні свята в колі сім’ї. Я бажаю всім Щасливого Різдва і Нового Року.

Михайло Ходорковський

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG