Доступність посилання

ТОП новини

Харківських активістів Євромайдану переслідують


Харків – Учасники харківського Євромайдану стверджують, що «місцева влада» продовжує тиск на них «щотижневими нападами». Так у ніч на 20 грудня розбили вікна в офісі обласної «Просвіти», де розташований і штаб акції. А один із харківських ініціаторів акцій на підтримку Євромайдану Дмитро Пилипець розповів Радіо Свобода, як його ледве не вигнали з роботи.

На світанку 20 грудня молодики спортивної статури атакували приміщення харківської «Просвіти», в якому розміщений місцевий штаб Євромайдану. На першому поверсі будинку вибили шибки в трьох кімнатах, розлили фарбу на порозі, а фасади штабу, декількох прилеглих будинків та магазинів забруднили написами «єврофашизм», «євронацисти».

Прес-центр Харківського обласного управління МВС повідомляє, що за фактом нічної події порушене кримінальне провадження.

Один із організаторів Євромайдану у Харкові Дмитро Пилипець сказав Радіо Свобода, що пов’язує «ці дії з «тітушками» від Кернеса і Добкіна», які, мовляв, у такий спосіб хочуть дискредитувати харківський Євромайдан.

За словами Пилипця, проти його однодумців чиниться тиск, а також щотижня відбуваються напади з крадіжками електрообладнання для проведення Євромайдану. До того ж підпалили орендований євроактивістами автобус й тепер власникові треба відшкодувати 10 тисяч доларів США.

Людей залякують, щоб вони не виходили на протести, щоб сиділи вдома і не демонстрували свого негативного ставлення до влади
Дмитро Пилипець
«До нас регулярно звертаються студенти вчителі, лікарі – працівники бюджетної сфери й скаржаться, що на них чиниться тиск з боку їхніх роботодавців та керівництва вишів. Людей залякують, щоб вони не виходили на протести, щоб сиділи вдома і не демонстрували свого негативного ставлення до влади. Міліція формально фіксує напади. Але результату від цієї діяльності немає, бо у них є чітка вказівка все «спускати на гальмах», – каже Дмитро Пилипець.

Представники опозиції перед цим, під час засідання Харківської обласної ради зверталися до правоохоронців з вимогою прореагувати на низку злочинних актів, спрямованих проти євроактивістів. Однак, голова обласної адміністрації Михайло Добкін називає ці заяви опозиції лише способом привернути до себе увагу.

«Я думаю, що будь-яка заява, що звучить проти правоохоронців з приводу якихось провокацій на нібито існуючих майданах у Харкові – це лише спроба привернути на себе увагу. Бо у будні дні більше 150 осіб там не збиралося. І якщо відняти усіх штатних, які за це отримують заробітну плату, співробітників різних націоналістичних партійних офісів, то там із випадкових перехожих опиниться чоловік п’ять-сім, ну може десять. На вихідних збиралося трохи більше, але це через проведення безкоштовних концертів», – проголосив на сесії облради Михайло Добкін.

Міліція ж стверджує, що відкриває справи за кожним фактом нападу на громадських активістів

Пилипець: керівництву лікарні надійшла вказівка мене звільнити

Харківський євроактивіст Дмитро Пилипець переповів Радіо Свобода історію про те, як ледь не втратив роботу, через свою громадську активність.

«Я лікар – патологоанатом. Працюю в Центральній клінічній лікарні «Укрзалізниці», там де зараз лікується і фактично сидить за ґратами Юлія Тимошенко. У цій лікарні я працюю більше ніж 6 років. Через хворобу мене на роботі не було один день – понеділок. Але коли я вийшов на роботу, моє керівництво повідомило, щоб я готувався до звільнення. Спочатку мене спонукали написати заяву «за власним бажанням» або «за згодою сторін», а потім погрожували мені звільненням за статтею з відповідним записом у трудовій книжці», – розповів Пилипець.

«Я на їхні пропозиції і залякування не пристав, тому що мав попередній досвід, що це залякування і не більше, – каже він. – З контексту розмови було зрозуміло, що мене хочуть звільнити за активну громадську діяльність. Десь місяць тому я спілкувався з головним лікарем медзакладу Михайлом Афанас’євим.
Тоді я йому розповів, що я організовую у Харкові Євромайдан», – каже активіст.

За його словами, головний лікар поглядів Пилипця не поділяє. Але сказав, що «з 9-ї до 18-ї години я маєю бути на роботі, а далі – у позаробочий час я можу займатися, чим завгодно», – зауважує Пилипець.

«Надійшла вказівка (керівництву) мене звільнити. І вони намагалися виконати це доручення», – каже Дмитро Пилипець.

На думку громадського активіста його врятував від звільнення розголос конфлікту із можливим звільненням в національних ЗМІ.

«Я тут на Євромайдані стою для того, щоб змінити свідомість людей. Як на мене, зараз на всіх українських Майданах, а особливо у столиці, українці зі звичайних людей перетворюються на громадян цієї держави. І коли громади згуртуються, висунуть спільні вимоги, тоді ніхто не зможе їх обдурити: ні Янукович, ні Азаров, ні будь-які опозиційні політики» – так пояснив сенс своєї активності Дмитро Пилипець.

Щовечора харківський Євромайдан проводить свої артакції біля пам’ятника Шевченку. Тут проходять концерти, показують документальне кіно та виступають письменники. Виступали, зокрема Сергій Жадан, Ірена Карпа, Оксана Забужко.
XS
SM
MD
LG