Доступність посилання

ТОП новини

На батьківщині Сталіна у Грузії вшанували річницю народження диктатора


На батьківщині Сталіна у Грузії вшанували річницю народження диктатора
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
У Грузії, в місті Горі, на батьківщини Йосипа Сталіна, кількасот людей святкували в суботу, 21 грудня, день народження колишнього радянського диктатора.

Серед «святкових» заходів – відкриття в будинкові-музеї Сталіна виставки графічних робіт про нього радянського художника Миколи Жукова, лауреата двох Сталінських премій.

Тим часом очікуваного перевідкриття пам’ятника Сталінові, знятого раніше з центральної площі міста, біля будинку-музею не відбулося. За словами працівників музею, цю справу наразі зупинили.

Прихильники Йосипа Сталіна запевняли, що пам’ятник знову відкриють як не за тиждень до дня народження колишнього радянського керівника, то принаймні на сам цей день.

Кілька місяців тому дозвіл відновити цей пам’ятник дало Міністерство культури Грузії. Тодішній президент Міхеїл Саакашвілі закликав переглянути це «дурне» рішення, яке, за його словами, є «плювком у душі» загиблих грузинських героїв. Як заявив Саакашвілі, відновлення пам’ятника Сталіну у 21-му столітті – це «варварський» і антидержавний, антигрузинський акт.

Після приходу до влади у Грузії коаліції супротивників Саакашвілі «Грузинська мрія» минулого року її влада дозволила відновлювати пам’ятники Сталіну, демонтовані за попередньої влади прихильників Саакашвілі. Наразі вже відновлені кілька з них.

У Горі пам’ятник Сталіну на центральній площі міста зняли 2010 року, але сама фігура збереглася: як повідомляли, її вже тоді планували перенести як експонат до музею Сталіна, але його мали перетворити на музей розвінчання культу диктатора.
XS
SM
MD
LG